Seniorkatten

En katt kan anses vara senior när den fyller sju år, då åldrandeprocessen normalt har börjat.

Som djurägare bör man känna till de vanligaste krämporna som kan påverka livskvaliteten för en äldre katt. Med hjälp av olika åtgärder kan man fördröja och förebygga utvecklingen av flera sådana tillstånd. Vi rekommenderar att man låter göra en seniorkontroll av sin katt en till två gånger årligen från det att katten fyllt sju år. Vid denna hälsokontroll undersöker veterinären följande:

Rörlighet hos den seniora katten

Stelhet i rygg och ben förekommer ofta hos äldre katter, ofta till följd av nedbrutet ledbrosk, artros. Vid artros kan hälta och stelhet ses när katten reser sig efter vila. Katter visar ibland inte symtom förrän de får svårigheter med att hoppa upp. En katt med artros ligger gärna på varma platser på lägre höjd än tidigare. Artros kan vara smärtsamt. Vid seniorkontroll undersöks skelett och leder, och ibland bokas tid för röntgenundersökning. Det finns specialfoder och olika kosttillskott som hjälper till att bevara ledbrosket. Dessa kan ges som förebyggande åtgärd för att bromsa eller motverka uppkomsten av artros, eller kombineras med inflammationsdämpande och smärtstillande behandling till de katter som har besvär från sina leder för att öka deras livskvalitet.

Problem med tänder hos en senior katt

60% av alla katter över fem år har en tandsjukdom som kallas tandresorption (TR) eller feline odontoclastic resorptive lesions (FORL). Vid denna sjukdom bryts tandvävnaden ned. Tillståndet är mycket smärtsamt och kräver behandling. Därutöver är tandsten ett vanligt fynd hos medelålders och äldre katter. Tandsten kan bana vägen för inflammation i tandköttet och i värsta fall till tandlossning (parodontit). Tandstensborttagning görs under lätt narkos och samtidigt undersöks mun och tänder. Om någon tand inte ser frisk ut eller vid fickbildning i tandköttet kan vidare undersökning behövas, som tandröntgen. 

Håll koll på vikten på din seniora katt

Övervikt kan förvärra tillståndet för en katt med artros och kan innebära att lederna överbelastas, vilket kan leda till smärta och försämrad rörlighet. Om katten är överviktig kan man testa att byta till ett bantningsfoder som kan reducera vikten och lightfoder som hjälper till att hålla vikten på en lagom nivå. Övervikt kan även leda till diabetes. Vid seniorkontrollen tas rutinblodprover för att bland annat undersöka hur högt kattens blodsocker är.

Seniorkontroll på katt

Vid hälsoundersökning tas rutinblodprover och eventuellt urinprov som bland annat kan avslöja tidiga tecken på nedsatt funktion i njurar eller lever. Med hjälp av specialfoder kan man fördröja förloppet vid sådana sjukdomar.

Ämnesomsättning hos seniora katten

Äldre katter kan ha förhöjd ämnesomsättning till följd av överfunktion i sköldkörteln (hypertyreos, kallas ibland giftstruma). Katter med hypertyreos är ofta magra trots god aptit. De kan verka mer rastlösa alternativt gå undan mera, och de har förhöjd hjärtfrekvens. De riskerar även att få högt blodtryck, vilket bland annat ökar risken för blödning i ögon eller hjärnan, orsaka förändringar i hjärtat eller förvärra en eventuellt nedsatt njurfunktion. Överfunktion i sköldkörteln kan upptäckas genom ett särskilt blodprov. Det går även att mäta blodtrycket hos katter. Om katten är frisk och kry och inget avvikande framkommit vid undersökning eller i blodprov rekommenderar vi att den äldre katten äter seniorfoder, som täcker alla dess behov. Med regelbunden hälsokontroll och bra utfodring kan vi ge katten en god livskvalitet livet ut.

Kontakta en veterinär

Om du tror att symtomen stämmer på ditt djur rekommenderar vi att du kontaktar en veterinär.

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.