Seniorkontroll för hund

Vid ungefär 7 års ålder börjar den naturliga åldrandeprocessen. Då räknas våra hundar som seniorer. Genom att ta din hund på regelbundna seniorkontroller har du bättre förutsättningar att tidigt upptäcka sjukdomar och ålderskrämpor.

Vad händer vid en seniorkontroll?

En seniorkontroll är en hälsoundersökning som är särskilt utformad för medelålders och äldre hundar. Du får en avstämning av din hunds allmänna välbefinnande och hälsostatus, samt råd för hur du ska ta hand om den på bästa sätt.

Vid kontrollen görs en klinisk undersökning. Du får en bedömning av bland annat din hunds tandstatus, hull och leder, samt råd om eventuella åtgärder. Veterinären lyssnar även på hjärta och lungor. Vanligtvis tas blodprov och ibland urinprov i samband med seniorkontrollen.

Om veterinären upptäcker något avvikande hos din hund, som till exempel värkande leder, dåliga tänder eller ett blåsljud på hjärtat, får ni boka en tid för vidare utredning eller tandåtgärd. 

Varför rekommenderas regelbundna seniorkontroller?

När våra djur blir äldre drabbas många av dem av krämpor som påverkar deras livskvalitet. Det är lätt hänt att vi blir hemmablinda och kanske inte lägger märke till att hunden börjar gå upp i vikt, eller rör sig stelt efter vila.

En seniorkontroll är ett utmärkt tillfälle att göra de justeringar som behövs av hundens fortsatta skötsel. Det kan handla om att byta till ett seniorfoder, börja med kosttillskott, eller inleda ett träningsprogram. Seniorkontrollen ger också en värdefull möjlighet att tidigt fånga upp sådant som kan ta en allvarlig vändning, som till exempel njursjukdom eller tumörsjukdom.

Det här är några sjukdomar och riskfaktorer som kan upptäckas vid en seniorkontroll:

  • Tandproblem. Ju äldre djuren blir, desto större problem kan de få med tandlossning och smärta i munnen.

  • Övervikt. Medan en ung hund brukar vara relativt obesvärad av att väga för mycket, så har övervikt många negativa effekter när den blir äldre. Den får sämre kondition och uthållighet, och övervikten innebär en ökad belastning på leder och blodcirkulation. En del hundar kan utveckla diabetes, lipom och andra sjukdomar.

  • Artros. Precis som vi människor kan hundar få artros. Ledsmärta och stelhet innebär en nedsatt livskvalitet, men det finns idag många behandlingsalternativ för hundar med artros.

  • Invärtes sjukdomar. Genom blodprovstagning går det att upptäcka tidiga tecken på sjukdom i njurar eller lever, diabetes med mera. Ju tidigare en sjukdom upptäcks, desto bättre är chansen att bromsa sjukdomsutvecklingen eller lindra besvären.

Läs mer om seniorhunden här. 

När görs en seniorkontroll?

Vi rekommenderar att du tar din hund på årliga hälsokontroller hos veterinär från och med att den fyller 7 år. I en del fall kan veterinären råda dig att komma två gånger om året.

Vilka djur kan komma på seniorkontroll?

Vi har möjlighet att ta emot hundar och katter, ofta också andra djurslag. Kontakta din lokala klinik för information. 

När ska din hund inte komma på seniorkontroll?

Det är bara hundar som verkar må bra och är symtomfria som kan komma på seniorkontroll. I annat fall behöver du boka en tid för veterinärundersökning.

Var kan mitt djur få en seniorkontroll?

Alla AniCuras kliniker och djursjukhus erbjuder seniorhälsoundersökning. Kontakta din närmaste klinik om du vill boka en tid.

Skribent: Boel Sandros, Leg veterinär, 2023

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Ålderskalkylator

Räkna ut din fyrbenta kompis ålder

Är ditt djur en hund eller katt?

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.