ID-märkning katt

Från och med 1 januari 2023 är det svensk lag på att katter måste ID-märkas. En ID-märkning kan vara det som hjälper ägaren att återförenas med sin katt om den sprungit bort eller skadat sig.

Kontakta en veterinär

Om du tror att symtomen stämmer på ditt djur rekommenderar vi att du kontaktar en veterinär.

Chipmärkning

Märkning med ett mikrochip är den vanligaste id-märkningsmetoden. Mikrochipet injiceras med en nål under huden mellan skulderbladen. Katten behöver inte få lugnande medel för detta. Alla chip har ett unikt id-nummer som registreras i olika ägarregister av kattägaren. Chipmärkning kan utföras från sex veckors ålder.

Hur läser man av chipet? 

För att kunna läsa av ett djurs chipnummer krävs en speciell avläsare som bland annat finns hos polisen, djurkliniker och djurhem.

Tatuering/tångmärkning 

Ett alternativ till chipmärkning är märkning med tång, en metod som fortfarande är vanlig för att id-märka katter i Sverige. Märkningen görs vanligen i vänster öra och ser ut som en tatuering när den torkat. För att id-märkas med tång (tatueras) måste katten vara sederad, dvs. ha fått lugnande läkemedel. Katter märks med en kombination av bokstäver och siffror som oftast bestående av 4–5 tecken. Tatueringen läses inifrån örat och utåt. Oftast görs tatueringen i samband med annat ingrepp då katten ändå är sederad, till exempel kastration.

Vilken märkningsmetod är bäst?

En tatuering är väl synlig men kan blekna eller bli suddig med tiden och därmed bli allt svårare att läsa av. Den siffer- och bokstavskombination som katter märks med är inte unik. Nackdelen med chip är att det inte syns på katten att det är märkt och utan avläsare går det inte att läsa av id-numret. Med en chipläsare är det dock lätt att läsa av numret och numret är unikt för individen. Det går förstås att märka katten både med tatuering och chip.

Registrering hos Sverak

Lika viktigt som själva märkningen är förstås att registrera dig som ägare för katten, så att det går att kontakta dig om katten till exempel inkommer skadad till veterinär.

Kattförbundet SVERAK har som mål att alla katter ska vara id-märkta och registrerade. Därför har man valt att inte ta ut någon avgift för id-registrering! Läs mer om hur du registrerar din katt i SVERAKs id-register här!

Registrering hos Jordbruksverket obligatoriskt efter 1 januari 2023

Från och med 1 januari 2023 är det lag på att alla katter måste vara id-märkta med chip eller tatuering, samt registrerade hos jordbruksverket. Det räcker alltså inte att katten då är registrerad hos SVERAK eller SKK:s djurId utan registrering hos Jordbruksverket är lag. För att läsa mer om senaste nytt gällande registrering av katter besök www.jordbruksverket.se 

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.