Tips för dig med en seniorhund

Hundars livslängd varierar beroende på vilken ras de tillhör och hur stora de är, men gemensamt för alla hundar är att de åldras snabbare än vi människor. En äldre hund har andra behov än en unghund. Men med rätt skötsel och en gnutta tur kommer den att kunna leka, umgås och gå på promenader långt upp i åren.

Sex ålderstecken hos hundar

Det är svårt att ange en exakt ålder för när en hund går in i medelåldern respektive ålderdomen. En tumregel är att hunden blir senior vid 7 års ålder, men den individuella variationen är stor. Små hundar lever som regel längre än stora, och åldras även lite senare.

Åldersförändringar utvecklas gradvis, men följande tecken kan vara signaler om att hunden börjar bli gammal:

 1. Viktuppgång. Hundar får precis som människor en lite långsammare ämnesomsättning när de blir äldre. Det gör att de lättare går upp i vikt, trots att de inte äter mer än förr. För att bedöma hullet på din hund kan du använda dig av den här guiden eller väga hunden regelbundet.

 2. Ökat sömnbehov. Om hunden sover mer än tidigare kan det bero på att den blivit till åren. Det är värt att komma ihåg att en hund som är understimulerad också sover mycket.

 3. Minskad aktivitetsnivå. En äldre hund är inte lika livlig som den tidigare har varit. Den har svårare att behålla muskelmassa, och orken tar slut fortare.

 4. Gråa hår. Många hundar får gråare päls när de blir gamla. Färgskiftningen brukar vara tydligast i ansiktet.

 5. Grumliga ögonlinser. Det är vanligt att hundars linser blir lite mjölkiga eller blåaktiga på äldre dagar. Det beror på att mittersta delen av linsen har tätnat och blivit hårdare, vilket gör att ljuset bryts annorlunda. Det här är inte detsamma som gråstarr (katarakt) och leder inte till någon nämnvärd synnedsättning.

 6. Svårare att hålla tätt. Den äldre hunden kan ha svårt att hålla sig lika länge som yngre hundar, och olyckor händer lättare om det är lång tid mellan promenaderna.

Vad är inte normala ålderstecken?

När hundar blir äldre ökar risken för att de ska drabbas av olika sjukdomar. Det är viktigt att låta en veterinär undersöka hunden för att ta reda på om eventuella förändringar verkligen beror på normalt åldrande, och inte en underliggande sjukdom.

Det här är några sjukdomstillstånd som är vanligare på ålderns höst:

Artros

En kronisk ledsjukdom som artros påverkar livskvaliteten avsevärt. En hund som gradvis verkar alltmer trött och passiv kan i själva verket ha ont i sina leder. Det är också vanligt att en hund med ledvärk går upp i vikt, eftersom den blir mindre aktiv. Den kan också vara flåsig under promenad.

Demens

Demens eller kognitiv dysfunktion hos hund har vissa likheter med Alzheimers hos människor. Det är viktigt att en dement hund får diagnos så att den kan tas om hand på rätt sätt, med t ex läkemedelsbehandling och fasta rutiner.

Hjärtsjukdom

Hundar med nedsatt hjärtfunktion kan verka trötta och vara mindre aktiva. Idag finns goda möjligheter att diagnostisera och behandla hjärtsjukdom hos hundar.

Tandbesvär

Tandlossningssjukdom är något som många äldre hundar lider av i tysthet. De kan verka nedstämda, ointresserade av tuggben och pinnar, och ha dålig andedräkt.

Ämnesomsättningssjukdomar

Flera olika ämnesomsättningsrubbningar förekommer hos äldre hundar, däribland diabetes och Cushings sjukdom, vilka båda kan leda till bl a ökad törst och att hunden kissar mer - något som inte ska förväxlas med urininkontinens. Underfunktion i sköldkörteln (hypotyroidism) kan orsaka att hunden verkar tröttare och lojare än vanligt, och har lättare att gå upp i vikt.

