Seniorkontroll för katt

Vid ungefär 7 - 8 års ålder börjar den naturliga åldrandeprocessen. Vi brukar räkna våra katter som seniorer vid ca 10 års ålder. Genom att ta din katt på regelbundna seniorkontroller förbättrar du chanserna att hålla den frisk långt upp i åren. 

Vad händer vid en seniorkontroll?

En seniorkontroll är en hälsoundersökning som är särskilt utformad för medelålders och äldre djur. Vid kontrollen görs en klinisk undersökning och du får en bedömning av bland annat din katts tandstatus, hull och leder. Veterinären lyssnar även på hjärta och lungor. Vanligtvis tas också blodprov i samband med seniorkontrollen. I vissa fall kan även urinprov och blodtryck analyseras. 

Om veterinären upptäcker något avvikande hos din katt, som till exempel förhöjda njurvärden, får ni boka en tid för vidare utredning eller annan åtgärd. 

Varför rekommenderas regelbundna seniorkontroller?

När våra katter blir äldre drabbas många av dem av krämpor som påverkar livskvaliteten. En del sjukdomar är vanligare med stigande ålder, som njursvikt, diabetes och sköldkörtelsjukdom. Om de upptäcks tidigt och katten får behandling kan sjukdomsutvecklingen ofta bromsas.

En äldre katt har inte samma behov som en ung och aktiv, och vid en seniorkontroll kan du få råd om hur du bäst ska sköta om den. Kanske behöver den gå ner i vikt eller få sina klor klippta ibland. För vissa katter behövs ett foderbyte eller en tandåtgärd under narkos.

Det här är några sjukdomar och riskfaktorer som kan upptäckas vid en seniorkontroll:

  • Tandproblem. Ju äldre din katt blir, desto större är risken att den ska få tandsten, tandlossning och tandresorption, TR. Många av våra medelålders och äldre katter lever med smärta på grund av tandproblem, men de brukar sällan visa tydliga tecken på obehag.

  • Övervikt. Medan unga djur brukar vara relativt obesvärade av att väga för mycket, så medför övervikt flera negativa effekter när djuret blir äldre. Övervikt och fetma innebär en ökad belastning lederna och en successivt sämre kondition. Många katter blir med åren passiva och trötta, och en del utvecklar diabetes eller andra hälsoproblem till följd av sin övervikt.

  • Artros. Precis som vi människor kan katter få artros. Ledsmärta och stelhet innebär en stor begränsning för katten, men vi har idag goda möjligheter att hjälpa katter med artros.

  • Invärtes sjukdomar. Genom blodprovstagning går det att upptäcka tidiga tecken på njursjukdom, diabetes och andra sjukdomar. Ju tidigare sådana sjukdomar upptäcks, desto bättre är förutsättningarna att bromsa sjukdomsutvecklingen.

Läs mer om seniorkatten här. 

När görs en seniorkontroll?

Vi rekommenderar att du tar din katt på årliga hälsokontroller från och med att den fyller 10 år. I en del fall kan veterinären råda dig att komma två gånger om året.

Vilka djur kan komma på seniorkontroll?

Vi har möjlighet att ta emot hundar och katter, ofta också andra djurslag. Kontakta din lokala klinik för information. 

Vilka djur ska inte komma på seniorkontroll?

Det är bara katter som verkar må bra och är symtomfria som kan komma på seniorkontroll. 

Om ditt djur inte verkar må riktigt bra behöver du boka en tid för undersökning.

Var kan mitt djur få en seniorkontroll?

Alla AniCuras kliniker och djursjukhus erbjuder seniorhälsoundersökning. Kontakta din närmaste klinik om du vill boka en tid.

Skribent: Boel Sandros, Leg veterinär, 2023

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Ålderskalkylator

Räkna ut din fyrbenta kompis ålder

Är ditt djur en hund eller katt?

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.