Hjärtultraljud hund

När en hund har blåsljud på hjärtat, eller andra tecken på hjärtsjukdom, kan den få hjärtat undersökt med ultraljud. Ett hjärtultraljud kan ge svar på vad som orsakar hundens symtom och ligga till grund för valet av behandling.

När görs hjärtultraljud hos hund?

En hund kan få remiss för hjärtultraljud om veterinären upptäcker ett blåsljud på hjärtat vid klinisk undersökning. Blåsljud är ljud som kan höras när blodflödet genom hjärtat inte är riktigt jämnt. Det går inte att avgöra vad blåsljudet beror på enbart genom att lyssna på hjärtat, men med hjälp av ultraljud med Doppler kan man se hur hjärtat arbetar och var blåsljudet uppstår. 

Andra orsaker till att man vill göra en hjärtutredning är att hunden har symtom som kan bero på hjärtsjukdom, till exempel svaghet eller tung andning. Det kan också göras som en del av ett hälsoprogram för en sund hundavel, så att man kan undvika att avla på hundar som har anlag för hjärtfel. 

Hur går hjärtultraljud på hund till?

Inför ultraljudsundersökningen rakas pälsen bort på sidorna av hundens bröstkorg. Hunden får ligga på sidan på ett undersökningsbord med ett hål i. Hunden placeras så att hjärtat är centrerat över öppningen i bordet. I den här positionen går det att ultraljudsundersöka hjärtat underifrån. 

Vilken information kan undersökningen ge?

Vid en hjärtutredning görs en ultraljudsundersökning med flödesmätning, så kallad ekokardiografi med Doppler. Doppler gör det möjligt att se hur blodet flödar genom hjärtat, och hjälper veterinären att upptäcka om det finns ett läckage i någon av hjärtklaffarna, eller om det är trång passage någonstans i hjärtat eller hjärtats blodkärl.

Vid undersökningen kan veterinären avgöra om hjärtat är förstorat, samt om det finns tecken på en medfödd missbildning eller förvärvad hjärtsjukdom (när sjukdomen har uppstått senare i livet). 

Annan diagnostik

Vid en hjärtutredning är det inte ovanligt att hundar får genomgå kompletterande undersökningar, till exempel ett EKG eller en röntgenundersökning: 

Elektrokardiografi, EKG

EKG används bland annat för att undersöka hjärtats rytm. Rubbningar i hjärtrytmen (arytmier) kan finnas hela tiden eller komma och gå.  Elektroder kopplas på bestämda punkter på hundens kropp, och genom att mäta den elektriska aktiviteten i hjärtat kan man få en uppfattning om hur hjärtats förmak och kammare drar ihop sig (kontraherar). En EKG-kurva visas antingen på papper eller på en display.

Om det finns misstanke om att hunden har en rytmrubbning som bara uppträder ibland går det att göra ett långtids-EKG (så kallat Holter-EKG). Då får hunden ha på sig en väst med en liten EKG-apparat på ryggen i ett dygn. Alla hjärtslag registreras och EKG-kurvan analyseras i efterhand av en hjärtspecialist. 

Bilddiagnostik

Genom att göra en röntgenundersökning av brösthålan (thoraxröntgen) kan man få reda på om hunden har vatten i lungorna (lungödem), vilket kan tala för att den har hjärtsvikt. Det går också att se om hunden har hjärtförstoring, förstorade lymfknutor eller någon lungförändring av annat slag. Om man vill få en mer detaljerad bild av brösthålan går det att undersöka den med datortomografi, CT.

Vad händer sedan?

Utifrån vad som framkommer vid undersökningarna kan veterinären fastställa hundens diagnos och besluta om lämplig behandling. I en del fall kan veterinären bedöma att hunden inte behöver någon ytterligare åtgärd, till exempel om den har ett fysiologiskt blåsljud (det vill säga när ljudet beror inte på en sjuklig förändring). I andra fall kan rekommendationen vara att hunden bör komma på uppföljande ultraljud varje eller varannat år. 

En hund som har förstorat hjärta eller tecken på hjärtsvikt kan många gånger få en bra livskvalitet med hjälp av läkemedel. I så fall behöver den komma på regelbundna återbesök för att kontrollera hur hjärtat mår. 

Screening av hjärtat inom ett hälsoprogram

En del hjärtsjukdomar är vanligare inom vissa hundraser. För att minska risken för att sjukdomsanlagen ska gå i arv har man infört olika hälsoprogram. Screening kan göras genom hjärtauskultation (när en specialistveterinär lyssnar på hundens hjärta med stetoskop) och/eller med hjälp av ultraljud.

Inom AniCura finns flera auktoriserade veterinärer som utför dessa undersökningar. Vill du veta mer om de olika hälsoprogram som finns så kontakta din rasklubb.

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.