Hundens pälsvård

Hunden är ett pälsdjur så när du väljer hundras är det viktigt att du tar hänsyn till vilken typ av päls hunden har och hur mycket tid du är beredd att ägna åt din hunds pälsvård.

Hur mycket pälsvård behövs? 

Alla raser har olika längd och struktur på sin päls vilket kräver olika mycket tid att sköta om. Generellt innebär en långhårig päls mer arbete med pälsvård medan korthåriga raser kräver mindre. 

Väljer du till exempel en collie får du räkna med så gott som daglig pälsvård i form av borstning och bad för att pälsen inte ska tova ihop sig och att hunden inte ska håra ner ditt hem. En hund med strävhårig päls som strävhårig tax måste i regel trimmas några gånger om året. En slät- eller korthårig hund kräver lite pälsvård men klarar inte kyla så bra och kan behöva skydd när det är kallt.

Väljer du en hund med lockig päls till exempel en pudel eller någon av de poppulära blandraserna som kallas cockerpoo eller cavapoo får du räkna med mycket pälsvård. Dessa raser behöver klippas flera gånger per år, det kräver både tid och tålamod. 

Vissa hundras fäller mer

De allra flesta hundraser kommer att fälla och du kommer att få damsuga och plocka hundhår från kläder och möbler. Hundar med kort hårt, framförallt strävhåriga, hundar fäller ofta korta och hårda hårstrån som gärna borrar sig in i olika tyger. De hundar med länge hår till exemepl australian shepherd och schäfer fäller väldigt mycket några gånger om året när de byter till sommar/vinterpäls. 

Det finns några raser som fäller väldigt lite. Iden om att det finns hundar som inte fäller alls är en myt, alla fäller lite om än väldigt lite. Hundar som fäller mindre kräver oftast någon typ av pälsvård till exempel trimmning eller klippning. Exempel på hundar som fäller mindre än bichon havanais, dvärgschnauzer och pudel

Kontakta en veterinär

En digital valpskola för dig och din valp

I AniCuras digitala Valpskola hjälper vi dig som kommande eller ny hundägare med hur du skall ta hand om din nya familjemedlem. Här hittar du tips, råd och fakta som kan vara bra att ta del av innan valpköpet och när du väl fått hem din nya valp. De månatliga nyhetsbreven är anpassade efter valpens ålder. Anmäl dig och din valp kostnadsfritt idag så får du 20% rabatt på ett butiksköp samt vaccination!
Anmäl din valp till valpskolan här

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.