Utekatt eller innekatt? Eller både och?

Ett av de viktigaste besluten du tar som nybliven (eller blivande) kattägare är om du vill att din katt ska få gå fritt utomhus eller leva inomhus i hemmets trygga vrå. De flesta katter föredrar nog att få gå ut och utforska världen, men det finns fördelar även med att vara innekatt. Här berättar vi vad du behöver ta hänsyn till när du bestämmer hur din katt ska tillbringa sina dagar.

För många kattägare är det en självklarhet att deras fyrfota vän ska få komma och gå som den vill. För andra är det lika naturligt att hålla katten inomhus, där de lättare kan ha koll på  katten och skydda den mot de faror som utelivet innebär. Idag är det också allt vanligare att ta ut sin katt på promenader, med eller utan koppel. På så vis får katten undersöka omgivningarna under ägarens beskydd.  

Innekatter

Det säkraste alternativet för din katt är att tillbringa livet inomhus. Då elimineras risken för skador orsakade av trafik,andra djur och människor. Den riskerar till exempel inte att bli instängd i någons garage på obestämd tid, eller klättra upp i ett träd som är för högt för att den ska kunna ta sig ner. 

Men en katt som har en begränsad livsmiljö har sämre förutsättningar att få utlopp för sina naturliga instinkter. Om katten är olycklig kan det leda till oönskade beteenden som att klösa på möbler och skvätta urin. Här har vi samlat våra bästa tips för hur du kan skapa en stimulerande miljö för en innekatt. Om du har tagit över  en vuxen katt som har tillbringat en stor del av sitt liv utomhus bör du inte försöka göra den till en innekatt.  

Skapa jaktmöjligheter

Håll din katt aktiv med många olika leksaker. Katter tenderar att bli uttråkade snabbt, så se till att det finns gott om leksaker och byt ut dem då och då. Prova att skära hål i en pappkartong som du fyller med godis, eller gör en folieboll.  Få leksakerna att härma  rörelserna hos katternas naturliga byten genom att fästa leksaken med ett snöre till ett fiskespö. Yngre katter vill leka tio gånger om dagen eller mer – men oroa dig inte, mycket korta lekar på bara en eller två minuter räcker bra. Under jakten använder katter sin energi en kort men intensiv stund.  

Gör matstunden intressant

Göm några foderkulor runt om i hemmet som din katt får leta efter. Servera varannan måltid gömd i en aktivitetsmatskål eller en toalettrulle. På det här sättet skapar du fler möjligheter för din katt att gå på ”matjakt”. 

Så lite gräs inomhus

Katter äter gräs för att lättare kunna hosta upp hårbollar. Kattgräs har långa breda blad vilket är perfekt för ändamålet. Du kan enkelt odla kattgräs själv inomhus. Köp lite i din närmaste djuraffär eller på ett trädgårdscenter. Om inte katten har tillgång till gräs kan den få för sig att äta andra växter i hemmet som kan vara giftiga.         

Skapa gömställen

Katter behöver säkra och trygga platser i hemmet där de kan dra sig undan – det kan vara något så enkelt som en pappkartong som läggs på sidan eller en filt som läggs under sängen. Många katter gillar också de kattsängar som är formade som igloos. Katter känner sig ofta säkrast om de kan hålla koll på sin omgivning från en plats högt upp. Lägg en filt ovanpå ett skåp eller bokhylla och placera en pall bredvid så att katten kan komma upp. Eller slå på stort och köp, eller bygg, ett katträd med olika nivåer.

Ge katten en eller flera utsiktsplatser

En innekatt uppskattar att se vad som pågår utanför. Gör iordning några tomma platser på fönsterbrädor runt om i hemmet, så att din katt kan ha det bekvämt när den sitter och spanar. 

