Hur du kattsäkrar ditt hem

Rangliga möbler, elsladdar, glasföremål - i hemmet kan det finnas många möjliga faror för din katt. Här är några tips på saker du bör ta undan, gömma eller skydda när du skaffar katt.

Att kattsäkra  hemmet skiljer sig inte så mycket från att barnsäkra det. För att se världen från din katts eller kattunges synvinkel kan du helt enkelt gå ner på golvnivå och söka av rummet efter möjliga äventyr. Det räcker dock inte att säkra hemmet på golvnivå eftersom katter gillar att klättra. Lyft därför också blicken för att upptäcka eventuella faror högre upp. 

Hyllor och fönster

Det är en bra idé att ta bort alla glas- och porslinsprydnader som din kattunge kan ha sönder och skära sig på. Flytta även på föremål som är värdefulla för dig och ställ dem någonstans där din kattunge inte kan förstöra eller skada sig på dem. 

Katter gillar att titta ut genom fönstret. Hjälp din lilla pälsboll att få en bra utsiktsplats genom att göra rum på fönsterbrädan i kattens favoritfönster. Flytta undan dekorationer, växter och lampor som står i vägen. 

Giftiga livsmedel

Även om en del mat kan vara delikatesser för människor kan det hända att maten är giftig för din katt. Se till att inte ha framme mat som kan vara farlig. Choklad, vitlök, vindruvor och russin är exempel på mat som är farlig för katter och kattungar. Läs mer om vad som är farligt för katten att äta här. 

Andra gifter

Rengöringsmedel, till exempel tvättmedel, blekmedel och diskmedel bör hållas utom räckhåll för din katt, likaså läkemedel. Växter och snittblommor kan vara frestande att tugga på för en katt som inte har tillgång till riktigt gräs. 

Jul- och påskdekorationer

En julgran är ofta fullständigt oemotståndlig för en katt. Tyvärr lurar flera faror med julgranen. Kulorna går lätt sönder när de slås ned på golvet och din katt kan skära sig på skärvorna. Om katten leker med glittret och råkar svälja det finns det risk för allvarligt stopp i tarmen. 

Ställ julgranen i ett rum som kan låsas eller sätt ett staket runt den. Om du tror att din katt kan motstå att klättra i granen kan det räcka att bara dekorera den övre halvan av julgranen. 

Levande ljus och katter är en dålig kombination, se till att alla ljus är utom räckhåll eller under en glaskupa så att inte din katt råkar bränna sig. 

Öppna balkonger och fönster

Se till att kattsäkra balkongdörr och fönster, i synnerhet om du bor i höghus. Även om katter anses ha nio liv så är det väldigt vanligt att de skadar sig om de faller från hög höjd. Ett bra sätt är att installera ett skyddsnät. Du kan också flytta bort möbler från fönstren så att din katt inte kan använda dem för att nå fönsterbrädan. Dessa försiktighetsåtgärder är ännu viktigare när du har en kattunge. De flesta katter som skadas är under ett år gamla vilket förmodligen har att göra med att de är oerfarna men samtidigt nyfikna och lekfulla. 

Badrum

Glöm inte att stänga locket till toaletten! En kattunge som ramlar ner i toaletten kanske inte kan ta sig upp.

Små utrymmen

Små, mörka och trånga utrymmen runt om i ditt hem är typiska platser som en nyfiken kattunge älskar att utforska! En tvättmaskin eller torktumlare som är öppen är lockande för en kattunge att klättra in i, speciellt om den är fylld med varma, torkade kläder. Kylskåpet kan också bli en fälla för en liten kattunge. Var uppmärksam när du tar ut eller ställer in mat. 

Heta spisplattor

För att förhindra att katten bränner tassarna på en het spis bör du placera en gryta fylld med kallt vatten på den heta spisplattan efter att du har använt den. Försök också att hålla katten borta från köksbänken, det är bäst både för katten och för hygienen. 

Sladdar

Katter och kattungar verkar älska sladdar. Sladdar är både roliga att leka med och att tugga på. Försök att dra alla sladdar bakom lister, lägga dem under mattor eller gömma dem för katten på andra sätt. 

Små föremål

Garn, nålar och tråd, öronproppar och hårband är exempel på små föremål som kan finnas här och var i ett hem och som kan vara farliga om kattungen hittar och sväljer dem.

Skribent: Boel Sandros, Legitimerad Veterinär
Publicerad: Augusti 2023

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.