Tandsten hos hund

Tandsten hos hund är vanligt förekommande och förebyggs bäst med regelbunden tandborstning. Om din hund lider av svår tandsten så behöver hundens tänder rengöras ordentligt hos veterinär. 

Vad är tandsten?

Tandsten uppkommer när plack - en beläggning av bakterier och matrester - mineraliseras och förkalkas. Tandstenen är hård och svår att få bort med enbart tandborstning. Bakterierna som bildar plack finns normalt i munnen och de gör ingen skada så länge placken avlägsnas regelbundet. Om tandborstningen försummas kan tandsten uppstå, med inflammation och tandlossning som följd. 

Ärftlighet är en viktig faktor för att hundar ska bilda tandsten. Olika individer är olika benägna att få problem. Vanligast är tandsten hos hundar av små raser.

Hur ser tandsten hos hund ut?

Plack och tandsten syns för blotta ögat som en vit eller gulgrå beläggning på tänderna. Ett annat tecken på tandsten är dålig andedräkt. Dålig lukt uppkommer när matrester ansamlas på den skrovliga ytan, och som en följd av att tandstenen har lett till tandköttsinflammation (gingivit) och bakterieväxt.

Viss tandsten är svårare att få bort

Supragingival tandsten kallas också för salivsten. Den bildas snabbt, på bara några dagar, och kan ses som en vit beläggning längs tandköttsraden. Den sprider sig snabbt till resterande tandytor. Salivsten kan hållas i schack med hjälp av regelbunden tandborstning.

Subgingival tandsten, eller serumsten, heter den typ av tandsten som bildas i fickor innanför tandköttet. Serumsten tar längre tid på sig att utvecklas och är svårare att få bort, dels eftersom den är dold under tandköttet och dels för att tandstenen sitter hårdare mot tanden. Denna typ av tandsten har en mörkare färg och hårdare konsistens än salivsten. Eftersom tandstenen bildats fickor i tandköttet kan den vara svår att upptäcka själv. Vanligen syns den när hunden är sövd och undersöks av veterinär.

Hur behandlas tandsten hos hund?

Lättare tandsten går att förebygga med regelbunden tandborstning och munvård. Märgben, tuggpinnar och liknande är inte speciellt effektivt mot tandsten, eftersom det inte rengör plack mellan tänderna eller nere under tandköttskanten. Inte heller har kosttillskott eller olika sorters foder visat sig ha någon avgörande effekt på utvecklandet av tandsten.

Professionell tandrengöring, PTR

Har hunden stora problem med tandsten kan den behöva genomgå en så kallad professionell tandrengöring, PTR, på en djurklinik.

Inför behandlingen sövs hunden ner. Narkosen anpassas efter hundens allmäntillstånd och ålder, och det kan hända att blodprov behövs för att ta reda på om hunden har en ökad sövningsrisk. När hunden är sövd används ultraljudsinstrument för att ta bort tandsten på den synliga emaljen och under tandköttskanten. Tandytorna poleras och tandköttsfickor undersöks och mäts.

“Att enbart skrapa bort synlig tandsten räcker inte som behandling, eftersom den djupliggande serumstenen då lämnas kvar.”

Tänderna kan även röntgas vid misstanke om eventuella skador, röta eller sjukdom. Skulle veterinären upptäcka ytterligare tandproblem som behöver åtgärdas kan det hända att ni behöver boka in fler besök för att fortsätta behandlingen.

Förebygg tandsten hos din hund

Det bästa sättet att förebygga tandsten är att regelbundet borsta tänderna på hunden. Plack bildas snabbt och helst ska tänderna borstas en gång per dag. God munhälsa och starka tänder är en förutsättning för en glad och välmående hund. Särskilt valpar och unghundar utforskar världen med tänderna och munnen används till många lekar, som dragkamp och apport.

Ju tidigare hunden vänjer sig vid tandborstning desto bättre. Har du precis blivit med valp är det en god idé att introducera tandborstning som en naturlig vardagsrutin. Det ska vara lika självklart att ta hand om tänderna som att gå ut och kissa eller sköta om klorna. I början kan det vara lite svårt: men även om valpen busar, tuggar på borsten eller slingrar sig gäller det att ha tålamod. Kontinuerlig borstning gör att valpen snabbare vänjer sig vid rutinen och det kan bli en mysig stund tillsammans. Här kan du läsa mer om att borsta valpens tänder.

Det finns flera bra hjälpmedel för dig som ägare som underlättar tandborstningen. Hundtandkräm, hundtandborstar och fingertutor är alla utvecklade för att göra borstningen så behaglig som möjligt för både dig och hunden. Använd särskild hundtandkräm, utan fluor. Fluor är giftigt, och eftersom hunden sväljer ner tandkrämen kan regelbunden fluoranvändning leda till sjukdom. Tandkräm för hundar är främst avsedd att ge god smak så att hunden accepterar tandborstningen. 

Borsta alla tänder - även dem längst in - och glöm inte att berömma och belöna hunden när ni är färdiga. Det finns godis som är snällt för hundens tänder och kan vara ett bra komplement som belöningsgodis efter tandborstning. Sådana typer av tandfrämjande tuggodis kan dock inte ersätta tandborstning.

Andra problem i munhålan

God tand- och munhälsa är viktigt för alla våra husdjur. Eftersom de inte kan ta hand om sina tänder själva är det väsentligt att vi som ägare gör vårt bästa för att hålla munhålan frisk. Förutom tandsten finns det några tandsjukdomar som kan drabba en hund.

Parodontit (tandlossning)

Parodontit - eller tandlossning - kan drabba hunden när den har tandsten eller plack längs tandköttskanten. Ett vanligt symtom på parodontit är blödande tandkött, samt att hunden luktar illa i munnen. Det kan även vara besvärligt för hunden att tugga eftersom tillståndet kan ge smärtor i munhålan. Här kan du läsa mer om parodontit.

Tandresorption, TR

Tandresorption är vanligast hos katter, men kan i vissa fall förekomma även hos hundar. Det är en sjukdom som innebär att tand och tandrot bryts ned inifrån, och nerver och blodkärl tillslut kan blottas. Om hunden lider av TR är den bästa behandlingen utdragning, extraktion, av drabbade tänder. Det finns inget botemedel när nedbrytningsprocessen väl har satt igång. Här kan du läsa mer om tandresorption hos hund.

 

Texten uppdaterades mars 2022. Skribent: Boel Sandros, legitimerad veterinär

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Tävla om veterinärvård till din katt eller hund under ett år!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och du är med och tävlar om vård för din katt eller hund i ett år till ett värde upp till 25 000kr! Gå till tävlingen nedan och läs våra fullständiga tävlingsvillkor och registrera dig för att tävla
Tävla här!

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.