Seniorhunden

En hund kan anses vara senior från ca sju års ålder, då åldrandeprocessen normalt har börjat. Som ägare till en äldre hund är det bra att känna till de vanligaste krämporna som kan ge hunden försämrad livskvalitet. Med rätt förebyggande åtgärder kan man nämligen fördröja eller förhindra utvecklingen av sådana lidanden.

Vi rekommenderar att man gör en seniorkontroll varje år, då veterinären undersöker följande:

  • Tänder: 85 % av seniorhundarna har tandproblem, ofta i form av tandsten, som kan leda till tandköttsinflammation och i värsta fall tandlossning (parodontit). Tandstensborttagning är en rutinåtgärd som utförs på de flesta veterinärkliniker. Hur ofta tandsten behöver tas bort varierar från hund till hund. Tandstenen avlägsnas med hjälp av ultraljud och hunden behöver vara lätt nedsövd. Samtidigt görs en undersökning av tänderna och om någon tand inte ser frisk ut eller det förekommer fickbildning vid tandköttskanten kan vidare undersökning behövas, t ex tandröntgen, och eventuellt åtgärd i form av exempelvis tandutdragning.

  • Rörlighet: Stelhet i rygg och ben förekommer ofta hos äldre hundar, inte sällan till följd av nedbrutet ledbrosk, artros. Hunden reser sig långsammare, verkar stel och kan se ut att behöva värma upp efter vila. Synliga tecken på försämrad rörlighet är exempelvis problem med att gå i trappor eller hoppa in i bilen. Artros kan vara smärtsamt. Vid seniorkoll undersöks skelett och leder, och eventuellt får hunden tid för röntgen. Det finns specialfoder och olika kosttillskott som hjälper till att bevara ledbrosket. Dessa kan ges som förebyggande åtgärd för att bromsa eller motverka uppkomsten av artros, eller kombineras med inflammationsdämpande och smärtstillande behandling till de hundar som har besvär från sina leder för att öka deras livskvalitet. Fysioterapi, såsom simning eller vibrationsplatta, ger också god smärtlindring och rehabilitering av ömma leder och stela muskler.
  • Vikt: Övervikt kan förvärra tillståndet för en hund med artros och kan innebära att lederna överbelastas, vilket kan leda till smärta och försämrad rörlighet. Om hunden är överviktig kan man testa att byta till ett bantningsfoder som kan reducera vikten och lightfoder som hjälper till att hålla vikten på en lagom nivå. Motion och aktivitet bidrar till viktminskning samtidigt som muskulaturen stärks. I början av ett viktminskningsprogram kan vattentrask (water treadmill) vara ett bra alternativ för att komma igång med träning och viktminskning. När hunden får träna på detta sätt, på ett motionsband som är nedsänkt i vatten, avlastas lederna och träningseffekten blir större.
  • Invärtes organ: Vid hälsoundersökning tas rutinblodprover och eventuellt urinprov som bland annat kan avslöja tidiga tecken på nedsatt funktion i njurar eller lever. Med hjälp av specialfoder kan man fördröja förloppet vid sådana sjukdomar.

Kontakta en veterinär

Om du tror att symtomen stämmer på ditt djur rekommenderar vi att du kontaktar en veterinär.

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.