Att göra sitt hem kattvänligt

För en katt som tillbringar en stor del av tiden mellan hemmets fyra väggar är hemmiljön avgörande för hur den mår och hur den trivs med tillvaron. Här är några saker att tänka på och tips på hur du kan göra hemmet så trivsamt som möjligt för din katt.

Katter är territoriella djur och miljön omkring dem är väldigt viktig. En del katter värdesätter till och med sin omgivning mer än de värdesätter sin ägare. Hur du inreder och anpassar hemmet för din katt har därför en stor betydelse för hur väl katten kommer att trivas. Hemmiljön är viktig för alla katter, men särskilt för en innekatt. 

Prioritera din katts behov

När du funderar över hur du ska utforma din katts omgivning behöver du ha en katts perspektiv. Katter är komplexa varelser som har helt andra behov än oss människor. Att skapa ett lämpligt och kattvänligt hem handlar inte bara om att ge mat, husrum och kärlek. Miljön du skapar behöver fylla alla din katts komplexa behov samtidigt som den är både stimulerande och säker.

Här är några av de anpassningar som kan göra att din katt trivs bättre i sitt nya hem: 

  • Olika nivåer. Katter lever inte sina liv enbart på golvnivå. Ett kattvänligt hem har många olika nivåer som katten kan utforska och leka på. Det kan man skapa genom att till exempel bygga kattvänliga hyllor och trappor eller ställa ut olika slags klätterträd.
  • Kattlådan. Kattlådans placering, antalet lådor, typen av strö och om kattlådan är öppen eller stängd är alla faktorer som kan ha en avgörande betydelse för hur katten mår och uträttar sina behov. Här nedan kan du läsa mer om kattlådans utformning. Testa gärna olika lösningar och var uppmärksam på vad katten verkar tycka bäst om. 
  • Kattsäng. Katter gillar generellt att ha sin viloplats någonstans där de får vara ostörda men samtidigt kan ha koll på omgivningen. Ordna gärna flera olika viloplatser åt katten. Tänk på att aldrig störa din katt när den har dragit sig undan till sin sovplats, där ska den alltid få vara ifred. 
  • Klösbräda. Det är viktigt för katter att få utlopp för sitt beteende att vässa klorna. Om katten inte har en eller flera tillfredsställande klösbrädor kommer den att ge sig på möbler eller väggar och tapeter. Se till att placera klösbrädan väl synlig på en plats där katten har för vana att vässa klorna. 
  • Matplats. Kattens skålar för mat och vatten ska vara åtskilda. Tänk på att inte ha maten i närheten av kattlådan och se till att katten får vara ostörd när den äter. Om du ger både torrfoder och blötmat ska du helst servera dem i varsin skål. Kom ihåg att diska matskålarna minst en gång dagligen. 
  • Aktivering och mental stimulans. För att göra en innekatt lycklig och tillfredsställd behöver du se till att det finns tillräckligt med stimulans och utmaningar hemma för att den ska få utlopp för sina naturliga beteenden. På så sätt minskar du risken för att katten ska vantrivas, må dåligt och bli stressad på grund av att den har tråkigt och är understimulerad. 

Vad är ett kattvänligt hem? 

När du ska utforma ditt hem så att det passar både dig och din katt kommer du att behöva kompromissa. Katter brukar visserligen ha lätt för att anpassa sig efter olika miljöer, men för att de ska känna sig trygga och nöjda finns det ändå vissa saker som du behöver ordna. Till exempel är det viktigt att det finns olika platser där katten kan sitta och spana på sin omgivningen, sova samt dra sig undan till när den vill. 

För att hålla ditt hem kattsäkert behöver du veta vilka ämnen, växter och livsmedel som kan vara farliga eller giftiga för katten. Växter som tulpaner och liljor, choklad, skokräm, rengöringsprodukter, läkemedel för människor och skönhetsprodukter är alla exempel på sådant som kan vara giftigt för katter. Föremål som kan fastna i tarmen, som till exempel garn eller små delar av leksaker, ska inte heller finnas framme. 

Se till att göra en riskbedömning av varje rum och ställ undan föremål som katten kan råka ha sönder eller skada sig på, alternativt förvara dem utom räckhåll för katten. Kom ihåg att katter är nyfikna varelser. De tar varje tillfälle att utforska och undersöka allt som ser intressant eller annorlunda ut, speciellt när de är kattungar. 

Vatten- och matplats

Det finns ett par saker att tänka på för att göra vatten- och matplatsen så kattvänlig som möjligt. Först och främst måste du placera mat- och vattenskålarna på en lugn plats och inte för nära kattlådan. Vi skulle ju inte heller vilja äta middag på toaletten, eller hur? Håll också mat- och vattenskålar åtskilda från varandra. 

