Så väljer du rätt foder till din katt

Att hitta rätt foder i djungeln av kattmat kan vara en utmaning även för den mest erfarna kattägaren. Utbudet av torr, konserverad och färsk mat är enorm och det kan vara svårt att hitta den perfekta matchen för ditt husdjur. Här kommer vår guide på hur du ser till att din lurviga vän får i sig allt den behöver.

En hälsosam kost är avgörande för att din katt ska hålla sig frisk och få alla näringsämnen den behöver. En bra start är att be din uppfödare eller veterinär om att ta reda på vad som är rätt för just din katt. Det finns tyvärr ingen garanti för att maten du serverar uppskattas av katten. Oavsett vad "experterna" säger, så måste också ditt djurs smaklökar bli tillfredsställda. Därför är det lämpligt att prova olika slags foder för att se vilken sort som passar din katt.

Så istället för att ge exempel på vilka märken man ska köpa belyser vi några av de viktigaste riktlinjerna när man väljer hundfoder.

Att välja kattmat

Eftersom katten är ett rovdjur som får sin näring genom protein och fett, har den mycket litet behov av kolhydrater. Vissa katter gillar såklart att äta en varierad kost med olika sorter och smaker. Försök därför att servera en kombination av torr och konserverad mat.

Ge dock aldrig vegetariskt foder eller hundmat till din katt. Denna typ av mat saknar bland annat aminosyran taurin som är avgörande för kattens välmående. Brist på taurin kan i värsta fall leda till blindhet och hjärtsjukdom.

I allmänhet är katter dåliga på att dricka vatten. Se därför till att du alltid har gott om färskt vatten tillgängligt, särskilt om det äter mycket torrfoder. Laktosintolerans är inte ovanligt för katter, så undvik att ge dem komjölk. Mjölk är dessutom väldigt kaloririkt för en katt och bör därför undvikas.

”Det viktigaste av allt är att hitta fodret som din katt älskar!”

Många katter gillar att äta lite under hela dagen, medan andra behöver serveras mindre doser för att förhindra att katten äter för mycket. Det är viktigt att katten aldrig svälter, eftersom en snabb viktminskning kan skada kattens lever. Kontakta din veterinär om du är osäker!

Låt oss guida dig

Precis som för mat för människor får du vad du betalar för när det gäller produkter och ingredienser. Tveka inte att kontakta oss om du behöver hjälp eller har frågor angående ditt husdjurs mat. Här kan du läsa mer om AniCuras butiker

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.