Utekatter

Det är naturligt för en katt att gå ute. Där kan den övervaka sitt revir, få utlopp för sina jaktinstinkter och sin nyfikenhet. Dessutom får den gott om motion. Men ute finns det många faror, så för att minska risken för att din katt ska råka ut för något bör du tänka på följande: 

Håll  katten inomhus på natten och när det är kallt ute

De flesta faror uppstår under natten. Under natten tenderar vilda djur att vara mer aktiva och risken för att bli påkörd av en bil ökar med risken att bli förblindad av strålkastare. Temperaturen sjunker nattetid och under vintern, vilket också är viktigt att ta hänsyn till.  Träna din katt på att komma när du ropar och se till att den är van vid att middagen serveras inomhus, hemma, innan solnedgången. 

Skaffa ett halsband med säkerhetsspänne

Om du vill att din katt ska bära halsband, se till att det har ett säkerhetsspänne så att katten inte kan fastna med halsbandet i något. Halsbandet får gärna ha reflex. Se till att skriva ditt namn och telefonnummer på det. Det ska sitta tätt, men tillräckligt löst för att du ska få in två fingrar under. 
Du måste låta ID-märka katten innan du släpper ut den. Här hittar du mer läsning om chipmärkning.

Få din katt kastrerad

En okastrerad hankatt tenderar att vandra längre bort och delta i fler slagsmål, vilket kan leda till såväl infektioner som allvarliga skador. För honkatter måste du framför allt tänka på risken för dräktighet och oönskade kattungar om den inte kastreras. Kom ihåg att du som ägare är skyldig att se till att katten inte kan föröka sig okontrollerat, oavsett om du har en hankatt eller en honkatt. Läs mer om kastrering av katt här.

Håll dina grannar nöjda 

Om sanningen ska fram, så älskar kanske inte alla din katt lika mycket som du gör. För att hålla dig väl med dina grannar, gör gärna i ordning ett hörn av din egen trädgård som toalettområde. Se till att marken har fin, välgrävd jord och så kan du tillsätta lite kattströ för att ytterligare uppmuntra din katt att göra sina behov där. Se till att platsen är avskild och skyddad, helst nära huset så att katten känner sig trygg. Gräv igenom området regelbundet så att det förblir hygieniskt.

Sätt GPS-sändare på katten om den brukar vara borta länge

En del katter förflyttar sig många kilometer på en dag. Oftast kommer de hem till kvällen, men inte alltid. Om du sätter en sändare på katten kan du följa hur den rör sig. Då har du också möjlighet att agera snabbt om katten inte kommer hem i tid, eller om du märker att den inte har rört sig på länge. 

Träna din katt i att gå i koppel

Om du bor i ett område där det inte är säkert för katten att gå själv ute, kan koppelpromenader vara en lösning. Det bästa är att börja träna katten i att gå i koppel medan den är en liten unge. En vuxen katt som är van vid att gå ute har svårare att acceptera selen och kopplet, men det kan gå att övertyga den med mycket tid, tålamod och godis. 

Katter brukar reagera starkt  både på att få på sig sele och på att vara kopplade. Dela upp träningen i många små steg och se till att hela tiden belöna katten med godis när den “uthärdar” hanteringen:

  • Först trär du på selen utan att spänna remmarna. Om det är trixigt att få katten att sticka huvudet genom halsöppningen kan du locka den med en godisbit. 

  • När katten accepterar att ha på sig den löst sittande selen inomhus kan du dra åt remmarna så att selen sitter åt lagom mycket. Du ska kunna få in två fingrar innanför halsremmen och bröstremmen. 

  • Nästa steg är att fästa kopplet vid selen. Håll kopplet slakt och låt katten vandra runt hemma. 

  • Låt katten bli hemmastadd med känslan av sele och koppel innan du tar ut den. De första gångerna ni är ute räcker det att hålla sig på en liten fläck nära huset, där katten får nosa runt eller sitta och iaktta vad som händer runtomkring den. Ha kattens transportbur redo, ifall den tycker att det är läskigt ute och vill söka skydd. 

  • I takt med att din katt vänjer sig vid utevistelsen kan ni börja gå på promenader tillsammans, men en del katter är fullt nöjda med att hålla sig på sin välbekanta yta, utan att ströva omkring. 

Skribent: Boel Sandros, Legitimerad Veterinär
Publicerad: Augusti 2023

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.