Våra kliniker går samman till AniCura Sweden AB

Vi vill informera våra kunder att från och med den 6 oktober 2023 kommer alla AniCura-kliniker i Sverige att gå samman till AniCura Sweden AB. Läs mer

Övervikt hos katt

Övervikt och fetma är ett stort problem för katter i västvärlden. Det uppskattas att uppemot hälften av katterna är överviktiga.

Precis som hos människor kan övervikt ge upphov till välfärdssjukdomar och förkorta djurets livslängd. Fetma hos katt medför ökad risk för diabetes, ledproblem, hudåkommor, nedsättning av immunförsvaret och ger en ökad belastning på både inre organ och skelett. Dessvärre utgör också fetma en del av en ond cirkel, eftersom det leder till minskad benägenhet att motionera och därmed ett minskat energibehov, vilket i sin tur bidrar till att övervikten ökar. 

Det finns sjukdomar som ger minskad förbränning, men det är sällan detta som är orsaken till övervikten. Som regel är orsaken helt enkelt för mycket mat och för lite motion. Kastrerade djur har omkring 20 % lägre energibehov. Sådant som påverkar aktivitetsnivån hos djuret, såsom hög ålder eller ledsmärta ökar också risken för övervikt.

Om din katt är överviktig bör den undersökas av veterinär för att avgöra om det kan finnas någon underliggande orsak till övervikten. Veterinären kan också ge besked om hur mycket katten bör minska i vikt, hur detta bör gå till och hur lång tid det ska ta.

Kom ihåg att lightfoder inte är avsett för bantning utan för att behålla vikten hos katter som har lätt att lägga på hullet. För att få sitt djur att gå ner i vikt behöver man ge särskilda bantningsfoder och vara mycket noggrann med portionsstorleken. Djursjukvårdspersonalen kan hjälpa till med att rekommendera lämpligt foder och beräkna portionsstorlek. Många kliniker erbjuder också viktminskningsprogram, med regelbunden vägning.

Man bör dra ner på alla godisbitar och mellanmål. Bantningsfoder har högt fiberinnehåll, vilket ger mättnadskänsla samtidigt som blodsockret hålls på en jämn nivå hela dagen. På grund av den ökade fibermängden upplever en del att katten får en större mängd avföring.

Många tycker att det kan vara svårt att stå emot sitt djurs bedjande blick, men man ska hålla i minnet att det inte bara är hunger som får katten att tigga mat. En del djur är väldigt matglada eller äter av gammal vana. När katten tigger, gå hellre en extra promenad eller lek med den, så upptäcker du kanske att detta är en minst lika god belöning för dem som en godbit eller extra mål mat.

Hundar är oftast lättare att motionera än katter, men det finns knep att ta till för att hjälpa katten med förbränningen. Att leka med en boll, leksak i snöre, laserpekare mm kan få fart på katten. Det kan också hjälpa att ge den klättermöjligheter, eller ställa matskålen högt placerad, så att katten måste hoppa eller klättra för att få i sig kalorierna.

Överlägg gärna med din veterinär eller djursjukskötare för att få råd. Det kan vara tålamodskrävande att banta sitt djur, i synnerhet en katt. Men ni har allt att vinna i form av positiva effekter för hälsan och en högre livskvalitet i takt med att djuret kommer i form.

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.