Hur man borstar kattens tänder

Tandborstning – är inte det bara för oss människor? Nej, faktiskt inte. Genom att hjälpa din katt med tandvård håller du kattens tänder och tandkött friskt och förebygger sjukdomar. Så här gör du.

Regelbunden borstning av din fyrbenta väns tänder är ett bra sätt att förebygga tandköttssjukdomar och andra tandproblem. Därmed kan katten behålla en god tandhälsa långt upp i åren. Att borsta en katts tänder kan vara en lite besvärlig uppgift, och därför vill vi  ge dig några praktiska tips. Kom ihåg att ta det varsamt, hålla dig lugn och inte tvinga din katt till något.

När ska jag börja borsta kattens tänder? 

Eftersom katten kan vara känslig för att du rör dess läppar, mun och tänder kan det ta lite tid att vänja den vid att få sina tänder borstade. Det bästa är att börja den här träningen så tidigt som möjligt i kattens liv, helst när den är kattunge. Med gott om tid och tålamod kan du vänja katten vid att få mun och tänder hanterade. 

Passa på att vänja katten vid beröringen när den är lugn. Börja med att försiktigt vidröra dess mun. Om katten tillåter detta, belöna den och klappa om den. Gå långsamt vidare till att röra vid läpparna och så småningom tandköttet och tänderna. Det kan ta några gånger innan du ens kommer så långt att du får göra detta. Kom ihåg att belöna varje framsteg. 

Vad du behöver

Innan du börjar behöver du köpa hem rätt utrustning. Tandborstar är ofta för stora för en kattunges mun. Välj hellre en fingertuta eller en kompress som lindas runt fingret. Du kan ha på lite tandkräm gjord för hundar och katter eller bara fukta fingertutan med vatten. Tandkräm är egentligen inte nödvändigt, det är själva borstningen som gör nytta. Använd aldrig en tandkräm för människor eftersom den kan vara giftig för katter. Att linda lite gasbinda runt fingret att borsta med kan också vara ett alternativ.  

Hur man borstar 

Börja med att bara använda fingertutan eller det du väljer att borsta med. När din katt sedan är van vid att ha den på tänderna kan du tillsätta lite tandkräm eller vatten. Kom ihåg att belöna under hela processen. Belöna med något som din katt verkligen gillar såsom kel, lek eller favoritgodiset. En bra tidpunkt för tandborstning är när katten är lugn och gärna hungrig. Då kan det vara lättare att få katten att acceptera borstningen. Välj en lugn omgivning och placera katten i knät eller i en bekväm stol. Håll dig lugn och positiv men var ihärdig. 

När du börjar borsta så gnugga försiktigt längs kattens tandköttslinje med mjuka, cirkulära rörelser. Koncentrera dig på utsidan av tänderna och under läpparna. Du behöver inte fokusera så mycket på insidan av tänderna. 

Hur ofta måste jag borsta? 

Det bästa är att borsta tänderna en gång om dagen. För en del katter räcker det med ett par dagar i veckan. Fråga gärna veterinären om råd kring vad som är lämpligast för din katt. Borsta helst tänderna vid samma tidpunkt varje dag. Katter älskar rutiner och  gillar att veta vad som kommer att hända vid vissa tider på dagen. Korta stunder med tandborstning är ofta tillräckligt eftersom katter vanligtvis har dåligt tålamod. Glöm inte belöningen efteråt. Genom att borsta kattens tänder får du en katt med mycket bättre tandhälsa och minskad risk för tandköttssjukdom och andra tandrelaterade problem. 

Skribent: Boel Sandros, Legitimerad Veterinär
Publicerad: Augusti 2023

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.