Höftleds- och armbågsledsröntgen hund

Röntgenundersökning av höfter och/eller armbågsleder kan göras av olika anledningar och på hundar i alla åldrar. Här berättar vi om den röntgenundersökning som görs för SKK:s räkning i syfte att övervaka och registrera hundars höftleds- och armbågsledsstatus.

Varför görs höftleds- och armbågsledsröntgen?

Höftledsdysplasi (HD) respektive armbågsledsdysplasi (ED) är ärftligt betingade utvecklingsrubbningar som förekommer hos hundar inom många raser. De här tillstånden kan med tiden leda till smärtsam ledförslitning och hälta. Eftersom både HD och ED har en ärftlig bakgrund är det möjligt att minska risken för att valpar med dåliga anlag ska födas genom att kartlägga förekomsten av HD och ED hos avelsdjuren, deras avkommor och andra släktingar. Central bedömning och registrering av hundens höftleds- och armbågsledsstatus är därför ett led i Svenska Kennelklubbens (SKK) hälsoprogram. Inom ett antal raser ställs det krav på undersökning av föräldradjuren för att avkomman ska kunna registreras hos SKK.

Vad kan upptäckas på en höftledsröntgen eller armbågsledsröntgen?

Höftledsdysplasi yttrar sig som en dålig passform mellan höftledens skelettdelar (ledkulan på lårbenet och ledskålen i bäckenbenet) och/eller att ledskålen är för grund. De här avvikelserna går att upptäcka på röntgen, förutsatt att hunden är helt avslappnad i sina muskler. Om dysplasin har lett till sjukliga förändringar i leden kan det även gå att upptäcka benpålagringar.

Armbågsledsdysplasi är ett samlingsnamn för olika tillväxtrubbningar i armbågsledens ben. På röntgen kan det gå att se sjukliga förändringar i leden i form av benpålagringar som uppstått till följd av ED.

När är det lämpligt att göra HD/ED-röntgen?

För att resultatet ska bli officiellt behöver röntgenundersökningen göras vid tidigast 12 månaders ålder, för vissa raser vid tidigast 18 månaders ålder. Kontrollera vad som gäller för just din ras innan du bokar tid.

Beställ avläsning hos SKK

Innan du bokar tid för röntgenundersökning behöver du göra en anmälan till SKK. Du går in på SKKs hemsida och under tjänsten ”Beställ röntgenavläsning” loggar du in med ditt bank-ID. Där lägger du sedan in uppgifter om din hund samt godkänner att resultatet av röntgenundersökningen får publiceras på skk.se. Du betalar för avläsning av röntgenbilderna direkt med ditt kontokort. Betalningen är giltig ett år.

Efter att du har gjort beställningen hos SKK kan du boka tid för röntgen hos oss. Kostnaden för själva röntgenundersökningen betalas på kliniken i samband med undersökningen. Då undersökningen är beställd på förhand så finns alla uppgifter i systemet när hunden ska röntgas och därmed behövs inget pappersarbete i samband med undersökningen.

När röntgenbilderna är bedömda av SKKs avläsare skickas resultatet till dig som ägare per mail. Resultatet publiceras också på SKK Hunddata och SKK Avelsdata. Du kan själv skriva ut din hunds röntgencertifikat.

Hur går HD/ED-röntgen till?

Inför en SKK-röntgen får hunden en lugnande spruta (sedering) och den behöver därför vara fastande vid besöket. En veterinär lyssnar på hundens hjärta innan sprutan ges och sedan tar det vanligtvis 10 till 15 minuter tills hunden är trött. Sederingen ges för att hunden ska ligga stilla när bilderna tas och för att muskulaturen ska vara helt avslappnad.

Oftast är djurägaren med vid röntgenundersökningen och håller hunden. För att få vistas i röntgenrummet måste du vara över 18 år. Du får inte närvara om du är gravid.

Vid röntgenundersökningen tas flera projektioner med hunden liggandes på sidan och på rygg med benen i olika positioner. De märkta röntgenbilderna skickas sedan till SKK för bedömning.

Beroende på vilket lugnande läkemedel som har använts kan hunden få en till spruta när röntgenundersökningen är klar, som gör att hunden får ett snabbare uppvaknande. Den kan dock fortsatt vara trött efteråt och bör inte få något att äta de närmaste timmarna. Du bör heller inte lämna din hund ensam efter undersökningen.

Karenstid för lugnande medel

De lugnande läkemedel som används vid röntgenundersökningen omfattas av Nationellt dopingreglemente för hund och är belagda med en karenstid under vilken hunden inte får delta vid utställning, prov eller tävling. Karenstiden kan skilja sig åt beroende på vilken substans som använts. Läs mer om karenstider för sedering vid röntgen på SKKs webbplats.

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.