Valpens tänder

När valpen föds har den inga tänder. Från ungefär 3 veckors ålder börjar dock mjölktänderna att komma fram. Med åldern kommer de att tappas, men fram tills dess behöver de skötsel och tillsyn precis som de permanenta tänderna. Här får du tips och råd om valpens mjölktänder och permanenta vuxentänder.

När kommer valpens mjölktänder?

När valpens föds är den tandlös. Det underlättar såklart både för den diande tiken och den lilla valpen som diar. Med vassa tänder hade matningen blivit en aning krånglig. Valpen har sina tandanlag i käken, och de bildas redan under fosterutvecklingen i tikens livmoder - precis som hos oss människor innan vi föds.

Så när börjar valpens mjölktänder att titta fram? Vanligtvis börjar de första tänderna att komma runt 3 veckors ålder. Det sammanfaller ganska naturligt ihop med att diandet av valpen börjar avta. Både mjölkproduktionen hos tiken minskar och valpen ska snart lära sig att äta fast föda mer och mer.

Hur mjölktänderna tittar fram är relativt individuellt, men den vanligaste ordningen är att valpens canintänder i den övre käken kommer fram först. Canintänderna hos en hund är de längre tänderna vid sidorna av käken som vi vanligast benämner som ”huggtänder”. Därefter brukar valpens framtänder komma i överkäken. Molarerna - alltså valpens kindtänder - kommer vanligtvis i den undre käken först, innan de tittar fram även i den övre käken.

Det tar några veckor innan alla mjölktänder hos valpen är ute. Antalet mjölktänder uppgår till 28 stycken: 14 i överkäken och 14 i underkäken. När valpen har blivit vuxen bör den ha 42 permanenta tänder. 

Normalt har valpen alla sina mjölktänder när den är redo att komma hem till dig vid 8 veckor ålder.

När tappar valpen sina mjölktänder?

När valpen kommer hem till dig har den en full uppsättning av 28 stycken sylvassa små mjölktänder. Den använder gärna sina tänder till att tugga, gnaga och utforska.

Men dessa små tänder ska förstås också bytas ut. När valpen blir större ska den få lite större, starkare tänder och framför allt fler än den har som valp: 28 mjölktänder ska bli 42 permanenta tänder. 

Tandbytningsprocessen drar igång när valpen är runt 4 månader gammal. När den permanenta tanden börjar pressa bort mjölktanden så absorberar kroppen mjölktandens rot och den trillar så småningom ut. Många gånger händer det att hunden faktiskt sväljer den tappade mjölktanden utan problem. Så var inte nervös om du märker att din valp har tappat en tand, men att du inte hittar den. Beter sig valpen normalt och inte har några problem med att andas eller svälja så kommer tanden att komma ut på naturlig väg.

När valpen är runt 6 månader gammal bör alla permanenta tänder ha vuxit ut. Vanligast är att överkäkens framtänder trillar bort först och att alla andra följer därefter.

Varför har valpar sylvassa tänder?

Anledningen till varför valparnas tänder är så otroligt sylvassa är biologisk: i vilt tillstånd stöter de vuxna hundarna upp halvsmält mat till valparna - lite samma teknik som fåglar. I denna halvsmälta mat finns det mycket senor, hinnor och segt kött som gör att valparna får stor användning av sina sylvassa små tänder. Idag ger vi valparna betydligt mjukare föda och tändernas sylvassa proportion till den mjuka maten blir helt enkelt lite överdimensionerad. 

Valpens beteende när den byter tänder

När valpens mjölktänder börjar ersättas med permanenta tänder kan du märka att valpen får ett lite förändrat beteende. Den har troligtvis bitit och tuggat väldigt mycket innan tandbytet har börjat, men nu när de permanenta ska växa fram så ökar behovet av att tugga på något ytterligare.

I det här skedet gäller det att ha mycket tålamod och förståelse för din valp. Att byta tänder kan klia, orsaka obehag eller kanske göra ont ibland. Börjar den tugga väldigt ofta och i princip överallt så är det helt enkelt normalt - och det bästa du kan göra som valpägare är att se till att ha trevliga tuggleksaker nära till hands. På så sätt räddar du stolsben och soffkuddar, och hjälper valpen igenom sin tandbytarprocess.

En del valpar kan också få lite sämre aptit, framför allt om det är besvärligt att byta tänder. Det beror ofta på att munnen blir lite öm. Tandköttet och munhålan blir helt enkelt lite känsligare, och det kan bli jobbigt att äta torrfoder. Testa att blötlägga ditt ordinarie torrfoder så att det blir lite mjukare och behagligare att tugga på. Skulle inte det fungera så kan du även testa att tillfälligt ersätta torrfodret med ett mjukare foder. Vill du det så är det bra att ringa och rådfråga din veterinär innan du byter, så du får ett bra ersättningsfoder för just din valp.

