Så får du valpen rumsren

Att lära en valp bli rumsren handlar helt enkelt om att lära den kissa och bajsa utomhus, snarare än att lära den att inte kissa inomhus. Med mycket tålamod, energi och kärlek är det upp till dig att få valpen att varna dig när den vill gå ut. Här har vi listat våra bästa tips och råd på hur träningen blir så bra, smidig och uppmuntrande som möjligt.

Hur ofta behöver valpen kissa och bajsa?

En valp behöver kissa och bajsa ofta. Det kan handla om allt mellan 6-10 gånger per dag och en bra tumregel för dig är att tänka ”hellre gå ut en gång för mycket än för lite”. Under natten är behovet att kissa ungefär lika stort som på dagen, eftersom valpen ännu inte lärt sig hantera blåsan - det är helt enkelt inte så lätt att hålla sig som en vuxen hund kanske kan göra.

På många sätt kan en valp liknas vid ett spädbarn utan blöja. Den har samma behov av kärlek, uppfostring och närhet som ett barn - och den kissar och bajsar lika ofta som ett barn. Här har du som valpägare dock ingen blöja att förlita dig på. Så fundera på hur många gånger ett spädbarn behöver ett blöjbyte: minst lika många gånger behöver valpen gå ut för en kisspaus.

Så tränar ni på rumsrenhet

Att träna en valp till att bli rumsren är något som pågår hela dagarna. Din viktigaste uppgift som matte eller husse är att hålla koll på tid, läsa signaler och ta befälet när det är dags att ta kisspauser. Med gott tålamod och kontinuerliga rutiner blir en valp vanligtvis rumsren mellan 4-6 månaders ålder, medan det kan ta upp till 1 år för vissa valpar. Dock gäller det att inte bli stressad om det tar längre tid - din valp är en egen individ och precis som alla andra kan det ta kortare eller längre tid att lära sig något nytt.

För att göra träningen så smidig och bra som möjligt har vi listat några handfasta råd för vad du kan göra under dygnets ljusa timmar för att göra valpen rumsren:

Kissa direkt på morgonen

Så fort valpen öppnar sina ögon när den vaknar på morgonen bör du ta ut din valp för att kissa. Börja inte pyssla med egna morgonrutiner, utan ge din valp uppmärksamhet det första du gör. Klä på dig ordentligt (och snabbt) så du kan stå ute en stund. Tips är att du, eller någon annan i familjen har valpen i famnen, då den sällan kissar då - så att du hinner klä på dig. Behåll både lugn och tålamod. Låt valpen ta sin tid i tystnad och så fort den har kissat kan du berömma den och sedan fortsätta morgonen. Se till att verkligen behålla denna rutin tills valpen är helt rumsren. Den kommer snabbt att lära sig att ’morgon’ betyder ‘kissa utomhus’.

Gå ut direkt efter måltid, lek och sömn

När valpen har ätit klart sin mat - oavsett vilken måltid det är - ta för vana att gå ut en stund. Det kan vara vanligt att tarmsystemet sätter igång efter en måltid och att valpen då behöver bajsa eller kissa en kort stund efter. Du behöver dock inte stressa ut: vanligast är att det tar 10-20 minuter efter en måltid innan valpen eventuellt behöver bajsa. Låt valpen äta upp i lugn och ro, och ta med er det lugnet när ni väl går ut för att rasta.

Har ni lekt en stund, eller kanske tränat lite på enkla kommandon, så är valpen fullt upptagen med att lyssna på dig och lära sig nya saker. Då är det väldigt lätt för den att glömma bort om den är kissnödig. Då blir det din uppgift att gå ut efter avslutad lek och ge valpen lite tid att både upptäcka att den är kissnödig och kissa i lugn och ro.

Det är också viktigt att gå ut och rasta valpen direkt efter att den sovit, även direkt efter dagens kortare sovpauser. Precis som att du startar dagen med att gå upp och kissa, är det bra att gå ut så fort valpen har vaknat när den vilat klart.

Rasta på samma plats

Valpar söker sig gärna till samma ställe när de ska göra ifrån sig. Doften på samma ställe indikerar framför allt att ”här kissar vi”. Därför är det en bra idé att ta valpen till samma ställe för att kissa och bajsa när ni går ut. Antingen kan du välja ut någonstans i trädgården du tycker är lämplig de första gångerna, eller komma ihåg var valpen satt senast. Bor du någonstans utan tillgång till trädgård så kan du istället bära valpen till närmaste lämpliga plats och vara kontinuerlig med den platsen. Glöm inte bajspåsar om du är ute i allmänheten!

Ta bort mjuka föremål

Valpar söker sig bort från platsen där de sover när de ska kissa, men tycker fortfarande om att göra ifrån sig på lite mjukare underlag. Det kan därför vara en god idé att tillfälligt ta bort mjuka mattor, kuddar och filtar som den riskerar att kissa på. Tänk också på att om du lyftt upp valpen på en högre höjd, tex. en soffa, finns risken att den kissar där om den inte kan komma ner själv.

Håll koll på tiden

Din valp är såklart en fantastisk lite varelse, otroligt söt och tar upp massor av din tid. Det är väldigt lätt att den tiden bara flyger iväg, och helt plötsligt har det gått ganska lång tid sedan ni senast var ute. Ett bra tips i början är att försöka komma ihåg när valpen var ute och kissade eller bajsade sist. Sätt en timer på mobilen eller skriv ner klockslaget, så kan du enkelt hålla koll på när det bör vara dags att ta en kisspaus igen.

