Seniorkatten

Åldrande är ingen sjukdom, men många sjukdomar blir vanligare när katten blir äldre. Med rätt skötsel kan du hjälpa din seniorkatt behålla livskvaliteten på ålderns höst. 

Äldre katter kan behöva mer omsorg

Som djurägare är det bra att känna till de vanligaste krämporna som kan påverka livskvaliteten för en äldre katt. Med hjälp av olika åtgärder kan utvecklingen av flera sådana tillstånd fördröjas och förebyggas. Vi rekommenderar att du låter göra en seniorkontroll av din katt en till två gånger årligen från det att katten fyllt tio år. Vid denna hälsokontroll undersöker veterinären till exempel kattens rörlighet, munhälsa och hull. Med hjälp av blodprover kan funktionen i exempelvis njurar och sköldkörtel mätas. 

Rörlighet hos den seniora katten

Stelhet i rygg och ben förekommer ofta hos äldre katter, ofta till följd av nedbrutet ledbrosk, artros. Vid artros kan hälta och stelhet ses när katten reser sig efter vila. Katter visar ibland inte symtom förrän de får svårigheter med att hoppa upp. En katt med artros ligger gärna på varma platser på lägre höjd än tidigare. Artros kan vara smärtsamt. Vid seniorkontroll undersöks skelett och leder, och ibland bokas tid för röntgenundersökning. Det finns specialfoder och olika kosttillskott som hjälper till att bevara ledbrosket. Dessa kan ges som förebyggande åtgärd för att bromsa eller motverka uppkomsten av artros, eller kombineras med inflammationsdämpande och smärtstillande behandling till de katter som har besvär från sina leder för att öka deras livskvalitet.

Problem med tänder hos en senior katt

60% av alla katter över fem år har en tandsjukdom som kallas tandresorption (TR) eller feline odontoclastic resorptive lesions (FORL). Vid denna sjukdom bryts tandvävnaden ned. Tillståndet är mycket smärtsamt och kräver behandling. Därutöver är tandsten ett vanligt fynd hos medelålders och äldre katter. Tandsten kan bana vägen för inflammation i tandköttet och i värsta fall till tandlossning (parodontit). Tandstensborttagning görs under lätt narkos och samtidigt undersöks mun och tänder. Om någon tand inte ser frisk ut eller vid fickbildning i tandköttet kan vidare undersökning behövas, som tandröntgen. 

Håll koll på vikten hos din seniora katt

Övervikt kan förvärra tillståndet för en katt med artros och kan innebära att lederna överbelastas, vilket kan leda till smärta och försämrad rörlighet. Om katten är överviktig kan den byta till ett bantningsfoder som kan reducera vikten, ellerlightfoder som hjälper till att hålla vikten på en lagom nivå. Övervikt kan även leda till diabetes. Vid seniorkontrollen tas rutinblodprover för att bland annat undersöka hur högt kattens blodsocker är.

Seniorkontroll på katt

Vid hälsoundersökning tas rutinblodprover och eventuellt urinprov som bland annat kan avslöja tidiga tecken på nedsatt funktion i njurar eller lever. Den vanligaste behandlingen vid sådana sjukdomar är att ge katten specialfoder, som skyddar organen och dämpar eventuella sjukdomssymtom. 

Ämnesomsättning hos en äldre katt

Äldre katter kan ha förhöjd ämnesomsättning till följd av överfunktion i sköldkörteln (hypertyreos, kallas ibland giftstruma). Katter med hypertyreos är ofta magra trots god aptit. De kan verka mer rastlösa, alternativt dra sig undan mera, och de har förhöjd hjärtfrekvens. De riskerar även att få högt blodtryck, vilket bland annat ökar risken för blödning i ögon eller hjärnan samtorsakar förändringar i hjärtat. Överfunktion i sköldkörteln kan upptäckas genom ett särskilt blodprov. Det går även att mäta blodtrycket hos katter. 

Om katten är frisk och kry och inget avvikande framkommit vid undersökning eller i blodprov rekommenderar vi att den äldre katten äter seniorfoder, som täcker alla dess behov. Med regelbunden hälsokontroll och bra utfodring kan vi ge katten en god livskvalitet livet ut.

Den åldrande kattens sista tid

Idag har vi många sätt att hjälpa katter leva ett gott liv långt upp i åren, även om de har kroniska sjukdomar eller åldersförändringar någonstans i kroppen. Med specialfoder, läkemedel, kosttillskott och miljöanpassning kan katten ges möjlighet att fortsätta vara katt, med allt vad det innebär. Det kan handla som smärtstillande medicin mot ledsmärta, erbjuda katten en trappa upp till sin favoritplats i fönstret, eller ett veterinärfoder som håller njursvikten på avstånd. Tveka inte att kontakta din veterinär om du misstänker att din katt har fått någon ålderskrämpa - ju snabbare den får lindring, desto bättre. 

