Katter och barn – det här behöver du veta

Katter och barn kan bli bra vänner. För att de ska bygga en stark relation gäller det att introducera katten på rätt sätt. Vi har samlat våra bästa tips för hur man vänjer en kattunge vid barn och lär barnen hur man beter sig med katten.

Det finns många fördelar för barn att växa upp med djur, inte minst att de lär sig att känna empati och att ta ansvar. För katten kan barnet bli en rolig lekkamrat och myskompis. Kom bara ihåg att det är du som vuxen som bestämmer reglerna så att både katten och barnet får en så trygg och säker relation som möjligt. 

Hitta den perfekta katten - går det?

Vissa katter är mer familjevänliga än andra. En kattunge som har vuxit upp i ett hem med barn är troligen ett bättre alternativ än en katt som levt sina första månader som en mer eller mindre förvildad stallkatt. I slutändan är det dock helt individuellt. Ta dig tid att lära känna kattungens personlighet före köpet. En kavat och självständig katt kan sätta sig på tvären när den blir hanterad på ett sätt den inte tycker om. En mer försiktig katt kan bli väldigt stressad av omild hantering, fastän den inte säger ifrån. Bara för att en katt är snäll och tålmodig med barn betyder det inte att den är en perfekt familjekatt. Många katter, trots en vänlig personlighet, blir mycket stressade av att bli jagade och hanterade på ett burdust sätt. Om du vill ta hand om en omplacering ska du informera det tidigare hemmet eller kattstallet om att du har barn hemma. 

Var noga med att lära barnen hur man närmar sig och interagerar med en katt. Grundregeln bör vara att det alltid ska vara katten som tar initiativ till kontakt, inte barnen. Lika viktigt är det att respektera kattens signaler när den visar att den har fått nog av leken eller vill vara ifred. 

Sätt upp några grundregler

För att underlätta den nya familjemedlemmens ankomst är det bra att upprätta några grundläggande regler och se till att alla i familjen är med på dem. 

Det kan till exempel vara:

  • Vem ansvarar för varje syssla såsom utfodring, rengöring av kattlådor, kloklippning osv?
  • Var ska katten sova? Ska den få vara i barnens sängar?
  • Vilka platser kommer att vara kattens ”säkra zoner”, där barnen inte får röra den? Detta bör innefatta kattlådan, platsen där katten äter och dricker och kattens viloplatser.
  • Dörrar och fönster måste stängas under de första veckorna för att skydda kattungen.

Det ska aldrig vara barnen som bär det yttersta ansvaret för kattens skötsel utan du som förälder. 

Börja i ett rum

Låt kattungen vänja sig vid sitt nya hem ett rum i taget. Stäng inte dörren utan använd istället en grind, ett nät eller ett kompostgaller som du delvis täcker med en filt. På det här sättet kan kattungen höra alla ljud och känna alla dofter utan att bli överväldigad. Ta bort filten gradvis.
Se till att det första rummet har allt som kattungen behöver. Det är bland annat mat, vatten, en mysig säng, leksaker, gömställen, kattlåda (långt bort från mat och vatten) och möjlighet för katten att komma upp en bit från golvet, till exempel genom att lägga en filt uppe på en garderob eller ställa in ett högt katträd. Kattungen behöver känna att den har flera ställen att gömma sig på. Se till att rummet är en lugn del av hemmet, ett kök eller vardagsrum är inte idealiskt. Låt kattungen vara i rummet i flera dagar för att låta den komma till rätta i sin nya miljö.

Bygg upp förtroende

Nyckeln till en framgångsrik introduktion är att låta det ta tid. Börja med att låta barnen vara i samma rum som kattungen under mycket korta stunder. De får gärna ge katten godsaker, på det sättet förknippar kattungen barnen med en positiv upplevelse. Var noga med att det ska vara kattungen som närmar sig barnen och inte tvärtom.
Barnen kan gärna leka med långsmala leksaker (t.ex. ett kattspö) eftersom det gör att barnen kan leka utan att komma i så nära kontakt med kattungen till en början. När det är dags för fysisk interaktion, påminn barnen om att vara försiktiga med katten och att vara uppmärksamma på dess kroppsspråk. Om du låter dem lyfta upp kattungen ska du visa att katten behöver stöd under både fram- och bakbenen. Detta bör alltid övervakas av en vuxen. 

Se till att kattungen alltid har utrymme att fly undan och få vara i fred. Om du har ett litet barn som är väldigt närgången mot katten kan en barngrind vara bra för att katten ska ha trygga zoner att vara i.

Förhoppningsvis tar det inte lång tid innan alla i hushållet har fått nya bästisar. Även med andra katter eller hundar kan det vara bra att göra en succesiv introduktion. Läs mer om att introducera katten för en annan katt här, och att introducera katten för en hund här. 

Skribent: Boel Sandros, Legitimerad Veterinär
Publicerad: Augusti 2023

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.