Hur Id-märker jag min katt?
Id-märkning av katter görs av en veterinär eller sköterska på någon av våra kliniker eller djursjukhus. Kattungar ska vara märkta och registrerade innan de har blivit 4 månader.
Id-chip
Märkning med ett mikrochip är den vanligaste id-märkningsmetoden. Mikrochipet injiceras med en nål under huden mellan skulderbladen. Katten behöver inte få lugnande medel för detta. Alla chip har ett unikt id-nummer som ska registreras hos Jordbruksverkets kattregister. Det är djurägaren själv som ansvarar för att göra registreringen hos Jordbruksvetket. Id-chip kan utföras på katter från sex veckors ålder.
Fördelar och nackdelar med Id-chip
Fördelar är att det går snabbt och enkelt att genomföra en chipmärkning på katten i vaket tillstånd. Id-chipet kommer att finnas under huden på katten hela livet. Nackdelen är att det inte går att se på katten att den är märkt och det behövs en chipläsare för att läsa av id-nummret.
Hur läser man av chipet?
För att kunna läsa av ett djurs chipnummer krävs en speciell avläsare som bland annat finns hos polisen, djurkliniker och djurhem.
Tatuering/tångmärkning
Ett alternativ till chipmärkning är märkning med tång, en metod som fortfarande är vanlig för att id-märka katter i Sverige. Märkningen görs vanligen i vänster öra och ser ut som en tatuering när den torkat. För att id-märkas med tång (tatueras) måste katten vara sederad, dvs. ha fått lugnande läkemedel. Katter märks med en kombination av bokstäver och siffror som oftast bestående av 4–5 tecken. Tatueringen läses inifrån örat och utåt. Oftast görs tatueringen i samband med annat ingrepp då katten ändå är sederad, till exempel kastration.
Fördelar och nackdelar med tatuering
Fördelen med en tatuering i örat är att det är lätt för gemene man att att se id-nummret och kolla upp det i ett register, inget speciellt verktyg behövs. Nackdelen är att tatueringen ofta bleknar med tiden och kan blir svår att utläsa om några år.
Vilken märkningsmetod är bäst?
En tatuering är väl synlig men kan blekna eller bli suddig med tiden och därmed bli allt svårare att läsa av. Den siffer- och bokstavskombination som katter märks med är inte unik. Nackdelen med chip är att det inte syns på katten att det är märkt och utan avläsare går det inte att läsa av id-numret. Med en chipläsare är det dock lätt att läsa av numret och numret är unikt för individen. Det går förstås att märka katten både med tatuering och chip. Om katten inte ska sederas eller sövas i samband med annan åtgärd brukar vi rekommendera Id-chip.
Registrering hos Jordbruksverket - det är lag
Från och med 1 januari 2023 är det lag på att alla katter måste vara id-märkta med chip eller tatuering, samt registrerade hos jordbruksverket. Det räcker alltså inte att katten då är registrerad hos SVERAK eller SKK:s djurId utan registrering hos Jordbruksverket är lag. Här registrerar du din katt i Jordbruksverkets kattregister. Det har sedan 2001 varit lag på att alla hundar måste vara Id-märkta och registrerade.
Vanliga frågor och svar om den nya lagen
Vilka katter måste registreras?
Alla katter som är födda efter 1 jauari 2008 måste id-märkas och registreras i Jordbruksverkets kattregister engligt lag. Detta gäller både inne- och utekatter. Kattungar ska vara Id-märkta och registrerade senast vid 4 månaders ålder.
Vad kostar det att Id-märka min katt?
Våra kliniker och djursjukhus tillämpar lokal prissättning och det kan därför skilja sig lite beroende på var i landet du bor. Det vanligaste är att en märkning med id-chip kostar mellan 600-800 kr. Hitta prislistan för din närmsta klinik här.
Vad kostar det att registrera min katt?
Du registrerar din katt med genom BankID på Jordbruksverkets hemsida. Kostnaden för registeringen är 40kr/katt. Har du inte BankID kan du ladda ner en blankett och fylla i, kostnaden är då 100kr/katt.
Min katt är registrerad i ett annat kattregister, måste jag registrera katten hos Jordbruksverket då?
Ja, oavsett om din katt är registrerat i ett annat frivilligregister så som SVERAK eller DjurId måste du registrera din katt hos Jordbruksverket. Det är ok att ha katten registrerad på flera ställen.
Vad händer om jag inte registrerar min katt?
Syftet med den nya lagen är att det ska bli lättare att hitta ägaren til bortsprunga katter. Om din katt inte är märkt eller registrerad är det väldigt svårt för oss att hjälpa dig att återförernas med din katt igen.
"Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och har ansvar för att lagen om märkning och registrering efterlevs. Det är också länsstyrelsen som fattar beslut om eventuella åtgärder. Det handlar i första hand om att informera kattägaren om att hen ska id-märka och registrera sin katt i Jordbruksverkets register. Om katten förblir omärkt och/eller oregistrerad kan länsstyrelsen förelägga om vite i syfte att få kattägaren att efterleva lagen." Text från Jordbruksverket.se
Katten Aska hittade hem med hjälp av Id-chip
Läs om katten Aska som förenades med sin familj efter 2,5 år