Valpens maniska tuggande och eventuellt dåliga aptit kommer att gå över. Att få permanenta tänder kan vara lite jobbigt så glöm inte att din valp behöver mycket kärlek, stöd och tålamod.

Hur du kan sköta valpens mjölktänder

Det bästa sättet att sköta valpens tänder på är att borsta dem. Använd en liten och mjuk borste för en så behaglig upplevelse som möjligt. Just när valpen är så liten och ännu inte har sina permanenta tänder är det bra att börja vänja hunden vid regelbunden tandborstning redan som valp. Beröm alltid med godis och gos! När de permanenta vuxentänderna kommer fram är det extra viktigt att hålla en god munhygien för att undvika eventuella besvär så som karies (hål i tänderna) eller tandlossning.

Så borstar du tänderna på din valp

Borstar du tänderna på din valp är det framför allt ett bra sätt att vänja den vid att borsta tänderna i vuxen ålder. Det kan göra tandborstningen mycket mindre besvärlig och din hund kommer ha friska tänder längre. Att borsta tänderna på hunden i vuxen ålder är någonting som bör ske regelbundet för att undvika tandproblem.

Att sköta mjölktänderna på din valp kan också handla om att bara ha lite uppmärksamhet. De kräver inte lika mycket skötsel som de permanenta tänderna, men att som ägare hålla koll valpens tänder kan göra att tandbytarprocessen blir lite lättare för er båda. Vänj gärna valpen vid att du tittar den i munnen. Ge beröm, var lugn och ha tålamod. Räkna gärna mjölktänderna för att själv hålla koll på om det är någon av dem som har lossnat.

Har du koll på valpens tänder kan du också tidigt upptäcka persisterande mjölktänder. En persisterande mjölktand innebär att den sitter kvar trots att den permanenta vuxentanden börjar växa fram. Sitter en mjölktand kvar bör den dras ut av veterinär eftersom det kan orsaka besvär eller skada hos valpen. Upptäcker du detta tidigt för att du regelbundet kollar av valpens mun, kan du också i ett tidigt skede boka en tid hos veterinären.

Om en tandskada uppstår

Trots att valpar biter, gnager och tuggar väldigt mycket så sker olyckor väldigt sällan. De har starka och tåliga tänder och god käkmuskulatur. Men skulle något ske som ger upphov till en tandskada så kan det vara bra att rådfråga sin veterinär.

En fraktur i en mjölktand kan göra ont och bör alltid undersökas av en veterinär. Även om mjölktänderna kommer att lossna så kan en fraktur innebära en inkörsport till bakterier och infektioner i tandköttet. Då spelar det helt enkelt ingen roll att tanden kommer tappas så småningom. Rekommendationen är oftast att en mjölktand med fraktur dras ut. Risken för infektion minskar och tanden kommer så småningom ersättas med den permanenta tanden.

Persisterande mjölktänder - alltså mjölktänder som sitter kvar trots att den permanenta tanden är på väg ut - kan orsaka bettfel och i värsta fall tandskador. Skulle de permanenta tänderna hamna i fel position och hunden får ett bettfel, kan det medföra svårigheter i vuxen ålder, både när hunden ska äta och leka. Skulle du se att detta sker så bör du boka in en tid hos din veterinär för att dra ut mjölktänderna. På så sätt kan du undvika bettfel och eventuella tandskador hos din valp - både nu och i framtiden.

Hundar har god munhygien rent biologiskt, men infektioner kan fortfarande uppstå. Skulle du misstänkta att din valp har fått en infektion i en tand eller i tandköttet så ska du boka tid hos din veterinär för att få det undersökt och eventuellt behandlat. Infekterat tandkött är ofta rött och svullet, och du kan märka att din valp inte riktigt vill äta. Tuggar valpen på något kan den reagera för att den är öm eller till och med gny. Skulle tandköttet blöda kan det också vara en indikation på infektion. En valp kan uppleva ömhet i munnen överlag när den byter tänder, och även då kan aptiten rubbas lite. Men håll god koll på valpens beteende, hur den ser ut i munnen och ring alltid veterinär om du skulle känna dig osäker.

Kontakta en veterinär

En digital valpskola för dig och din valp

I AniCuras digitala Valpskola hjälper vi dig som kommande eller ny hundägare med hur du skall ta hand om din nya familjemedlem. Här hittar du tips, råd och fakta som kan vara bra att ta del av innan valpköpet och när du väl fått hem din nya valp. De månatliga nyhetsbreven är anpassade efter valpens ålder. Anmäl dig och din valp kostnadsfritt idag så får du 20% rabatt på ett butiksköp samt vaccination!
Anmäl din valp till valpskolan här

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.