Hur väl du än sköter om din katt, så kommer det en dag när det inte längre räcker till för att katten ska kunna njuta av tillvaron. Det är lätt att bli hemmablind för en långsam, gradvis försämring hos sitt djur, och det är relativt vanligt att sjukdom och smärta förväxlas med åldrande. Du är varmt välkommen på ett veterinärbesök om du undrar om det är dags att låta katten somna in, eller vill ha rådgivning kring kattens mående den sista tiden. 

Det finns några frågor du kan ställa dig, om du funderar över din katts livskvalitet. Svaren du kommer fram till kan vara av stort värde i diskussionen med veterinären:

Hur är aktivitetsnivån hos din katt? 

Katter sover mycket av naturen, och äldre katter har dessutom lite ökat sömnbehov. Men när den är vaken ska katten vara lika alert som den brukar och utföra sina aktiviteter som vanligt. En utekatt kommer att fortsätta vilja gå ut under hela sitt liv, men om den bara lägger sig och trycker under en buske mår den nog inte så bra. Om din katt alltid har kommit och mött dig vid dörren, eller gosat med dig på morgonen, men nu slutat med det, så är det tecken på att något är fel - fysiskt eller mentalt. 

Har katten fått beteendeförändringar?

Om en katt som tidigare varit skygg eller reserverad blir mer kontaktsökande och vill vara nära, kan det vara tecken på att den har ont eller mår dåligt på annat sätt. Beteendeförändring är vanligt hos katter med hypertyreos, dvs överfunktion i sköldkörteln. 

En katt som börjat dra sig undan eller kanske rentav blivit argsint på äldre dagar, har sannolikt ont någonstans. Katter kan också bete sig annorlunda om syn eller hörsel börjat svikta. 

Förändrade sömnvanor?

Katter med hypertyreos, demens eller smärta, kan börja vanka, vara oroliga och ha svårt att komma till ro nattetid. Högljutt jamande är också vanligt. 

Hur ser pälsen ut?

Det är normalt att pälskvaliteten förändras lite grann när katten är gammal. Men katter är renliga djur, och om katten har börjat försumma sin pälsvård, antingen för att den mår dåligt eller har ont någonstans, så visar den att den inte mår bra. Flikig eller smutsig päls är tecken på att katten inte tvättar sig ordentligt. 

Har katten tecken på sjukdom?

Kräkningar, minskad aptit, ansträngd andning eller hosta, är symtom på olika sjukdomstillstånd. Katter med tandvärk kan börja tappa mat, eller äta annorlunda (sluta tugga, rata viss mat). Förstoppning är relativt vanligt hos äldre katter, och kan orsaka dem stort obehag. En katt med artros kan vara halt eller klumpig, och ibland avstå från att hoppa upp helt och hållet. Inget av detta är något som är acceptabelt, utan innebär ett lidande för katten. 

Det kan vara svårt att se på en katt att den är sjuk, men om du har noterat sjukdomssymtom kan du utgå från att det är något som besvärar den i vardagen.

Hur klarar den att ta hand om sina grundläggande behov?

Det är ganska vanligt att aptiten försämras när katten är sjuk, men katter kan må väldigt dåligt eller ha mycket ont, och ändå äta sin mat. Det går alltså inte att utgå från att allt är frid och fröjd så länge den äter.

En katt har rätt att kunna äta och gå på lådan utan smärta eller obehag. Den vill kunna tvätta sig ordentligt och blir mycket besvärad av att t ex ha ett svårläkt eller varande sår på kroppen. Katten vill kunna röra sig obehindrat, vara självständig och välja var den ska vara, om den t ex vill titta på småfåglar, eller ligga och vila på en ostörd plats. 

Är din katt glad och trivs med livet?

Om du har haft din katt länge, kanske ända sedan den var liten unge, är du antagligen den person som känner den allra bäst. Försök att lägga din egen oro åt sidan och iaktta din katt ofta under dagen. Ställ dig frågan om den är glad och nöjd. Många har som tumregel att ett djur ska må bra och slippa smärta åtminstone hälften av tiden, men andra menar att det är för lite. 

Välkommen att boka ett besök hos din lokala veterinärklinik för att få svar på dina frågor och råd om bästa vägen framåt.

 

Uppdaterad: Boel Sandros, Leg veterinär, 2023

Kontakta en veterinär

Ålderskalkylator

Räkna ut din fyrbenta kompis ålder

Är ditt djur en hund eller katt?

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.