När behöver hundar hjärtkirurgi?
Om din hund har en så kallad PDA kommer den med största sannolikhet behöva opereras för att överleva. Om din hund har en pulmonalisstenos så rekommenderas operation om din hund har symtom och/eller om vi baserat på en ultraljudsundersökning bedömer den som grav.
Hundar med hjärtsjukdom som utvecklas efter födseln behandlas med läkemedel om det bedöms nödvändigt av veterinären.
Inom AniCura erbjuds bland annat följande hjärtoperationer:
- Ballongsprängning av förträngning i lungartären (pulmonalisstenos)
- Tilltäppning av kvarstående ductus arteriosus (ett blodkärl från fosterstadiet) med ACDO
- Insättning av pacemaker
Ballongdilatation av pulmonalisstenos
Pulmonalisstenos, förträngning i lungartären, är den tredje vanligaste hjärtmissbildningen hos hundar. Hundar som föds med denna missbildning har en avsmalning (förträngning, stenos) i området där hjärtklaffarna mellan hjärtats högra kammare och lungartären sitter. Förträngningen gör att hjärtat måste arbeta hårdare för att pumpa blodet förbi klaffarna och vidare ut i lungartären. Missbildningens svårighetsgrad varierar. Om hunden har en kraftig avsmalning innebär det att det behövs större kontraktionsskraft hos hjärtmuskeln för att pumpa runt blodet. Med tiden kan belastningen på hjärtat bli så stor att det leder till hjärtsvikt.
Sedan 2015 har AniCuras hjärtkirurger behandlat hundar med pulmonalisstenos med så kallad ballongdilatation. Det innebär att man för in en liten ballong via ett blodkärl i ljumsken eller halsen, för att sedan vidga ballongen från kärlets insida när den är i det stenotiska området.
Åtgärd av PDA (kvarstående blodkärl efter fosterstadiet)
Persisterande Ductus Arteriosus (PDA) är ett medfött hjärtfel som innebär att hunden har en kvarvarande förbindelse mellan lungartären och aorta (stora kroppspulsådern). I fosterlivet använder inte fostret sina lungor utan får syrerikt blod från mamman via navelsträngen. Istället för att ledas till lungorna shuntas blodet i lungartären direkt ut i blodomloppet via ett kärl som heter ductus arteriosus. Men efter födseln måste blodet passera lungorna för att syresättas och då behöver ductus arteriosus stängas. Stängningen av kärlet utlöses av att den nyfödda valpen tar sina första andetag. Om ductus arteriosus inte stängs som den ska kan valpen få varierande grad av symtom. Hos en del hundar kan till en början blåsljud vara det enda tecknet på att något är fel, medan andra får märkbar trötthet, särskilt i samband med ansträngning.
Tidigare har hundar med PDA behandlats genom öppen hjärtkirurgi. Det innebär att bröstkorgen öppnas upp, något som medför större risker för komplikationer. Sedan 2014 har hjärtkirurger vid AniCura Djursjukhuset Albano opererat patienter med PDA med så kallad ACDO-teknik. Tekniken går ut på att man täpper till det felaktiga kärlet genom att föra in en kateter med en slags "plugg" via ett blodkärl i ljumsken. Kirurgen följer skeendet med hjälp av genomlysning, en form av röntgenavbildning som visas i realtid på en datorskärm. Fördelarna med ACDO är att ingreppet är betydligt mindre riskfyllt jämfört med öppen thoraxkirurgi, samt att infektionsrisken och smärtan efter operation blir avsevärt mindre.
Pacemaker vid rubbad hjärtrytm
Pacemaker kallas ibland för hjärtstimulator, eftersom den stimulerar hjärtat till att hålla en regelbunden rytm. Hjärtats rytm sköts av det så kallade retledningssystemet, nerver som genom samordnade elektriska impulser ser till att muskulaturen i hjärtats olika delar drar ihop sig i rätt ordning och rätt tempo. Hundar med allvarliga störningar i hjärtrytmen eller alltför långsam hjärtrytm kan få problem som svimningar och trötthet, och kan med tiden utveckla hjärtsvikt. Vid vissa av dessa retledningsfel så kan en permanent inplanterad pacemaker bli aktuell som behandlingsmetod.
Vid operationen kan pacemakern placeras innanför huden på hundens hals, eller eventuellt i bukhålan om det rör sig om en mycket liten hund. Från pacemakern leds elektroder till hjärtat, och när hjärtslagen kommer alltför sällan eller alltför ofta så övertar pacemakern hjärtrytmen.