Hur gammal är din katt?

Hur gammal är din katt och vilken betydelse har åldern? Ett kattliv består av sex olika stadier. Här går vi igenom kattens mognadsprocess och åldrande, från kattunge till supersenior.

Katten kan i många fall leva ett mycket långt liv. Förutsättningarna för detta skiljer sig naturligtvis åt katter emellan, men den genomsnittliga livslängden för en katt är 13–14 år. Många lever betydligt längre än så. Kattens olika livsstadier är inte särskilt uppenbara sett till utseendet, vilket gör att det kan vara mycket svårt att bedöma en katts ålder baserat på detta. Oavsett hur ung din katt ser ut eller beter sig, åldras den naturligt genom olika stadier i livet. Så när övergår din katt från att vara kattunge till att bli vuxen?

Kattunge, 0-6 månader

Motsvarar åldern 0-10 år hos människa

Den viktiga tillväxtfasen i kattens liv - här går det snabbt från en vecka till en annan. Som kattunge är katten busig och lekfull oavsett ras, och dess beteende nu säger inte så mycket om hur dess temperament kommer att vara som vuxen. Börja uppfostra katten tidigt för att skapa bästa möjliga förutsättning för en trygg och varm relation er emellan. Lär också katten att tolerera hantering – du ska kunna undersöka dess tänder, öron, tassar och klor utan att den protesterar. Har du en långhårig katt som kräver pälsvård så behöver den vänja sig vid det tidigt i livet. Från cirka fyra månaders ålder är det lämpligt att kastrera katten om den inte ska användas i avel. Du behöver också säkerställa att katten grundvaccineras enligt rådande rekommendationer.

Junior, 7 månader - 2 år

Motsvarar åldern 12-24 år hos människa

Nu har din katt blivit junior. Den är förmodligen fortfarande lekfull och nyfiken, men börjar kanske agera mer självständigt. I detta skede i kattens liv når den könsmognad, med de förändringar som det innebär såväl fysiskt som psykiskt. En katt som inte kastreras då den når könsmognad kan snart börja uppvisa könshormonstyrt beteende, vilket kan upplevas problematiskt för dess ägare.

De veterinärbesök som katten kan behöva göra i denna ålder är oftast relaterade till olyckor av olika slag, såsom skador efter kattslagsmål.

Vuxen, 3-6 år

Motsvarar åldern 28-40 år hos människa

Din katt har nu nått vuxen ålder och har mognat såväl fysiskt som mentalt. Detta är vanligtvis en lugn period om din katt inte råkar ut för sjukdomar av något slag. Det är viktigt att fortsatt vaccinera katten regelbundet samt kontrollera munhälsan och vikten. Tandproblem är mycket vanligt hos katter och kan leda till smärta och obehag, något som kan vara svårt att upptäcka då katter är mästare på att dölja sjukdomssymptom.

Medelålders, 7-10 år

Motsvarar åldern 44-56 år hos människa

Som tidigare nämnts kan det vara svårt att genom beteende och utseende avgöra en katts ålder. När katten når medelåldern ser den fortfarande ungdomlig ut och kan bete sig lika lekfullt som tidigare. Men från och med nu ökar risken för åldersrelaterade sjukdomar som exempelvis nedsatt njurfunktion, högt blodtryck, tumörsjukdomar och sköldkörtelrubbning. Om katten är överviktig föreligger också en ökad risk för diabetes. Håll ett extra öga på din katt för att upptäcka förändringar i dess beteende och hälsa, och gör gärna årliga hälsokontroller hos veterinär. Glöm inte att regelbundna vaccinationer fortsatt är viktigt för att undvika smittsamma sjukdomar!

Senior, 11-14 år

Motsvarar åldern 60-72 år hos människa

Vid det här laget har du och din katt känt varandra länge och har förmodligen både vant er vid och anpassat er till varandras rutiner. Många katter blir lugnare i denna ålder och katter som har möjlighet att gå fritt ute kanske minskar sitt revir och håller sig närmare hemmet. Nu ökar de åldersrelaterade sjukdomarna i frekvens, däribland nedsatt njurfunktion, högt blodtryck, sköldkörtelrubbning, tumörsjukdomar och artros. Många av dessa sjukdomar kan behandlas och prognosen är oftast bättre ju tidigare en sjukdom upptäcks. Därför är det viktigt att inte ignorera förändringar i kattens beteende som skulle kunna vara tecken på sjukdom. Boka tid hos en veterinär för seniorkontroll varje år så ökar sannolikheten att sjukdomar upptäcks i tid. En del äldre katter rör sig mindre och utan anpassad utfodring ökar risken för utvecklande av övervikt och fetma, vilket i sig kan leda till följdsjukdomar som diabetes. Ta gärna hjälp av din veterinär för att välja rätt foder till din seniora katt.

Supersenior, 15 år +

Motsvarar åldern 76-116 år hos människa

Om din katt uppnår denna höga ålder behöver den alldeles särskild hänsyn. De sjukdomar som börjar bli vanliga under seniorstadiet är än mer benägna att utvecklas nu. Katter i denna ålder bör därför undersökas regelbundet hos veterinär, minst en gång per år och oftare vid tecken på sjukdom. Med hänsyn i form av anpassad utfodring, regelbundna hälsokontroller och mycket kärlek kan även den superseniora katten leva ett liv med god livskvalitet.

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Ålderskalkylator

Räkna ut din fyrbenta kompis ålder

Är ditt djur en hund eller katt?

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.