När det gäller materialet i skålarna är det bra att veta att många katter ogillar plast. Välj därför gärna en skål av glas, keramik eller rostfritt stål. Vilda katter gillar att dricka vatten från pölar där de har bra sikt åt alla håll och inte riskerar att stöta morrhåren mot något. Prova att placera flera vattenskålar på olika platser i ditt hem. Om katten inte vill dricka kan du prova att till exempel använda en vattenfontän. Mm du har fler än en katt behöver varje katt få möjlighet att äta ensam, från sin egen skål. 

En kruka gräs är också viktigt för innekatter eftersom det är ett naturligt beteende för katter att äta gräs. 

Sängar och viloplatser

Katter sover under en ganska stor del av sitt liv. Därför är det viktigt att tillhandahålla flera sovplatser att välja mellan. Det behöver inte vara specialutformade kattsängar, de flesta katter är nöjda med en mysig plats på en soffa, säng eller en stol. En filt eller kudde med välbekanta dofter från sina förra ägare kan ge kattungen en känsla av trygghet och lugn. Om du köper en särskild kattsäng ska du placera den nära en värmekälla eller en solig plats om du har en korthårig katt, eller på en svalare plats för långhåriga katter. De flesta katter gillar inte att sova på golvnivå och behöver därför förses med sovplatser på högre höjd. 

Det är också klokt att ge katten flera viloplatser och gömställen att välja på när den behöver lite egentid. Detta ska vara lugna, avskilda ställen där den kan gömma sig eller smälta in i omgivningen. Kom ihåg att inte störa katten när den är på sin egen plats.  

Eftersom katter är duktiga klättrare av naturen kan det vara uppskattat med en viloplats högt upp där den kan känna sig trygg samtidigt som den håller koll på allt. En trappa är en perfekt plats, precis som garderober eller ett högt katträd med olika platåer. Det senare är också ett måste om du vill ha dina möbler i fred eftersom katter behöver klösa för att hålla sina klor i trim och markera sitt revir. Vissa katter gillar vågräta klösbrädor medan andra föredrar lodräta. Om du sätter upp en klösbräda på väggen är det viktigt att du sätter den högt upp så att katten får sträcka ut sig ordentligt. 

Kattlådan

Kattlådan ska vara 1,5 gånger kattens längd, ha höga kanter och fyllas med massor av strö, helst fem centimeter. En stor, genomskinlig plastlåda kan vara ett bättre och billigare alternativ än en vanlig kattlåda. Välj luktfritt, klumpbildande kattströ. Undvik att välja kattlådor med lock, framför allt om du har många katter, eftersom detta kan orsaka stress. 

Det är viktigt att tänka igenom placeringen av kattlådan noga. Ställ den i ett avskilt hörn och på avstånd från stora fönster, områden där många rör sig och från kattens matplats. Minst en låda per katt rekommenderas. Håll kattlådan ren och fräsch, ta bort avföring och urin dagligen och byt ut ströet varje vecka. 

Stimulans och leksaker

För att bevara kattens naturliga jaktinstinkt och hålla den på gott humör är det viktigt att förse den med leksaker, utmaningar och att själv leka med den. Det är nästan omöjligt att ge exempel på leksaker som lockar alla katter. Leksaker som ser ut, känns och rör sig som naturliga bytesdjur brukar dock vara populära. Om de doftar kattmynta brukar de vara ännu mer lockande. Enkla saker som en pappersboll på ett snöre kan vara lika roligt som en leksak från djuraffären, så var kreativ och tveka inte att ge din katt nya saker och utmaningar då och då. En miljö som alltid är densamma kan med tiden bli stressande för katten.  

Kom ihåg att du då och då måste byta ut leksakerna. Katter tröttnar snabbt, särskilt om leksakerna lämnas kvar på golvet. Om du alltid håller en del leksaker gömda blir de mer lockande och spännande för katten när du tar fram dem. Lek aldrig med gummiband eller liknande saker som din katt kan svälja.  

Världen utanför

Om du har en innekatt är det viktigt att göra plats för den i fönstren. Från fönsterbrädan har den full koll på sin omgivning och livet utanför. Det är också viktigt att vädra och släppa in frisk luft. Se dock till att din katt inte kan ta sig ut genom ett fönster som står på glänt, framför allt om du bor i lägenhet. 

Om du släpper ut katten på balkongen eller i trädgården bör du hägna in den för att skydda katten från faror. En inhägnad gör att katten får vara utomhus samtidigt som du inte behöver oroa dig över att den ska springa bort, bli skadad eller orsaka problem i området. Har man istället balkong som katten får vara på är det viktigt att sätta upp ett nät för att förhindra att katten kan ramla ut. Vissa katter gillar att gå på promenader med sele och koppel. Då är det viktigt att låta din katt bestämma takten och vara observant på om den verkar vara stressad eller andas med öppen mun. 

Skribent: Boel Sandros, Legitimerad Veterinär
Publicerad: Augusti 2023

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.