Väger katten för mycket eller för lite?

Studier har visat att både under- och övervikt förkortar livet för katter. Du kanske tror att det är svårt att se om din katt är normalviktig, men det är faktiskt relativt enkelt. Så här kontrollerar du din katts hull snabbt och enkelt.

Övervikt och fetma hos katter

Övervikt och fetma är ett stort problem bland västvärldens katter idag. Det beror oftast på för mycket mat i kombination med för lite motion. Med andra ord: katten äter fler kalorier än den gör av med, och överskottsenergin lagras därför som fett. Som du kanske vet medför fetma ökad risk för bland annat diabetes och ledproblem. Kastrerade och äldre katter löper oftast störst risk att bli överviktiga. En kastrerad katt har lättare för att gå upp i vikt eftersom dess ämnesomsättning minskar, vilket gör att den behöver mindre energi än tidigare. Katter behöver alltså en anpassad utfodring efter det att de kastrerats för att inte utveckla övervikt.

Så här bedömer du din katts hull

Du kan förstås väga katten, men det är inte alltid det bästa sättet att undersöka din katts fysiska form. När det gäller en katts vikt finns det flera faktorer som spelar in, som ras och ålder, och det finns ett enklare sätt att bedöma kattens hull än att väga den. Det är inte svårt – här berättar vi hur du gör!

Börja med att se till att katten är avslappnad och har det bekvämt. Stryk den mjukt längs kroppen några gånger och kela lite med den.

  1. Kontrollera nu kattens revben. Känn över bröstkorgen med ett varsamt men fast grepp. Du ska kunna känna revbenen om du trycker lite lätt. Om revbenen sticker ut kan det betyda att din katt är underviktig. Om det är svårt att känna revbenen är katten sannolikt överviktig.
  2. Flytta sedan långsamt och försiktigt händerna mot kattens midjeparti. När du drar händerna bakåt mot höfterna ska det kännas som en timglasform. Överviktiga katter har oftast inte denna form.
  3. Nu är det dags att ta en titt på magen. Vissa katter gillar inte det här, så var försiktig och observera kattens kroppspråk noga. När du rör vid undersidan av magen ska den vara i linje med höfterna. Det är normalt att katter har lite bukfett, men om det handlar om en större kula som hänger ner är din katt förmodligen överviktig.

Med den här proceduren är det enkelt att kontrollera katten hemma där den känner sig trygg. Det är också ett bra sätt att få lite extra gostid med din pälskling. Om du är osäker eller orolig över något ska du alltid kontakta veterinären.

Våra bästa tips och råd

Oavsett om din katt väger för mycket eller för lite kan det vara svårt att veta hur du ska hjälpa din katt att nå dess idealvikt. Därför har vi sammanställt våra bästa tips för dig och din katt! Här kan du läsa 5 enkla råd för din katts viktnedgång. Om din katt väger för lite kan man först testa att byta foder, ta gärna hjälp av våra onlineveterinärer. Om din katt inte vill äta kan det vara ett tecken på sjukdom, läs mer kring vad du ska göra om din katt inte äter här. Vi har även samlat de vanligaste frågorna om katter och mat som du kan läsa här.

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.