Var lugn och neutral när valpen ska kissa. Låt den ta sin tid, och beröm den när den väl har kissat eller bajsat. Då undviker du stress hos både dig och din valp, och rastandet blir en lugn och positiv upplevelse.

Träning på natten

Innan det är dags att gå och lägga sig är det bra att gå ut med valpen en sista gång. Ju senare och tätare inpå läggdags desto bättre. Detsamma gäller morgonen: gå gärna ut så tidigt du kan med valpen, eftersom det gör att intervallet mellan kvälls- och morgonkissningen blir mindre.

Ställ klockan

Tills valpen är helt rumsren är det dock bra att vara beredd under natten. Precis i början, när valpen är riktigt liten, kan det vara bra att ställa väckarklockan för att gå ut några gånger under natten. Det kan kännas motigt i början, men kom ihåg att det är för valpens bästa och att nattkissningarna kommer minska med tiden. Ha gärna kläder utlagda för att snabbt och smidigt kunna ta på dig något när du går ut med valpen - för ju längre tid du tar på dig att komma ut, desto större blir risken att en olycka händer.

Var vaksam på signaler

Under tiden du tränar valpen på att bli rumsren är det bra att du sover väldigt nära den. Då är det lättare för dig att vakna om den ger dig signaler för att den behöver kissa. Några exempel på sådana signaler kan vara:

  • att valpen gnyr
  • den vandrar runt under natten
  • den känns allmänt orolig

Är du uppmärksam och har valpen nära så kan du snabbt agera när du märker av någon av signalerna. Kanske har du också lärt dig att just din valp säger till på ett helt eget sätt? Agera då precis som du gör under dagtid: bär ut valpen, var lugn och harmonisk och låt den ta tid på sig att kissa ute. Beröm den när den kissat eller bajsat och gå in för att fortsätta sova.

Är du lika duktig och kontinuerlig med kisspauser under natten som dagen, dröjer det inte länge innan valpen är helt rumsren.

När olyckan är framme

Om du lyckas upptäcka att valpen aktivt sitter och kissar inne ska du lugnt och stilla lyfta upp valpen och kupa handen under rumpan så att svansen ”viks in” mellan benen. Valpar slutar ofta kissa när de bärs upp, och en invikt svans kan hjälpa till att avbryta kissningen. Bär ut valpen och sätt försiktigt ner den på marken så att den kan kissa klart. Har den trots allt kissat färdigt under tiden du burit ut den, låt den komma till ro utomhus för att fortsätta träningen och associationen med att kissa görs utomhus.

Upptäcker du en gammal olycka ska du prioritera att gå ut med valpen först. Det är svårt att avgöra om valpen kissade för fem eller femtio minuter sen, så ta alltid det säkra för det osäkra och gå ut med valpen. En olycka behöver inte torkas upp på en gång: valpen ska alltid komma i första hand.

Glöm inte att alltid vara lugn och sansad. Skrik eller skäll inte på valpen och agera inte för snabbt eller ryckigt. I olyckans stund behöver valpen fortfarande trygghet och lugn - annars finns det risk att du stressar upp valpen som istället kan leda till fler olyckor.

Straffa aldrig valpen

Om en valp gör en olycka inomhus så är det aldrig med mening eller av ondo. En olycka inomhus sker helt enkelt för att det var för lång tid sedan ni var ute eller att du inte tolkat valpens signaler tillräckligt bra. Det första tiden med valpen - och framför allt när ni aktivt tränar rumsrenhet - är det väsentligt att du är uppmärksam och har tid till din valp.

Tryck ALDRIG ner valpens nos

Att trycka ner valpens nos i sitt eget kiss eller bajs när den gjort en olycka inomhus är en utdaterad, åldrig och rent av elak teknik att använda. I många fall tycker valpen redan att det är jobbigt att göra ifrån sig inomhus, och du ska inte spä på känslor av skam. I många fall kan en nedtryckt nos också resultera i oförstående och stress, vilket kan ge motsatt effekt. En stressad valp har svårare att ta till sig kommandon och träning, och löper mycket större risk att fortsätta göra olyckor inomhus.

Så skäm eller straffa aldrig valpen - den kommer inte förstå att den har gjort fel. Det bästa du kan göra är att ignorera olyckan, ta ut valpen direkt på det område där ni brukar kissa och fortsätta ha tålamod. Glöm inte heller att ge beröm och kärlek när den gör rätt.

Nyckelorden för en lyckad träning till rumsrenhet är: tid, tålamod, uppmärksamhet och beröm. Glöm inte att din lilla valp är ung.

Kontakta en veterinär

En digital valpskola för dig och din valp

I AniCuras digitala Valpskola hjälper vi dig som kommande eller ny hundägare med hur du skall ta hand om din nya familjemedlem. Här hittar du tips, råd och fakta som kan vara bra att ta del av innan valpköpet och när du väl fått hem din nya valp. De månatliga nyhetsbreven är anpassade efter valpens ålder. Anmäl dig och din valp kostnadsfritt idag så får du 20% rabatt på ett butiksköp samt vaccination!
Anmäl din valp till valpskolan här

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.