Näthinnans funktion

Näthinnan är ögats innersta struktur och ligger bakerst i ögat. Den består av ett nätverk av synceller och en fungerande näthinna är en förutsättning för synen. Näthinnans funktion är att skicka de impulser vi får från omgivningarna till hjärnan via synnerven. I hjärnan bearbetas därefter impulserna till de bilder som utgör vår syn.

Näthinneavlossning

När näthinnan inte sitter fast på underlaget tappar den sin blodtillförsel och får därför inte varken syre eller näringsämnen. Till sist fungerar den inte länge. Om bara ett mindre område av näthinnan är drabbad, finns det blinda områden i patientens synfält. Om hela näthinnan är lös är hunden blind på det ögat.

Näthinneavlossning uppstår oftast i samband med högt blodtryck men även spontant inom vissa raser (till exempel Shih Tzu). Därutöver kan det uppstå vid infektioner inne i ögat eller som en komplikation efter operation för grå starr.

Symtom

Näthinneavlossning ger inga smärtor och tillståndet kan vara mycket svårt att upptäcka innan hunden har nedsatt syn eller har blivit blind. En hund som ser dåligt kan ha svårt att orientera sig, börja stöta in i saker som den innan har kunnat undvika eller fånga en boll. Ofta är pupillen förstorad och drar inte ihop sig när den utsätts för ljus.

Prognos

En hund med nedsatt syn eller helt blind kan leva ett normalt liv. Den lär sig snabbt att navigera i vana omgivningar och har inte ont. Du måste hjälpa hunden med att inte möblera om för ofta och placera foder- och matskålar på samma ställe varje gång. Utomhus måste du förebygga så hunden inte råkar ut för en olycka för att den inte kan se.

 

Publicerad december 2017. Skribent: Lotte Frandssen, legitimerad veterinär

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.