Identifiering
I Sverige är det lag på att alla katter, både utekatter och innekatter, ska vara ID-märkta och registrerade hos Jordbruksverket senast vid 4 månaders ålder. ID-märkningen görs oftast med mikrochip. Detta är det säkraste sättet att identifiera husdjur. Id-märkning med mikrochip är ett enkelt förfarande som utförs hos veterinären. Ett litet chip, stort som ett riskorn, placeras under huden i kattungens nacke.
OBS - Du ansvarar själv för att göra registreringen hos Jordbruksverket. Den kan göras digitalt eller med en pappersblankett.
Om din kattunge går vilse och hamnar hos en veterinär eller på ett katthem kan mikrochippet lätt skannas. Om du i samband med att du registrerade katten godkände att dina kontaktuppgifter är synliga så kan du enkelt bli hittad och kontaktad.
Ett annat sätt att göra din kattunge identifierbar är att tatuera den i örat. Tatuering är också en godkänd metod för ID-märkning och görs när katten har fått lugnande medel eller är nedsövd, ofta i samband med kastrering. Fördelen med tatuering är att det är lätt att se att katten är ID-märkt. Nackdelen är att en tatuering med tiden kan bli svårläslig. En del väljer att både chipmärka och tatuera sina katter.
Vaccinationer
Sjukdomar som inte är synliga för ögat är några av de faror som möter din katt utomhus. Därför är det mycket viktigt att den har fått alla nödvändiga vaccinationer innan du släpper ut den för första gången. Detta görs vanligtvis vid 8 och 12–13 veckors ålder. Läs mer om vaccinationer här.
Det är också en bra idé att försäkra din kattunge, du vet aldrig vad som kan hända när den börjar utforska världen utanför.
Kastrering
Du som djurägare är ansvarig för att se till att din katt inte ger upphov till fler kattungar. Det bästa sättet är att låta kastrera den innan du låter den gå ut. Vid 4 månaders ålder är de flesta katter stora nog att kastreras. Läs mer om kastrering av din katt här.
Säkra din trädgård
Utomhusmiljön är omöjlig att styra över. Däremot kan du se till att din kattunges närmaste utomhusmiljö är säker. Täpp till håligheter under förråd, altaner och andra ställen där det kan vara frestande för en liten kattunge att krypa in. Lås in giftiga ämnen som t.ex. ogräsbekämpningsmedel och säkra eventuella dammar så att din kattunge inte faller i.
Bestäm reglerna
Vill du låta katten vara ute på dagen men inomhus på natten? Ska den kunna gå in själv eller vill du öppna fönstret eller dörren för att den ska komma in? Om du planerar att installera en kattlucka bör du göra det innan katten börjar vara utomhus. Då kan den lära sig gå in och ut själv. Välj gärna en magnetisk kattlucka som känner igen din katts mikrochip så att inga andra katter kommer in i ditt hus.
Att gå ut för första gången
I början bör du inte låta din katt vara ensam utomhus. Katten behöver lära sig alltifrån trafikvett till hur den ska agera vid fara. Det bästa är att träna katten på att gå i sele så att du till en början kan ha den kopplad medan ni utforskar omvärlden.
- Välj en dag när det inte regnar och en tid på dagen när det är tyst i kvarteret så att kattungen inte blir skrämd av höga ljud.
- För att hjälpa en kattunge som aldrig har varit i trädgården kan du skopa upp lite urin och avföring från kattlådan och placera det längs trädgårdens kanter, det är så katter brukar markera revir. Förhoppningsvis kommer det att hålla andra katter borta från din trädgård.
- Låt den kika ut genom dörren eller kattluckan och ta sig ut själv. Gå runt med kattungen medan den utforskar omgivningen. Detta bör du göra tills du vet att den verkligen hittar hem igen, vilket kan kräva flera turer utomhus.
- Avsluta utflykten genom att kalla in kattungen och ge den en riktigt god måltid. Katter kan tränas till att komma in vid ljudet av en ringande klocka, om du inte vill ropa över hela grannskapet när du vill att din katt ska komma in.
- Fortsätt öva genom att tillbringa tid tillsammans i trädgården. När det är dags för din kattunge att vara ensam utomhus kan du lämna den i 30–60 minuter. Den kan gömma sig under något de första gångerna men du behöver inte oroa dig inte, det är en del av att vänja sig vid att vara utomhus. Kom ihåg att mata kattungen när den kommer in igen!
Skribent: Boel Sandros, Legitimerad Veterinär
Publicerad: Augusti 2023