Body Condition Score - Så bedömer du hullet på din hund

Fetma är lika skadligt för hundar som för människor. Det kan vara svårt att avgöra om hunden är i ett bra hull. Genom Body Condition Score kan du bedöma hullet på din hund.

Övervikt och fetma hos hundar är ett växande problem som ska tas på allvar. I vissa länder är mer än varannan hund överviktig. I de flesta fall orsakas detta av för mycket mat, eller fel mat, i kombination med för lite motion. Överviktiga hundar riskerar att utveckla ett antal hälsoproblem som till exempel diabetes. Dessutom kan övervikt bidra till utvecklandet av ledproblem eller förvärra en redan existerande ledsjukdom. Vissa hudåkommor har också en koppling till övervikt. Överviktiga hundar löper en ökad narkosrisk jämfört med normalviktiga hundar.

Genom att hålla din hund i god form förbättrar du inte bara din hunds hälsa, utan också livskvalitén i stort. Studier visar att hundar med idealvikt lever nästan två år längre än måttligt överviktiga hundar. Ett användbart verktyg för att ta reda på din hunds idealvikt är att använda Body Condition Score (BCS).

Vad är Body Condition Score?

Du har förmodligen hört talas om Body Mass Index (BMI), ett mått på idealvikt i förhållande till kroppslängd hos människor. För hundar används ett annat system - Body Condition Score (BCS). Vid BCS bedöms hundens kroppsfett enligt en viss skala, oftast 1-5 eller 1-9. Hundens hull graderas från grav undervikt till fetma.

Hur bedömer man hundens hull?

Att bedöma en hunds hull kan vara svårt och kräver oftast en del träning.

Börja med att se till att hunden är avslappnad och har det bekvämt. Stryk den mjukt längs kroppen några gånger och kela lite med den.

  1. Kontrollera nu hundens revben. Känn över bröstkorgen med varsam men fast hand. Du ska kunna känna revbenen om du trycker lite lätt. Om revbenen sticker ut kan det betyda att din hund är underviktig. Om det är svårt att känna revbenen är hunden sannolikt överviktig.
  2. Flytta sedan långsamt och försiktigt händerna mot hundens midjeparti. När du drar händerna bakåt mot höfterna ska det kännas som en timglasform. Överviktiga hundar har oftast inte denna form.
  3. Nu är det dags att ta en titt på magen. När du rör vid undersidan av magen ska den vara i linje med höfterna. Om den hänger ner är din hund förmodligen överviktig.

Med den här proceduren kan hunden undersökas hemma där den känner sig trygg. Om du är osäker eller orolig över något ska du alltid kontakta veterinär.

Body condition score för hund

Body Condition Score är en skala för att bedöma kroppsfettet hos hund.

Här kan du ladda ner en plansch över Body condition score för hund. 

Lär dig dessa steg och gör regelbundna kontroller av din fyrbenta vän. Tveka inte att kontakta din veterinär om du känner dig osäker och behöver vägledning. På AniCura kan vi också hjälpa dig med att skapa en viktminskningsplan för just din hund. Vi säljer dessutom specialanpassat foder för hundar som behöver gå ner i vikt på våra kliniker. 

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

En digital valpskola för dig och din valp

I AniCuras digitala Valpskola hjälper vi dig som kommande eller ny hundägare med hur du skall ta hand om din nya familjemedlem. Här hittar du tips, råd och fakta som kan vara bra att ta del av innan valpköpet och när du väl fått hem din nya valp. De månatliga nyhetsbreven är anpassade efter valpens ålder. Anmäl dig och din valp kostnadsfritt idag så får du 20% rabatt på ett butiksköp samt vaccination!
Anmäl din valp till valpskolan här

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.