Ska jag kastrera min katt?

Visste du att en honkatt och en hankatt kan generera upp till 200 nya katter på bara två år? Risken är att många av dessa kattungar inte hittar en ägare. I den här artikeln guidar vi dig genom vikten av och fördelarna med kastrering.

Anledningar till att kastrera din katt

Kattungar kan bli könsmogna så tidigt som vid fyra månaders ålder, och kan från och med detta få egna kattungar. En okastrerad honkatt löper i regelbundna intervall, oftast med cirka tre veckors mellanrum. Under löpet uppvisar honkatten ett särskilt beteende där hon jamar högt och ofta med en annorlunda röst (detta misstolkas många gånger som smärta), styrker sig mot möbler eller människor samt kissar oftare. Urinen innehåller under denna period hormoner och feromoner (doftämnen), som lockar till sig hankatter.

Okastrerade hankatter vandrar i ett stort område som de med en stark doft markerar som sitt territorium. Om de hittar en löpande honkatt kommer de förmodligen att markera området hon bor i genom sin urin samt försöka para sig med henne. Det är vanligt med slagsmål med skador som följd mellan hankatter som vistas i samma områden och det finns även en risk för sjukdomsspridning mellan katterna. Vidare ökar det faktum att okastrerade utekatter vandrar över stora områden med risk att de inte kommer hem igen.

Fördelarna med att kastrera din katt

Genom att kastrera din katt kommer du inte bara att se till att ovanstående problem förhindras. Du kommer också att bidra till att minska antalet oönskade katter samt kunna ge din katt ett längre, lugnare och hälsosammare liv. Dessutom får kastrerade honkatter fördelen av en minskad risk för juvertumörer och livmoderinfektioner. Kastrerade hankatter kommer troligen hamna i färre slagsmål och vara mer benägna att hålla sig i närheten av hemmet.

Kastrera din kattunge så snart som möjligt

En bra tumregel är att alltid kastrera din katt innan du låter den vara utomhus för sig själv för första gången. Den rekommenderade åldern för att kastrera din en katt är när den är omkring fyra till sex månader gammal. Kastration är en rutinoperation med låg risk för komplikationer och din katt kommer förmodligen att kunna gå hem redan några timmar efter operationen. De första timmarna efter operationen är det viktigt att du ser till att din katt håller sig varm och får tid att återhämta sig.

Viktigt att byta foder till kastrerade katter

Det är också bra att veta att en kastrerad katt förlorar sina könshormoner vilket orsakar en minskning av ämnesomsättningen. Med detta sagt finns det en risk att en kastrerad katt går upp i vikt. Vi rekommenderar att du byter foder till ett med lägre energiinnehåll, till exempel ett foder för kastrerade katter, efter att du kastrerat din katt. Då minskar risken att katten går upp i vikt. Det är betydligt lättare att förhindra en viktuppgång än att försöka banta en katt. Detta gäller i synnerhet hos innekatter!

Genom att kastrera din katt gör du något bra för både din katt och andra kissar. Kontakta oss så berättar vi mer. Du kan också läsa mer kring ingreppet här.

Video om vikten av att kastrera din katt

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.