Australian shepherd

Australian shepherd kallas även för ”aussie”. Det är en mycket energisk hund som är framavlad för arbete. Om du kan tänka dig att ägna mycket tid åt att aktivera din fyrbenta vän får du i aussien mängder av kärlek tillbaka från en lojal följeslagare.

Snabb fakta

Varje hund är en unik individ och deras egenskaper skiljer sig även inom rasen
 • Barnvänlig

  Vissa hundar tenderar att vara mer lekfulla och sällskapliga runt barn och mer toleranta mot barns beteende än andra.
 • Träning

  Hur mycket motion den här rasen behöver på en daglig basis.
 • Erfarenhet

  Hur mycket tidigare erfarenhet som hundägare behöver du innan du överväger att skaffa denna ras.
 • Pälsvård

  Hur mycket pälsvård denna ras behöver regelbundet.
 • Hälsoproblem

  Hur mottaglig denna ras är för vanliga hälsoproblem.
 • Mental aktivering

  Hur mycket mental träning behöver denna ras regelbundet.
 • skällande

  Hur ofta denna ras tenderar att skälla.

Bakgrund

Det verkar inte vara helt klart varifrån rasen australian shepherd härstammar. Namnet till trots menar vissa att rasen utvecklades i västra USA, medan andra teorier säger att den kan ha sitt ursprung i Tyskland, Spanien eller på de brittiska öarna. Som möjliga förfäder nämns australiensiska långhåriga colliehundar med stubbsvans, fårhundsrasen koolie samt baskiska vallhundar.

Australian shepherd som vi känner den i dag härstammar faktiskt från USA, där den vann uppskattning för sin arbetsförmåga och inte för sin stamtavla. Med sin mångsidighet, flockinstinkt och höga intelligens har den länge varit mycket användbar på gårdar och rancher. Före 1945 var australian shepherd inget känt rasnamn. Hundarnas variation i fysik, storlek och huvudtyp gjorde att de ansågs vara blandraser. De gick också under andra namn, som spanska vallhundar, kaliforniska vallhundar eller ”pastor dogs”.

Temperament

Aussies är lojala och hängivna sina ägare och vill vara nära dem, så bli inte förvånad om din hund håller sig så nära att du snubblar på den när ni går. Det är också en väldigt samarbetsvillig hund som har lätt för att lära och är som allra gladast när den får en uppgift, så se till hålla hunden sysselsatt. Den höga energinivån gör att den inte passar som ren sällskapshund och det är inte en hund för alla. Men i en aktiv familj kan den bli en perfekt, kärleksfull hund. Aussies är i allmänhet utåtriktade och vänliga, men vissa hundar kan vara mer reserverade mot främlingar. Så ett visst mått av socialträning är nödvändig tidigt i hundens liv. Det är också viktigt att nämna att detta inte är en renodlad vallhund – det är en vall- och vakthund. Det innebär att hunden har stark beskyddarinstinkt och genast meddelar dig om främlingar närmar sig.

Aktivitetsnivå

Australian shepherd är en enormt energisk och atletisk hund som kräver en hel del motion, och den älskar verkligen att få jobba fysiskt i sin vardag. Hundens intelligens gör att den behöver en hängiven ägare som också gillar att vara aktiv. En aussie älskar att få följa med matte eller husse på långa promenader, löpturer och vandringar. Den som skaffar en aussie bör utforma sitt liv så att hunden kan involveras i de dagliga aktiviteterna. Men det räcker inte med fysisk aktivering för en aussie. Den behöver även mycket mental aktivering för att må bra. Det här är en synnerligen intelligent och tänkande hund som behöver utmaningar. Om du är intresserad av hundsporter som lydnad, agility, personsök eller spår kan det här vara den perfekta rasen för dig. Och som den vallhund den är så passar den förstås också som hjälp att hålla ihop djuren på gården. Det viktiga är att aussien får arbeta.

Pälsvård

Australian shepherd kan ha antingen vågig eller rak päls. Pälsen är medellång men kräver inte så mycket pälsvård som du kanske tror. Regelbunden borstning för att ta bort löst hår ett par gånger i veckan räcker för att hålla pälsen i gott skick.

Träning

Socialisering och lydnadsträning på ett tidigt stadium är ett måste för den här rasen. De knyter starka band till sina familjer och kan vara överbeskyddande. Hundens lojalitet i kombination med dess intelligens och energinivå gör den lätt att träna. Liksom alla hundar ska aussien tränas med positiv förstärkning och aldrig med straff. Kom ihåg att en hund som gör fel oftast inte förstår vad du vill av den.

Storlek och vikt

Aussien är en medelstor hund som är något längre än den är hög. Hanar blir cirka 51–58 cm höga och tikar blir omkring 46–53 cm. Vikten varierar mellan 16–32 kg.

Färg

Australian shepherd förekommer i flera olika färger: blue merle, svart, rödbrun merle, rödbrun; alla med eller utan vita tecken och/eller tan-tecken.

Särskilda kännetecken för rasen

Den som funderar på att skaffa en aussie måste vara beredd att lägga ner mycket tid och arbete för att uppfylla hundens behov. Hundens bakgrund som vall- och vakthund kräver mer av ägaren jämfört med en renodlad sällskapshund. Australian shepherds är också noga med att vakta sin familj, och hunden behöver därför fostras i hur den ska bete sig när ni får besök.

Ärftliga sjukdomar

Aussies är i allmänhet friska hundar. Höftledsdysplasi förekommer i rasen och för registrering av avkomma krävs att föräldradjuren har känd höftledsstatus. Ögonsjukdomar som katarakt och CEA (collie eye anomaly) förekommer, men i relativt låg frekvens. Det rekommenderas att avelsdjur ögonlyses innan parning. Inom rasen förekommer även en genetisk defekt i MDR1 genen vilket gör hunden känslig för vissa typer av läkemedel. Det finns möjlighet att genom ett genetiskt test avgöra om hunden bär på den förändrade genen.

Foder

Utfodringen ska anpassas efter hundens ålder, storlek och aktivitetsnivå. Rådgör med din veterinär om du känner dig osäker på hur du bäst utfodrar din hund.

Typ

Vallhund

Vilken hundras passar mig?

Testa vår hundrasguide och få förslag på hundraser som kan passa dig!

Till testet

Har du fr├ągor om din hund?

Ladda ner vår app och prata med våra veterinärer kostnadsfritt!

Ladda ner appen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.