Tandsten hos katt

Tandsten och tandsjukdomar är vanligt hos katter och kan vara svårt att upptäcka. För bästa tandhälsa bör du borsta kattens tänder regelbundet. Ibland kan det behövas ett besök hos veterinären för att rengöra ordentligt.

Vad är tandsten?

Tandsten är plack - bakterier och beläggningar - som har mineraliserats och förkalkats. Det gör att placket blir hårt (tandsten) och därmed svårare att få bort med bara tandborste. Tandsten är vanligt hos katter och kan med tiden leda till större munhälsoproblem. Svåra fall av tandsten bör behandlas hos veterinär.

Ärftliga faktorer bidrar till att en del katter lättare bildar tandsten än andra. 

Olika typer av tandsten hos katt

Det finns två olika typer av tandsten som är mer eller mindre svåra att få bort. 

Supragingival tandsten kallas också för salivsten. Den bildas på några dagar och kan ses som en vit beläggning längs tandköttsraden. Den sprider sig snabbt till resterande tandytor. Salivsten kan hållas i schack med hjälp av regelbunden tandborstning.

Subgingival tandsten, eller serumsten, heter den typ av tandsten som bildas i fickor innanför tandköttet. Serumsten tar längre tid på sig att utvecklas och är svårare att få bort, dels eftersom den är dold under tandkött och dels för att tandstenen sitter hårdare mot tanden. Denna typ av tandsten har en mörkare färg och hårdare konsistens än salivsten. Eftersom tandstenen bildats fickor i tandköttet kan den vara svår att upptäcka själv. Vanligen syns den när katten är sövd och undersöks av veterinär.

Hur behandlas tandsten?

Lättare tandsten går att förebygga själv med regelbunden tandborstning. Skulle däremot katten ha svårare tandstensproblem behöver den behandlas på djurklinik.

Inför behandlingen sövs katten ner. Narkosen anpassas efter kattens allmäntillstånd och ålder, och det kan hända att blodprov behövs, för att ta reda på om katten har en ökad sövningsrisk. Därefter används ultraljudsinstrument för att ta bort tandstenen. Tandytorna poleras och tandköttsfickor undersöks och mäts. I tandköttsfickorna gömmer sig en hårdare typ av tandsten och det är viktigt att ta bort även den, för att undvika risk för sämre munhälsa.

Denna typ av tandrengöring kallas för professionell tandrengöring, förkortat PTR.

Kattens tänder röntgas för att kunna upptäcka eventuella skador, röta eller sjukdom i rötterna. Skulle veterinären upptäcka ytterligare tandproblem som behöver åtgärdas kan det hända att ni behöver boka in fler besök för att fortsätta behandlingen.

“Att enbart skrapa bort synlig tandsten räcker inte som behandling. Djupliggande tandsten behöver avlägsnas och tänderna röntgas.”

Förebygg tandsten själv

Det bästa sättet att förebygga tandsten är att regelbundet borsta tänderna på katten. Plack bildas snabbt och helst ska tänderna borstas en gång per dag. Att borsta tänderna på en katt är inte det lättaste. Det krävs mycket träning och tålamod, men belöningen är en god tandhälsa och en fin tillit er emellan. 

Börja gärna att borsta tänderna så tidigt som möjligt på katten och försök göra det till en vardagsrutin. Lek med tandborsten och låt kattungen bekanta sig med den. Fortsätt sedan att träna katten på att sitta i famnen medan tandborsten närmar sig munnen. Håll inte fast den för hårt eller onödigt länge - det kan istället skapa obehagskänslor och dåliga associationer. Tålamod är nyckeln: släpp taget om katten vill därifrån och börja om efter en stund eller nästa dag. Glöm inte heller att berömma och belöna katten.

På djurkliniker och apotek finns speciella tandkrämer och tandborstar som är anpassade för katter och som kan underlätta tandborstning. Vissa tandkrämer appliceras direkt på tandraden med syfte att smälta och blanda sig med saliven. Dock behövs den mekaniska rengöringen, tandborstningen, för att få bort plack och beläggning. 

Använd alltid särskild kattandkräm utan fluor. Fluor är giftigt, och eftersom katten sväljer ner tandkrämen kan regelbunden fluoranvändning leda till sjukdom.

Andra problem i munhålan

God tand- och munhälsa är viktigt för alla våra husdjur. Eftersom de inte kan ta hand om sina tänder själva är det väsentligt att vi som ägare gör vårt bästa för att hålla munhålan frisk. Förutom tandsten finns det olika tandsjukdomar som kan drabba en katt.

Parodontit (tandlossning)

Parodontit, tandlossning, kan drabba katten när den har tandsten eller plack längs tandköttskanten. Ett vanligt symtom på parodontit är blödande tandkött, samt att katten luktar illa i munnen. Det kan även vara besvärligt för katten att tugga eftersom tillståndet kan ge smärtor i munhålan. Här kan du läsa mer om parodontit.

Inflammationer och andra tandproblem hos katt

Inflammationer kan orsaka smärta i munnen. Hos katter uppträder muninflammation som en konsekvens av tandsten eller som ett förstadium till tandlossningssjukdom (parodontit). De kan också få inflammation i munslemhinnan i samband med virusinfektion, vilket medför smärta och ätsvårigheter för katten, men läker ut av sig själv. 

Det förekommer ibland att unga katter drabbas av s k juvenil stomatit, en smärtsam inflammation i munnen, vars bakgrund är komplex. 

Tandresorption, TR

Tandresorption - ofta kallad TR, tidigare FORL - är en kronisk tandsjukdom som kan orsaka mycket smärta. Sjukdomen innebär att tand och tandrot bryts ned inifrån, och nerver och blodkärl till slut blottas. Om katten lider av TR är den bästa behandlingen utdragning av drabbade tänder. Det finns inget botemedel när nedbrytningsprocessen väl har satt igång. För att upptäcka sjukdomen i tid och minska risken för onödig smärta är det bra att regelbundet se över kattens tänder hos veterinär.

Texten uppdaterades mars 2022. Skribent: Boel Sandros, legitimerad veterinär

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Tävla om veterinärvård till din katt eller hund under ett år!
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och du är med och tävlar om vård för din katt eller hund i ett år till ett värde upp till 25 000kr! Gå till tävlingen nedan och läs våra fullständiga tävlingsvillkor och registrera dig för att tävla
Tävla här!

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.