Ortopedisk kirurgi hund

Inom AniCura utförs många olika ortopediska operationer på hundar, däribland höftledsbyten, frakturkirurgi, korsbandskirurgi och ledkirurgi med titthålsoperation.

Vad innebär ortopedisk kirurgi för hund?

Ortopedi är en specialitet med inriktning på rörelseapparaten, det vill säga hundens skelett, leder, ledband, senor och muskler. Med hjälp av ortopedisk kirurgi kan funktionen i rörelseapparaten återställas eller förbättras, till exempel om hunden har brutit ett ben, skadat ett korsband eller har en utvecklingsrubbning i skelettet. Frakturer kan stabiliseras, ledband och senor repareras, lösa broskbitar kan avlägsnas, och skelettet kan anpassas för att förbättra funktionen i exempelvis en led.

När behövs ortopedisk kirurgi för hund?

Hundar med olika utvecklingsrubbningar i ben eller leder kan vara hjälpta av ortopedisk kirurgi, till exempel för att åtgärda broskdefekter vid OCD (osteochondritis dissicans) eller byta ut en höftled. Ortopediska ingrepp görs också vid exempelvis benbrott, korsbandsskador och ledluxationer (när en led har “hamnat ur led”).

Hur går det till?

Inför en ortopedisk operation måste hunden vara nedsövd. Ortopedisk kirurgi kan i en del fall utföras med titthålsteknik, vilket innebär snabbare läkning och mindre smärta för hunden. Ibland måste skelettet eller leden friläggas vid operationen och det kan bli aktuellt för hunden att stanna kvar på djursjukhuset för eftervård i någon dag.

Vad händer efteråt?

I samband med en större operation behöver hunden som regel stanna kvar på djursjukhuset i någon dag för smärtlindring. Därefter får den fortsätta att få smärtstillande läkemedel hemma i ett par veckor. Efter ett ortopediskt ingrepp blir många hundar ordinerade rehabträning hos en fysioterapeut för att återfå full funktion. Läkningstiden för olika vävnader varierar. En okomplicerad fraktur hos en ung individ kan läka på 4 - 8 veckor, medan större skelettoperationer och mjukdelsoperationer kan behöva 3 - 4 månaders läkningstid. Det sägs att ett brutet ben inte återfår full hållfasthet förrän efter ett år.

Ortopediska operationer hos AniCura

Här kan du läsa mer om några av de vanligaste ortopediska ingreppen som utförs inom AniCura:

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.