Vad man bör tänka på innan man skaffar katt

Funderar du på att skaffa katt? Det förstår vi! Katter är inte bara söta och mjuka utan också väldigt trevligt sällskap. Men att skaffa ett husdjur innebär förstås förändringar i ditt liv. Vi har sammanställt lite användbar information för dig inför ditt beslut.

Du har en spännande och rolig tid framför dig när du väl fått hem din katt! Att skaffa katt, precis som vilket annat husdjur som helst, innebär att du kommer få ändra en del i din vardag. Alla katter är förstås olika och kanske har de olika erfarenheter från livet. Det gör att var och en har sitt unika sätt att lära känna dig och sitt nya hem. Några rullar gärna ihop sig i ditt knä direkt medan andra är mer självständiga och går sin egen väg. Genom att förstå förutsättningarna och förbereda dig själv kan du lättare hjälpa din katt att anpassa sig till sitt nya hem och utveckla en fin relation med dig.

Din katt behöver omvårdnad och uppmärksamhet

Det är viktigt att alla katter får en anpassad och stimulerande tillvaro, oavsett om de lever som innekatter eller har möjlighet till utevistelse. För katter som alltid är inomhus är det av yttersta vikt att de blir tillräckligt aktiverade och att de ges möjlighet att tillgodose sitt födosöks- och jaktbeteende. Alla katter behöver en säker och trygg plats att vila och sova på och de ska också beredas möjlighet att klättra, klösa och vässa sina klor.

Eftersom många katter är mer självständiga än hundar anses de ofta mer lämpliga för vår moderna, upptagna och fullbokade livsstil. Är du ofta hemma eller kommer katten få mycket tid ensam? Oavsett så får en katt inte lämnas utan tillsyn några längre perioder, den måste ses till minst två gånger om dagen – oftare om det är en liten kattunge eller om katten är sjuk eller skadad på något sätt. Den måste få mat, vatten och en ren kattlåda men också omsorg och sällskap. Om du reser måste du därför kunna ordna med kattens tillsyn när du är bortrest. Det är alltså viktigt att katten passar din livsstil och att din livsstil också passar katten!

Kan jag skaffa katt om jag är pälsdjursallergiker?

Det finns personer med allergi mot katter som kan leva tillsammans med katt, men det gäller förstås långt ifrån alla. Om du är allergisk men ändå önskar skaffa katt rekommenderar vi att du tar kontakt med uppfödare av den ras du tänkt skaffa och ber att få träffa dessa katter under flera tillfällen för att se om du reagerar allergiskt. Tyvärr finns det inga garantier för att du inte reagerar allergiskt efter att du skaffat katten även om du initialt inte uppvisar några allergisymptom. Det är därför klokt att ha en plan för vem som ska ta hand om katten om du behöver omplacera den till följd av allergi. Du bör också diskutera med din läkare innan du skaffar katt om du misstänker att du är allergisk.

En särskild raskatt eller en huskatt?

Många börjar med att fråga sig vilken sorts katt man vill ha, om det ska vara en särskild raskatt med stamtavla eller om man vill ha en huskatt. “Huskatt” betecknar en blandning av olika kattraser. Dessa katter kallas ibland även för bondkatter.

Huskatter kan se ut på en mängd olika sätt och ha vitt skilda personligheter, medan en raskatt oftare är likadan som sina rasfränder och man kan på förhand veta ungefär hur den kommer se ut och bete sig. Ibland hör man att raskatter skulle vara bättre lämpade som innekatter än vad huskatter är. Detta påstående stämmer dock inte! Det är högst individuellt hur väl en katt trivs som inne- respektive utekatt. 

Du bör också överväga hur mycket tid du kan lägga på pälsvård. En långhårig katt, som t ex perserkatter, behöver kammas dagligen för att pälsen inte ska tovas ihop vilket kan vara smärtsamt för katten. De flesta katter kommer att lämna en hel del håriga spår runt om i hemmet och många katter vill gärna vässa klorna på möbler och mattor, så är du väldigt pedantiskt lagd kanske du behöver tänka en gång till innan du skaffar katt.

Det är viktigt att komma ihåg att katter är djur med en fri vilja och ett stort behov av att få uttrycka sitt naturliga beteende. Som kattägare behöver du se till att kattens behov är tillfredsställda, oavsett om den lever som inne- eller utekatt.

Vilken ålder och vilket kön?

Det är inte många som kan motstå en kattunge, även om man hävdar att man inte är en “kattmänniska”. Att skaffa en kattunge innebär att du lätt kan ge den en fin start på livet och de är förstås oemotståndligt söta, men också ganska intensiva. Om du skaffar en vuxen katt kommer du förstås missa kattungetiden, men å andra sidan är katten ofta lugnare, har lättare för rutiner och du märker snart vilken personlighet den har. Ett bra sätt att göra stor skillnad för en individ är att köpa en katt via omplaceringsorganisationer. Alltför många katter saknar hem och kan du erbjuda ett tryggt och varaktigt hem för en hemlös katt kommer du få mångfalt tillbaka.

