Varför bör valpen vaccineras innan den träffar andra hundar?

För att skydda valpen från farliga smittor bör du se till att den har fått åtminstone första vaccindosen innan den får umgås med andra hundar. Här kan du läsa mer om vad du bör tänka på vid de första kontakterna med nya hundar.

Under de första månaderna i livet är valpen mycket mottaglig för nya intryck. Tiden fram till ca 14 veckors ålder kallas även för socialiseringsperioden, och den bör utnyttjas väl. När valpen under ordnade former får bekanta sig med flera olika människor och hundar, kallas det att den socialiseras. Den är även mottaglig för nya situationer och miljöer. Valpen lär sig både att knyta an till djur och människor, och att reagera obesvärat i situationer som annars kan utlösa stress senare i livet. Det gäller att ta väl vara på socialiseringsperioden, utan att valpen för den skull utsätts för onödiga risker, som t ex smittsamma sjukdomar. 

Läs mer om valpens utveckling och socialiseringsperiod.

Varför ska du vänta med att träffa andra hundar tills efter vaccination?

En liten valp har inte lika stora marginaler vid sjukdom som en vuxen hund. Smittor som vuxna hundar på sin höjd blir lite hängiga av, kan blir mycket allvarliga för den lilla valpen. Under de första levnadsveckorna har valpen fortfarande skydd av sin mammas antikroppar, men det skyddet avtar när den når ungefär 8 veckors ålder. Då behöver valpen få sin första vaccinspruta. Rekommendationen för svenska hundar (som inte ska resa utomlands) är att de vaccineras mot parvovirus, valpsjuka och smittsam leverinflammation (hepatit). 

Den första dosen, ihop med de antikroppar som valpen ännu har kvar från sin mamma, skyddar normalt mot smitta fram tills valpen fått sin nästa vaccination, som görs när den är 12 veckor gammal. Den kan alltså få träffa några väl valda vuxna hundar under den här tiden. 

En del hundvalpar har hunnit få sin första vaccindos medan de är hos uppfödaren. Du ska då ha fått med valpens vaccinationsintyg, där det finns uppgifter om vaccintyp och datum. 

Ta det lugnt dagen efter vaccineringen

Efter sprutan är det dock bra att vänta några dagar med att umgås med andra hundar. En nyvaccinerad valp kan vara lite trött dagen efter vaccineringen, och kroppen har fullt upp med att bygga upp sitt immunförsvar.

Läs mer om varför det är viktigt att vaccinera din hund.

Tidigare rekommendationer

Tidigare rekommenderades valpägare att vänta med social kontakt tills efter den andra vaccinationen, när hunden är ca 12 veckor gammal. Avsikten var att valpen skulle ha byggt upp ett fullgott skydd mot allvarliga smittor, innan den exponerades för eventuella smittrisker hos andra hundar. 

Idag läggs större vikt vid valpens socialiseringsperiod, och rekommendationen har ändrats till att valpen försiktigt kan träffa andra hundar redan efter första vaccinationen. Givetvis ska de andra hundarna då vara friska och fullvaccinerade. 

Välj de andra hundarna med omsorg

För att ta vara på socialiseringsperioden på bästa sätt är det viktigt att din valp får positiva upplevelser första gångerna den får umgås med andra hundar. Undvik större sammanhang, eftersom de kan bli överväldigande för den lilla och svåra att kontrollera för dig. Välj ut ett fåtal lugna, trygga och tålmodiga hundar som din valp kan få bekanta sig med.

Även okomplicerade smittor, som kennelhosta eller magsjuka, kan bli allvarliga för den lilla valpen. Därför är det viktigt att du försäkrar dig om att de andra hundarna inte bara är vaccinerade, men också att de inte har andra sjukdomssymtom, som diarré eller hosta.

Undvik hundrastgårdar den första tiden

I hundrastgårdar kan det inte bara finnas ett stort antal okända hundar - där kan också smittämnen finnas kvar i miljön och utgöra en indirekt smittrisk för din valp. 

Undvik helst att ta hunden till hundrastgården tills att den blivit äldre - dels för att du inte kan vara säker på att alla de andra hundarna är friska och fått alla sina vaccinationer, och dels för att det inte är säkert att de kommer att vara snälla mot din valp i lekens hetta. 

Skribent: Boel Sandros, Leg veterinär, 2022

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.