Övervikt hos katt

Övervikt och fetma är ett stort problem hos katter. Fetma leder till att katten får sämre kondition och en lägre aktivitetsnivå. Med tiden riskerar den att utveckla olika sjukdomstillstånd, som diabetes, urinvägsbesvär och problem med rygg och leder.

Allmänt om övervikt hos katt

Övervikt är i sig ingen sjukdom, men det utgör en viktig riskfaktor för flera olika sjukdomstillstånd. En ung katt kanske inte verkar besvärad av att bära på extrakilon, men ofta märks de negativa konsekvenserna när katten blir äldre. Precis som människor riskerar överviktiga katter att utveckla flera olika sjukdomar som kan förkorta kattens livslängd. 

Risker förknippade med övervikt och fetma

En katt med fetma är ofta tröttare och mindre aktiv än en normalviktig katt. Feta katter löper en större risk för bland annat diabetes, ledproblem, hudbesvär och sjukdom i urinvägarna. Fetman innebär även en ökad belastning på både blodcirkulationen, inre organ och rörelseapparaten.

En katt av trubbnostyp kan ha anatomiska begränsningar i sina luftvägar. Om den bär på övervikt kan den få svårare att syresätta sig ordentligt.  

Är din katt överviktig har den även en ökad sövningsrisk. Inför ett planerat ingrepp, till exempel en tandbehandling, är det bra att i så god tid som möjligt se till att få ner katten i vikt.

Orsaker till övervikt hos katt

Som regel är orsaken till övervikten helt enkelt för mycket mat och för lite motion. Fetma och övervikt utgör en del av en ond cirkel, eftersom fetman leder till att katten blir mindre benägen att motionera och därmed får ett ännu lägre energibehov. Detta bidrar i sin tur till att övervikten är svårare att bli av med eller kanske till och med ökar. 

Kastrerade djur har ett lägre energibehov och ofta även ökad aptit. Annat som påverkar aktivitetsnivån, och därmed gör att katten lättare går upp i vikt, är hög ålder samt smärttillstånd i rygg eller leder.  

Hur kan jag bedöma om katten är överviktig?

Det enklaste sättet att bedöma hullet hos en katt är genom att titta och känna på den. Katten ska ha en synligt indragen buklinje när du betraktar den från sidan och du ska kunna se midjan på katten när du tittar ovanifrån. Du ska kunna känna revbenen utan att behöva trycka hårt, men revbenen ska inte vara synliga genom pälsen - då är katten i underhull. 

Nedan hittar du mer information om hullbedömning och viktminskningsprogram för katter.

Vad bör jag göra om min katt är överviktig?

Om du har en överviktig katt bör du ta tag i problemet så tidigt som möjligt. Ju mindre övervikt katten har, desto lättare är det att införa nya hälsosamma vanor, och desto mindre är risken att katten ska ta skada av övervikten.

Det finns mycket du som ägare kan göra för att få din katt att gå ner i vikt, framför allt att begränsa katten energiintag och hjälpa den att aktivera sig mera. Om katten är mycket tjock är det lämpligt att be djurhälsopersonal om råd, eftersom en snabb, okontrollerad viktnedgång kan innebära risk för allvarlig leverskada. 

Ta hjälp av en veterinär

Det är alltid en god idé att låta katten undersökas av en veterinär för att utreda om det kan finnas någon underliggande orsak som gör att katten har ökat i vikt, till exempel att den har ont någonstans. Veterinären kan också ge besked om kattens idealvikt, hur mycket katten bör minska i vikt, hur detta bör gå till och hur lång tid det ska ta. 

Överlägg gärna med din veterinär eller djursjukskötare för att få råd. Det kan vara tålamodskrävande att banta sitt djur, i synnerhet en katt. Men ni har allt att vinna i form av positiva effekter för hälsan och en högre livskvalitet i takt med att djuret kommer i form.

Byt till lågenergifoder

En enkel åtgärd för att hjälpa katten att gå ner i vikt är att dra ner på mängden mat. Katter bör inte ha fri tillgång till mat, i synnerhet inte när de ska gå ner i vikt. Du bör istället väga upp kattens dagsbehov av torrfoder, helst på en köksvåg, och fördela fodergivan på flera portioner per dag.

Om du märker att katten inte går ner i vikt trots att du har dragit ner mycket på mängden mat kan det vara dags att överväga ett foderbyte. En överviktig katt är ofta hjälpt av att äta ett speciellt bantningsfoder för katt. Fodret ger en god mättnadskänsla samtidigt som det har ett lågt energiinnehåll.

Ett lightfoder däremot är inte avsett för bantning utan för att behålla vikten hos katter som har lätt för att lägga på hullet, till exempel efter att de kastrerats. Bantningsfoder har högt fiberinnehåll, vilket ger mättnadskänsla samtidigt som blodsockret hålls på en jämn nivå hela dagen. På grund av den ökade fibermängden upplever en del att katten får en större mängd avföring.

Djurhälsopersonalen på din lokala klinik kan hjälpa till med att rekommendera ett lämpligt veterinärmedicinskt bantningsfoder och portionsstorlek för en lagom viktnedgång. 

Dra ner på snacksen

Ofta kan man komma långt med att dra ner på alla godisbitar och mellanmål. Många tycker att det kan vara svårt att stå emot kattens bedjande blick, men man ska hålla i minnet att det inte bara är hunger som får katten att tigga mat. En del djur är väldigt matglada eller äter av gammal vana. När katten tigger, ta dig hellre tid att leka eller kela med den, så upptäcker du kanske att detta är en minst lika trevlig aktivitet för den som att äta ett extra mål mat.

Hjälp katten att motionera

Hundar är oftast lättare att motionera än katter, men det finns knep att ta till för att hjälpa katten med förbränningen. Att leka med en boll, leksak i snöre, laserpekare mm kan få fart på katten. Det kan också hjälpa att ge den klättermöjligheter, eller ställa matskålen högt placerad, så att katten måste hoppa eller klättra för att få i sig kalorierna. Sträva efter att aktivera din katt i minst 10 minuter 2 gånger om dagen. 

Viktminskningsprogram för katter

Det kan vara vanskligt att på egen hand försöka få ner sin katt i vikt. Antingen händer ingenting på vågen, trots dina ansträngningar, eller så går katten ner så fort i vikt att det kan utgöra en allvarlig hälsorisk.

Många kliniker erbjuder viktminskningsprogram för katter, som bland annat inkluderar hullbedömning, foderrådgivning och regelbunden vägning. Här kan du ta reda på mer om våra viktminskningsprogram för katt.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.