Rehabilitering hund

Rehabilitering är en viktig del av behandlingen vid många olika tillstånd. Efter en ortopedisk operation är rehabträningen ofta avgörande för att hunden ska komma tillbaka till full funktion. Vid åkommor som inte opereras kan rehabilitering hjälpa hunden att bygga upp muskler och återfå ett naturligt rörelsemönster. Detta kan i sin tur minska behovet av smärtlindring och/eller kirurgi.

Vad innebär rehabilitering för hund?

Rehabilitering kan innebära allt från information om olika träningsmetoder till praktiska undersökningar och övningar med hunden. Oftast upprättas en individuell rehabiliteringsplan. Vid varje besök görs en grundlig genomgång av hundens framsteg och en plan för vidare träning. Några vanliga träningsmetoder är vattentrask (water treadmill), simträning och stabilitetsträning. 

När behövs rehabilitering?

Rehabilitering används både i eftervården vid olika kirurgiska ingrepp och som en del i så kallad konservativ behandling, som innebär att man på olika sätt hjälper kroppen att läka skador utan kirurgi. Det är framför allt tillstånd i skelett, leder, muskler och mjukdelar som behandlas med rehabträning, men även sådant som beror på nervskador. Rehabiliteringsträning kan dessutom användas för att träna upp kondition och styrka hos hundar som är i dålig form av andra orsaker.

Hundar med övervikt eller fetma kan också behöva skonsam träning för att komma i form, till exempel hundsim, men då brukar det anses som friskvård och inte rehabilitering. 

Vilka metoder används vanligtvis vid rehabilitering av hundar?

Inom AniCura erbjuds nedanstående behandlingar för rehabilitering och friskvård. Alla dessa tjänster finns dock inte på alla anläggningar. Ta kontakt med din lokala rehabiliteringsmottagning för att få mer information. 

 • Vattentrask (water treadmill)
 • Simträning
 • Stabilitetsträning
 • Stretching
 • Massage
 • Ledmobilisering
 • Laserbehandling
 • Elektroterapi
 • Vibrationsplatta
 • Behandling med kyla och värme
 • Akupunktur
 • Hemövningar 

Hur lång tid tar det för en hund att rehabiliteras?

Det finns inget exakt svar på hur länge en hund behöver rehabiliteras för att återfå full funktion. Det beror bland annat på skadans art och omfattning, hundens ålder och kondition, samt hur bra hunden svarar på behandlingen. Ofta sträcker sig behandlingstiden över flera månader med kontinuerliga uppföljningar tills hunden har uppnått maximal funktion utifrån sina förutsättningar. För hundar med kroniska åkommor kan återkommande rehabträning behövas för att den ska hållas symtomfri. 

Vad kan jag göra själv?

Du som djurägare spelar en viktig roll både när det gäller att hjälpa din hund att bli återställd efter en skada och för att förebygga att den skadar sig. För en hund som behöver rehabilitering kan djurhälsopersonal med utbildning inom rehab ge råd om lämpliga hemövningar och upprätta ett program för rehabträning.

På många ställen finns det även möjlighet till friskvård, där du är välkommen att träna med din friska hund i exempelvis en water treadmill eller en simbassäng. Det spelar mindre roll vilken träningsform du väljer - huvudsaken är att din hund får regelbunden motion och att den inte blir överviktig. 

Om du märker symtom på smärta, skada eller förändrat rörelsemönster hos din hund bör du ta den till veterinär för undersökning. Du bör inte  försöka rehabilitera hunden på egen hand.

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.