Hur går ledkirurgi på hund till?
Ledkirurgi kan utföras i många olika leder och med olika tekniker. Artroskopi, som är en form av titthålskirurgi, är en relativt skonsam metod för att operera i en led, men ibland behövs öppen ledkirurgi. Oavsett vilken teknik som används ställer alla ortopediska operationer höga krav på operationssalens utformning och operationsteamets erfarenhet och kompetens, inte minst för att undvika att hunden drabbas av bakterieinfektion i operationssåret eller andra komplikationer. All ledkirurgi görs med hunden nedsövd.
När behövs ledkirurgi för hund?
Ledkirurgi kan bli aktuellt när en skada eller annan förändring har påvisats i leden, ofta genom röntgen eller datortomografi, och veterinären bedömer att den måste åtgärdas kirurgiskt. Beslutet fattas i samråd med djurägaren, och hänsyn tas till hundens ålder, status och prognos för tillfrisknande.
Tillstånd som kan behöva ledkirurgi är exempelvis:
- Korsbandsskador
- Patellaluxation
- Höftledsdysplasi
- Armbågsledsdysplasi
- OCD, osteochondritis dissecans (en utvecklingsrubbning i ledbrosket)
- Ledluxationer (när leden “går ur led”)
- Traumatiska skador
- Septisk artrit (infektion inuti en led)
Vanliga ledkirurgiska ingrepp på hund
Både större och mindre leder på hundar kan bli skadade eller ha sjukliga förändringar. Några vanliga orsaker till att hundar behöver ledkirurgi är att en led att gått ur led (ofta till följd av trauma), att det finns degenerativa förändringar i exempelvis korsband, att hunden har utvecklingsrubbningar och tillväxtrubbningar i ledbrosket eller skelettet, eller att hunden har fått någon form av traumatisk skada som innefattar en led.
Höftledskirurgi
Höftledskirurgi är kirurgi som görs i höftleden. Ett tillstånd som kan kräva höftledskirurgi är när ledkulan på lårbenet hoppar ur höftleden och behöver reponeras, det vill säga återföras till sin rätta position och stanna kvar där. I vissa fall är det omöjligt att rädda leden och man kan behöva ta bort ledkulan helt och hållet. I dessa fall bildas en bindvävsled som brukar fungera riktigt bra.
Många hundar har höftledsdysplasi och för en del av dem kan ett höftledsbyte vara ett behandlingsalternativ. Vid höftledsbyte får hunden den förändrade höftleden ersatt av en höftledsprotes. När protesen väl har läkt fast kan hunden leva ett normalt hundliv.
Knäledskirurgi
Knäledskirurgi är operationer som görs i knäleden. Knäleden är kroppens mest komplexa led. När hundar behöver knäledskirurgi beror det många gånger på att det främre korsbandet har gått av (rupturerat). En ruptur av korsbandet leder till instabilitet i knäleden, vilket ger upphov till inflammation, broskskador och ofta även meniskskador.
Det finns en mängd olika operationsmetoder beskrivna för att behandla korsbandsrupturer. På små hundar väljer man oftast att placera en nylonlina på utsidan av knäleden, så att den efterliknar korsbandets stabiliserande funktion. På större hundar behandlas vanligtvis korsbandsskada genom att man modifierar skelettet i området kring knäleden, så att leden blir stabil trots att främre korsbandet saknas.
En av operationsmetoderna kallas TPLO (Tibia Plateau Levelling Osteotomy) och går ut på att man ändrar vinkeln hos skenbenet (tibia). Därigenom minskar behovet av ett främre korsband. Denna operation utförs regelbundet i kombination med artroskopi av knäleden.
TTA (Tiberal Tuberosity Advancement) är en annan operationsmetod vid korsbandsskada. Främre delen av skenbenet lossas med ett förskjuts framåt vilket ändrar riktningen på knäskålens sena (patellasenan). Denna operation utförs regelbundet i kombination med artroskopi av knäleden för att behandla eventuella meniskskador.
Meniskerna i knäleden kan också utgöra ett problem, och ibland måste delar av menisken opereras bort. Att knäskålen (patellan) lätt förskjuts ur läge (patellaluxation) är också ett relativt vanligt problem hos hundar. Det finns flera olika metoder för att åtgärda patellaluxation.
Bogledskirurgi
Bogledskirurgi är operationer i bogleden. Bogleden är en så kallad kulled som ska kunna rotera i alla riktningar. Ibland förekommer tillväxtstörningar i ledbrosket, OCD, som måste åtgärdas kirurgiskt för att hunden ska slippa smärta. Det finns även några större senor i anslutning till bogleden som kan bli inflammerade och påverka bogledens rörlighet. Även luxationer i bogleden kan inträffa, oftast till följd av ett trauma. Bogledskirurgi kan utföras med hjälp av artroskopi.
Hur mår hunden efter ledkirurgi?
Eftervården är mycket viktig för att hunden ska återfå en god funktion i leden. Efter ortopediska operationer är hundar som regel i behov av smärtstillande läkemedel en tid. Det är också viktigt att de har på sig krage, för att inte komma åt att slicka på operationssåret.
Rehabträning är en viktig del av eftervården. Den behövs för att hunden ska komma igång med att använda benet på ett optimalt sätt. Hur rehabiliteringen ska se ut varierar. Många gånger får hundar inleda sin rehabilitering relativt snart efter operationen, både för att påskynda läkningen och förebygga stelhet.