Hur vet jag att min seniora katt har ont?

När din katt åldras förändras dess beteende. Till exempel kommer din en gång så lekfulla katt njuta av att sova i soffan mycket mer än tidigare. Det är viktigt att lära sig känna igen vad som är normalt åldrande och vad som kan vara tecken på smärta. Här är några av de vanligaste beteendeförändringarna.

Katter är experter på att dölja smärta. Som kattägare måste du vara observant på din katt och känna igen även subtila tecken på smärta. Förändring i kattens rörelsemönster kan vara ett sådant tecken.

Förändring i kattens päls

Hos den åldrande katten är en av de vanligaste beteendeförändringarna att katten tvättar sig mindre och kan utveckla fet päls och tovor. Som du säkert vet är katter extremt petiga med sin hygien och spenderar flera timmar varje dag med att tvätta sig. Hos katter äldre än 10 år så är artros vanligt förekommande. Det är en kronisk ledsjukdom som orsakar smärta i en eller flera leder i kroppen. Smärtan som uppstår när katten försöker att rengöra pälsen på korsryggen, bäcken och bakbenen gör att katten slutar ta hand om sin päls i dessa områden. Om du ser tecken på en matt, fet eller mjällig päls i dessa områden eller ett allmänt ovårdat utseende, kontakta din veterinär.

Förändrat beteende kring kattlådan

I normala fall är katter mycket noga med var de uträttar sina behov. Om din katt plötsligt slutar använda kattlådan och utför sina behov på andra platser i ditt hem, kan detta vara ett tecken på smärta. För katter med värk i rygg eller höfter kan det vara alltför smärtsamt att kliva över en hög kant till en låda. Om din katt uppvisar ett förändrat beteende kring kattlådan, kontakta din veterinär. Ett bra tips är också att ha en kattlåda med lägre kanter till den äldre katten.

Problem med trappor

Smärta i rygg och höfter kan också orsaka obehag för katten när den går i trappor. Detta kan göra att din katt blir motvillig eller helt vägrar att gå i trappan. Om du har kattlådan på en annan våning än där katten vanligtvis tillbringar sin tid, kan detta bli ett stort problem. Hjälp din seniora katt genom att placera kattlådan på den våning den spenderar mest tid.

Ovilja att hoppa och klättra

En vanlig smärtindikator för katter som normalt gillar att hoppa eller klättra upp på möbler och fönsterbrädor är om de plötsligt slutar göra detta. Vissa kan också börja be om att bli burna till de platser de vanligtvis hoppade upp på själva. Du kanske också ser att katten använder olika eller enklare vägar dit. De undviker högre hopp upp eller ner och tar snarare flera kortare hopp än ett stort hopp. Detta är ett tecken som behöver närmare utvärdering och det kan vara bra att kontakta veterinären.

Andra tecken på smärta

Andra tecken på att din seniora katt upplever smärta kan vara att den tappar intresset för leksakerna som det brukade älska, eller fåglarna utanför ditt fönster. Istället väljer den att ligga på ett ställe under längre tid eller gömma sig under sängen. Många katter som upplever smärta tycker inte om att plockas upp eller bli klappade. Vissa katter kan uppvisa aggressivt beteende när de berörs på vissa ställen på kroppen. Andra varningsflaggor är om din katt lägger sig ned då den ska äta eller dricka, eller om den slickar sig överdrivet så att kala fläckar uppstår. Om du ser några av dessa förändringar hos din katt, kontakta din veterinär för råd.

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.