När det kommer till kön på katten spelar det ofta ingen roll, så länge du kastrerar den. De flesta katter blir könsmogna mellan 6 och 12 månaders ålder och det rekommenderas att du kastrerar katten i den perioden. Okastrerade katter har ofta ett intensivt, hormonstyrt beteende – hankatter spraymarkerar med urin och honkatten kommer att löpa regelbundet, åtminstone under de ljusare perioderna av året. Som kattägare är du skyldig att se till att den inte reproducerar sig okontrollerbart. Att låta okastrerade katter vistas lösa utomhus är alltså inte ansvarsfullt och p-piller rekommenderas bara till avelskatter under kortare perioder pga. de biverkningar som är förknippade med dessa preparat. I samband med kastrering bör man också ID-märka och vaccinera katten om det inte redan är gjort.

Kan man ha flera katter i samma hem?

En annan sak att ta med i beräkningen är hur många katter som kan bo tillsammans och hålla sams. Det är väldigt individuellt om katten tycker om att bo med andra katter och de kan tycka bättre om en individ än en annan – precis som oss människor! Många gånger går det bra att ta hand om två kullsyskon och låta dessa bo tillsammans. Om du redan har en katt och skaffar ytterligare en katt så är det viktigt att katterna introduceras till varandra försiktigt. Stressreaktioner med slagsmål eller urinmarkeringar är inte ovanliga om katterna inte kommer överens.

Vad kostar det att ha katt?

En katt kan kosta allt från ingenting till tusentals kronor i inköp, beroende på hur du skaffar den. De flesta raskatter är vaccinerade, ID-märkta och besiktigade vid leverans. De flesta omplaceringsorganisationer ser också till att katten är vaccinerad och kastrerad när du får den.

Om din katt inte är ID-märkt och vaccinerad bör du se till att få detta utfört så snart som möjligt efter att du fått hem din katt. I samband med ID-märkning så är det viktigt att registrera dina kontaktuppgifter i ett id-register (tex på sverak.se eller djurid.se) så att du kan få tillbaka din katt om den kommer bort.

Kastrering är en engångskostnad, medan vaccination och eventuellt avmaskning ska göras regelbundet och medför en viss kostnad. Det är en bra investering att försäkra katten. Olyckor och sjukdomar kan drabba alla katter och en försäkring är en god hjälp om olyckan är framme och katten behöver veterinärvård. En kattförsäkring kostar en liten summa varje månad men om katten blir sjuk eller skadad kan det vara en ovärderlig hjälp. Utöver detta tillkommer förstås kostnader för tillbehör som foder och kattsand.

Fungerar katt tillsammans med barn?

Man kan självklart ha katt om man har barn! Många barn utvecklar stark anknytning till familjens katt och barnen lär sig ta ansvar och visa respekt om de får delta i skötseln av ett husdjur. Det är alltid förälderns ansvar att lära barnen hantera katten på rätt sätt.

Det kan dock bli ganska mycket jobb med att skaffa en kattunge om man har väldigt små barn hemma. Vissa vuxna katter kan också bli stressade av småbarn. Var säker på att du verkligen har tid för både barn och husdjur! På så sätt ger du er alla de bästa förutsättningarna för en rolig tillvaro. Detsamma gäller för andra husdjur. Det behöver inte bli ett problem att skaffa katt om du redan har en hund, men du måste säkerställa att du kan introducera dem för varandra på ett säkert sätt. Du måste ta hänsyn till deras olika temperament och behov och det finns inga garantier att de kommer bli goda vänner. Alla hundar fungerar inte tillsammans med katt och vice versa. Där är det viktigt att du har en plan för om det inte skulle fungera att hålla hunden och katten tillsammans.

En del mindre sällskapsdjur som bor i bur kan bli mycket stressade av att få en katt i huset. Kaniner och marsvin är möjliga bytesdjur för katt, så var noga med att dina mindre kompisar kan hållas trygga och inte skadas av en busig – eller hungrig – katt!

5 saker att tänka på inför beslutet att skaffa katt

Det här behöver du ha förberett samt noggrant tänkt över innan din nya katt kommer hem. Då kommer du och katten vara väl rustade för ett härligt liv tillsammans!

Se till att du kan…

  1. Erbjuda en stimulerande miljö inomhus eller ge katten möjlighet att gå ut
  2. Vaccinera katten regelbundet
  3. Ta katten till veterinär om den verkar vara sjuk
  4. Försäkra eller ha möjlighet att bekosta veterinärvård om det skulle behövas
  5. Kastrera katten runt 6 månaders ålder och ID-märka den (samt registrera dig som ägare hos SVERAK eller djurid.se)

7 saker du behöver skaffa

  1. Skålar för mat och vatten
  2. En mjuk sovplats
  3. Leksaker
  4. Klösträd (om det är en innekatt – kan behövas även till utekatter)
  5. Borste och klosax
  6. Eventuellt halsband med namn och kontaktuppgifter till dig om du planerar att låta din katt gå lös utomhus (glöm inte att registrera dig som ägare till din katt hos sverak.se eller djurid.se)
  7. Kattlåda med kattströ

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.