Glöm inte att ID-märka din kattunge

Sedan den 1 januari 2023 är det lag på att alla katter i Sverige ska vara ID-märkta. Idag är chipmärkning den vanligaste typen av ID-märkning, men örontatuering är också en godkänd metod. Oavsett vilken typ av märkning du väljer behöver du även komma ihåg att registrera katten med dig som ägare. Det gör du hos Jordbruksverket.

Varför chipmärkning?

Till skillnad från en tatuering i örat blir informationen i ett mikrochip sällan fördärvad med tiden. Örontatueringen blir ofta suddig och då är det svårt att tyda siffrorna. Ett mikrochip kan enkelt avläsas med ett särskilt instrument, en så kallad chipläsare, under hela kattens livstid.

Ett halsband med en ID-bricka kan också vara ett sätt att göra din katt identifierbar och visa att den har en ägare. Enbart ett halsband räknas inte som ID-märkning, men det kan användas som komplement. Tänk bara på att halsbandet kan vara farligt om katten fastnar med det, så se till att halsbandet har ett säkerhetsspänne. 

Hur går ID-märkningen till?

Det är en enkel procedur att chipmärka en katt . En veterinär (eller annan utbildad djurvårdspersonal) sätter ett litet implantat, stort som ett riskorn, under huden i nacken. Implantatet förs in med hjälp av en kanyl och en del katter känner av sticket, men obehaget går över fort. Chippet innehåller ett unikt nummer som framträder på chipläsaren när chippet skannas. 

En örontatuering görs när katten är nedsövd eller har fått en lugnande spruta, ofta i samband med kastrering. En unik nummerserie tatueras då in på insidan av kattens öra med hjälp av en speciell tatueringstång. 

Det räcker inte att enbart låta ID-märka katten hos veterinären. Du måste också skicka in kattens och dina uppgifter till Jordbruksverkets centrala register. I den centrala databasen kan veterinärmottagningar, katthem och polisen med flera få tillgång till ägarens registrerade kontaktuppgifter. Registreringen kan du göra på en pappersblankett eller digitalt. 

OBS - ID-märkning och registrering ska vara gjorda innan katten blir 4 månader gammal. 

Om katten byter ägare behöver ni se till att uppgifterna i registret hålls uppdaterade. 

Vid vilken ålder?

De flesta katter kan chipmärkas vid 10-12 veckors ålder, och märkningen ska göras innan katten fyller 4 månader. En katt som är adopterad kan redan ha ett mikrochip insatt. Om så är fallet behöver du bara ändra registreringen till dig som ägare.  Många kattägare tar tillfället i akt att chipmärka katten i samband med vaccination eller kastrering. Det spelar ingen roll om du har en kattunge eller en vuxen katt, det är aldrig för sent att få den chipmärkt.

Skribent: Boel Sandros, Legitimerad Veterinär
Publicerad: Augusti 2023

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.