Nedsatt hörsel

Det är vanligt att en äldre hund blir lite mer "selektiv" i sin hörsel, och till exempel inte kommer på inkallning som förr. Många hundar med "tillfällig dövhet" har inga problem att höra kylskåpsdörren öppnas. Men en hund som inte reagerar som förväntat på ljud kan ha fått en hörselnedsättning. Det kan ibland också vara tecken på demens.

Nedsatt syn

Risken för gråstarr, katarakt, ökar med stigande ålder. Näthinnesjukdom, som t ex näthinneavlossning, är en annan orsak till synnedsättning och blindhet hos hund. Tecken på att hunden fått försämrad syn kan till exempel vara att den går in i möbler eller tvekar inför att gå nerför trappan. Observera att dessa symtom även kan förekomma vid demens.

Tips för dig med senior hund

På insidan är din hund densamma som den alltid har varit även när den blir äldre. Sådant som den tidigare har tyckt om kommer fortfarande att glädja den, förutsatt att den inte har ont eller är sjuk. Fortsatt att göra det hunden gillar, men anpassa era rutiner utifrån hundens dagsform och ork. Tveka inte att kontakta veterinär om hunden verkar trött eller nedstämd.

Här är några tips för dig som har en gammal hund, och som vill hjälpa den att må bra så länge som möjligt:

 • Se till att hunden äter ett bra foder för äldre hundar. Fodret kan behöva anpassas till ett sjunkande energibehov, och det får gärna vara extra lättsmält.

 • Ta flera korta promenader istället för en lång. En äldre hund får fortare slut på orken, men den behöver fortfarande sin motion och sin rastning. Ett sätt att tillgodose detta är genom att fördela promenadtiden på flera korta rastningar.

 • Lägg in en extra kvällsrunda för att hunden ska ha lättare att hålla sig hela natten.

 • Börja borsta hundens tänder om du inte redan gör det. Inte bara förebygger du tandsten och tandlossning, du minskar också risken för komplikationer, om din hund har hjärtsjukdom.

 • Kosttillskott kan ibland vara av värde, som exempelvis tillskott med omega-3, som hjälper både huden, lederna och blodcirkulationen. Det finns ett flertal olika tillskott för seniora hundar. Fråga djurhälsopersonalen om vad just din hund skulle kunna ha nytta av.

 • Om din hund har fått sämre syn bör du inte möblera om hemma, och helst undvika att byta bostad. Låt hunden gå invanda promenader och nosa i lugn och ro. Många hundar anpassar sig väl till att ha försämrad syn, men inte alla. Det är viktigt att vara lyhörd för hur din hund mår, så att den inte går med onödig stress och ångest.

 • Nedsatt hörsel kan göra att hunden lättare blir överraskad. Känsliga individer kan bli oroliga och stressade av detta, medan andra verkar relativt oberörda. Tänk på att inte utsätta en döv hund för risker, som att låta den gå lös vid en trafikerad väg.

 • Lek och aktivera hunden. Den kanske inte har samma uthållighet som förr, men många gamla hundar blir glada och peppade om de får chansen att lära sig ett nytt trick eller busa med en ny leksak. Genom att gömma godis eller träna nosework kan du hjälpa hunden att hålla hjärnan i trim.

 • Hjälp hunden reglera temperaturen. Seniorhundar är känsligare för både värme och kyla. På sommaren kan du låta den vila i skuggan, eller varför inte en kylmatta, under de varmaste timmarna. Vintertid är det många hundar som uppskattar att ha ett täcke på sig under promenaderna.

 • Hundramper och hundtrappor kan användas till exempelvis bilen eller soffan. Dessa är bra hjälpmedel för hundar som har fått lite sämre rörlighet och spänst.

 • Ge hunden en tjockare, mjukare bädd att ligga på. Det gör gott för ömma leder, och kan kompensera för att musklerna är lite tunnare här och där.

Till sist - kom ihåg att njuta av er tid tillsammans. Du är den viktigaste personen i din hunds liv. Ge er själva kvalitetstid ofta, med gos, pälsvård eller annat som ni båda tycker om.

 

Uppdaterad: Boel Sandros, Leg veterinär, 2023

Kontakta en veterinär

Ålderskalkylator

Räkna ut din fyrbenta kompis ålder

Är ditt djur en hund eller katt?

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.