Vad man ska tänka på när man lämnar sin katt ensam hemma

Förr eller senare kommer du att behöva lämna din katt ensam hemma. För att både du och din katt ska få en så trygg upplevelse som möjligt är det bra att gradvis träna katten i att vara ensam.

Katter är inte flockdjur. Till skillnad från hundar är de mycket självständiga varelser och kan klara sig ganska länge ensamma så länge de får mat och vatten. Dock behöver även katter tillsyn och social kontakt. Även om din katt kan klara sig länge ensam hemma betyder det inte att  det är så länge katten bör lämnas ensam hemma. Katter kanske inte behöver en flock för att överleva, men alltmer forskning visar att katter är mycket fästa vid sina ägare och tycker om att vara i deras sällskap.

Såväl innekatter som utekatter mår bra av daglig omsorg, aktivering och lek. Enligt lagstiftningen ska alla vuxna katter ha tillsyn minst två gånger om dagen, kattungar oftare, men det här kan ses som en miniminivå. Många katter behöver mer social kontakt för att må bra. Därför bör du inte lämna din katt ensam hemma för länge. För att din katt ska ha de bästa förutsättningarna att klara av att vara ensam bör du börja träna den i god tid. Förr eller senare kommer dagen då du inte kan undvika att lämna katten ensam.  

Se till att katten är hemmastadd

Innan du lämnar din kattunge eller katt hemma ensam för första gången är det viktigt att den har hunnit bo in sig ordentligt. Ägna de första veckorna tillsammans med kattungen eller katten åt att lära känna varandra och introducera den till sin nya omgivning. 

För en kattunge som har skilts från sin familj kan miljöombytet vara överväldigande. Låt kattungen utforska sin miljö medan du håller ett öga på den så att den inte gör eller äter något farligt. Efter några veckor av ganska noggrann övervakning kan du börja vänja din katt vid att vara ensam korta stunder. Precis som människor har katter olika personligheter och reagerar olika på att vara ensamma. Var lyhörd för vad din katt signalerar. Tecken på att katten är stressad eller mår dåligt är till exempel att den börjar uträtta sina behov på andra ställen än lådan eller att den får humörförändringar. 

Trötta ut katten

Om du ser till att katten är ordentligt trött innan  du går hemifrån kan den ha lättare att acceptera förändringen. Förhoppningsvis kommer katten att lägga sig för att vila direkt efter att du gått. Ta dig tid att leka med katten och se till att den är trött när du ska gå. Tröttheten kan göra att den blir mindre orolig. 

Motion

Katter som ofta lämnas ensamma kan bli stillasittande vilket är negativt för deras fysiska och psykiska hälsa. Därför är det viktigt att ge din katt de bästa förutsättningarna för aktivitet, både fysisk och mental, medan du är borta. 

  • Se alltid till att din katt har en klösbräda så att den inte repar möbler eller andra föremål. 
  • Lämna några nya leksaker framme – kanske en boll med en pingla inuti och en leksaksmus. Nya leksaker ger din katt en chans att upptäcka och undersöka, något som den inte får med de gamla leksakerna som den redan är bekant med.   
  • Göm godsaker här och var i hemmet. Det blir spännande för din katt och ger den lite motion medan du är borta. 

Ensam över natten

Om du måste lämna din katt över natten behöver du ha en vän eller granne som ser till den. Det är inte tillåtet att lämna din katt ensam alltför länge, den måste ha tillsyn minst två gånger om dagen. Se till att den person som ser efter katten är medveten om att man inte bara bör ge den mat och vatten, utan också rengöra kattlådan och även ta sig lite tid att gosa med katten innan den lämnas ensam igen. En kattunge bör inte lämnas ensam över natten innan den är minst sex månader gammal.   

Skribent: Boel Sandros, Legitimerad Veterinär
Publicerad: Augusti 2023

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.