Bichon havanais

Bichon havanais är en kärleksfull långhårig hundras som vunnit enorm popularitet. Det är en lekfull och tillgiven hund som passar perfekt i många familjer.

Snabb fakta

Varje hund är en unik individ och deras egenskaper skiljer sig även inom rasen
  • Barnvänlig

    Vissa hundar tenderar att vara mer lekfulla och sällskapliga runt barn och mer toleranta mot barns beteende än andra.
  • Träning

    Hur mycket motion den här rasen behöver på en daglig basis.
  • Erfarenhet

    Hur mycket tidigare erfarenhet som hundägare behöver du innan du överväger att skaffa denna ras.
  • Pälsvård

    Hur mycket pälsvård denna ras behöver regelbundet.
  • Hälsoproblem

    Hur mottaglig denna ras är för vanliga hälsoproblem.
  • Mental aktivering

    Hur mycket mental träning behöver denna ras regelbundet.
  • skällande

    Hur ofta denna ras tenderar att skälla.

Bakgrund

Rasen härstammar från västra Medelhavsområdet och har rötter som går tillbaka till 1700-talet. Rasen växte fram i de spanska och italienska kustområdena och det sägs att den ursprungligen var en riktig skeppshund. Bichon havanais-hundarna fick följa med på långa resor på italienska och spanska handelsfartyg. Det var en perfekt sällskapshund och humörhöjare för sjömännen. Det var genom de här resorna som bichon havanais kom till Kuba, där den blev populär bland rika damer och ibland användes som muta, gåva eller handelsvara. Den politiska situationen på Kuba gjorde att rasen till stor del försvann därifrån, men kubanska flyktingar tog med hunden till USA och därifrån spreds den till resten av världen. 

Temperament

En bichon havanais är en lekfull och tillgiven sällskapshund. Det är en hängiven familjehund som ofta är väldigt förtjust i barn. Den är charmig och busig och behåller barnasinnet långt upp i åren. Den är alert och håller gärna vakt, vilket gör att den ibland upplevs skällig.

Aktivitetsnivå

Bichon havanais är inte bara söt och bedårande – den är också mycket aktiv. Den behöver regelbunden motion och precis som alla hundar behöver den även mental aktivering. Den här hunden är en riktig människovän och håller sig ofta nära sin ägare.

Pälsvård

Pälsen är lång och mjuk. Den kan bli 12-18 cm lång över större delen av kroppen, vilket kräver en hel del omsorg. Den har i princip ingen underull, vilket innebär att den fäller ytterst lite. Pälsen måste borstas varje dag, och det är viktigt att du vänjer din bichon havanais vid borstning redan under valptiden. Noggranna uppfödare har påbörjat pälsvårdsträningen redan innan valpen flyttar till sitt nya hem och det är viktigt att du tar vid så fort du får hem valpen. Bra pälsvårdsprodukter är viktiga. Framför allt behöver du en bra borste som inte irriterar huden, ett schampo och ett balsam.

Träning

Bichon havanais är en trevlig sällskapshund men den älskar också att få träna varje dag. Den är lättlärd och förutom att lära sig trick uppskattar en bichon havanais många typer av hundsporter, däribland agility. Liksom alla hundar ska en bichon havanais tränas med positiv förstärkning och aldrig med bestraffning. Kom ihåg att en hund som gör fel oftast inte förstår vad du vill av den.

Storlek och vikt

Höjd: cirka 23-27 cm.

Vikt: 4,5-7,5 kg.

Färg

Den här rasen finns i flera olika färger, däribland fawn (ljusbrun), svart, brun, rödbrun och i sällsynta fall vitt. Tanteckning i samtliga nyanser är tillåtet.

Särskilda kännetecken för rasen

Bichon havanais kan ha svårt för att vara ensam hemma. Den är tillgiven mot sin familj och mycket social, därför krävs gott om tid och en genomtänkt strategi för att ensamhetsträna den.

Rasen får lätt problem med tandsten, så det är bra att tidigt vänja valpen vid tandborstning vilket är det bästa sättet att förebygga tandproblem. Om hunden redan har utvecklat tandsten behöver du boka tid hos veterinär för att få hjälp att avlägsna tandstenen. Därefter kan du genom daglig tandborstning förebygga att ny tandsten uppkommer.

Ärftliga sjukdomar

Bichon havanais är i regel friska hundar och uppnår ofta en hög ålder. Det förekommer en del ärftliga sjukdomar inom rasen, däribland:

För dessa tre sjukdomar finns hälsoprogram där avelsdjur undersöks innan de går i avel i syfte att förebygga att även avkomman drabbas.

Foder

Utfodringen ska anpassas efter hundens ålder, storlek och aktivitetsnivå. Rådgör med din veterinär om du känner dig osäker på hur du bäst utfodrar din hund.

Typ

Sällskapshund

Vilken hundras passar mig?

Testa vår hundrasguide och få förslag på hundraser som kan passa dig!

Till testet

Vem kan hjälpa din hund vid skada eller sjukdom?

Leta reda på din närmsta AniCuraklinik!

Hitta klinik

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.