Så valpsäkrar du ditt hem

Det finns många faror som lurar i det nya hemmet för en nyfiken liten valp. Här är några smarta tips om hur du kan valpsäkra ditt hem samt skydda din valp.

Valpar är nyfikna! Allt är spännande och måste utforskas, sniffas på och helst bitas på. Som ny hundägare kan det vara svårt att känna till alla faror som lurar i ditt hem. Här är några enkla tips som kan förhindra olyckor.

1. Håll vakt

Det finns många likheter mellan en valp och ett litet barn. Först och främst ska de aldrig lämnas ensamma eller utan övervakning under längre perioder. Tänk på att en olycka kan inträffa snabbt! Lär dig mer om första hjälpen för din hund.

2. Se upp för giftiga saker

Valpar är inte alltid så noga med vad de äter. De verkar tänka ”Om något är framför nosen på mig kommer jag att smaka på det!”. Förvara därför allt som kan vara giftigt eller på andra sätt olämpligt för din hund på ett säkert avstånd från den. Förutom uppenbart giftiga produkter, som etylenglykol och råttgift, kan livsmedel som choklad, vindruvor, lök, nötter, läkemedel och vissa växter vara farliga för hunden. Läs mer om vad som är giftigt för din hund.

3. Potentiellt farliga saker

Ta bort alla små eller farliga saker som din valp kan tänkas vilja tugga på. Det kan vara små leksaker, trådar eller andra saker och material som lätt kan fastna i halsen eller tarmen på din lilla hund. Håll elektriska kablar och elektriska produkter borta från valpen, eftersom dessa kan vara direkt dödliga om valpen tuggar på dem. En pool på tomten kan vara en livsfara för en nyfiken valp och vid vistelse i trädgården så kan man vara säker på att valpen förr eller senare hittar ett litet hål i staketet. 

4. Se upp för höga höjder

Till skillnad från katter är inte hundar gjorda för att hoppa från höjder. Detta gäller i synnerhet valpar! En valp kan lätt bryta ett ben om de hoppar från en hög säng, soffa eller stol. Se alltid till att lyfta valpen från dessa platser istället för att låta den hoppa ner av sig själv. Trappor kan vara bra att skärma av då valpen bör lära sig att gå i trappor under kontrollerade former.

5. Kom ner på valpens nivå

Att försöka sätta sig in i valpens värld och perspektiv kan vara ett bra sätt att upptäcka farliga situationer som du kanske annars aldrig tänkt på. Hur lågt är ditt vardagsrumsbord, och hur vassa kanter har det? Finns det gardiner eller sladdar som valpen kan börja bita på? Kanter på skohyllor, lådor som kan välta och trånga utrymmen där den kan fastna är några exempel som är farliga. Så ta dig ner på valpens nivå och fundera över vad som eventuellt kan orsaka en olycka.

Tveka inte att kontakta oss om du behöver fler tips på hur du kan skydda din valp. Lycka till med din nya familjemedlem!

Få fler tips som nybliven valpägare

Gå med i vår kostnadsfria valpskola online och få nyhetsbrev varje månad som innehåller tips och tricks och annan viktig information om din hund första år. Anmäl dig till valpskolan!

Kontakta en veterinär

En digital valpskola för dig och din valp

I AniCuras digitala Valpskola hjälper vi dig som kommande eller ny hundägare med hur du skall ta hand om din nya familjemedlem. Här hittar du tips, råd och fakta som kan vara bra att ta del av innan valpköpet och när du väl fått hem din nya valp. De månatliga nyhetsbreven är anpassade efter valpens ålder. Anmäl dig och din valp kostnadsfritt idag så får du 20% rabatt på ett butiksköp samt vaccination!
Anmäl din valp till valpskolan här

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.