Att tänka på när du ska försäkra din valp

En bra försäkring för valpen hjälper dig med kostnader för veterinärvård och ibland även läkemedel och andra kostnader som kan uppkomma om valpen blir sjuk. Det finns dessutom vissa saker som är bra att ha i åtanke när du ska försäkra din valp.

Att välja och teckna försäkring till din lilla valp kan upplevas som en djungel. Ta din tid att sätta dig in i de olika försäkringsbolagens villkor och jämför de olika försäkringarna noga avseende pris och omfattning innan du gör ditt val. Att ha en bra försäkring hjälper både dig och din valp om något faktiskt skulle hända. Som hjälp har vi listat lite tips och råd kring försäkring.

Varför behövs försäkring?

Att försäkra valpen är såklart frivilligt. Men väljer du att inte försäkra din valp innebär det också att du behöver stå för alla veterinärvårdskostnader själv om någonting skulle hända. Om din hund är oförsäkrad kan det hända att du tvingas välja bort viktiga behandlingar som veterinären rekommenderar, om din ekonomi inte skulle klara av kostnaderna.

När ska jag försäkra min valp?

Ett bra tips är att börja söka och jämföra försäkringar en tid innan du får hem din valp. Olika bolag har nämligen olika priser och villkor. Hos vissa bolag finns också tilläggsförsäkringar att ta ställning till. När det sedan är dags att teckna försäkringen i samband med att du hämtar hem din valp kan du enklare göra det bästa valet för just din valp. Många försäkringsbolag erbjuder valprabatt under första året.

Uppfödarens försäkring

Ibland har uppfödaren redan tecknat en individuell försäkring för valpen som du blir erbjuden att ta över. Hör dig för med uppfödaren vilken försäkring som är tecknad så att du kan avgöra om den passar dina behov och din ekonomi. Skulle du bestämma dig för att ta över befintlig försäkring, kan du få hjälp av försäkringsbolaget med övertagandet.

Dolda fel

Uppfödaren är ansvarig för så kallade dolda fel hos valpen. Som dolda fel räknas sådana fel som förelegat hos valpen vid försäljning men som inte kunde upptäckas genom en besiktning. De allra flesta uppfödare har avelsförsäkringar som inkluderar försäkring för dolda fel och idag innehåller även många individuella hundförsäkringar skydd mot dolda fel. Säkerställ att din försäkring innehåller ett sådant skydd alternativt att uppfödaren har en försäkring som omfattar det.

Vad täcker försäkringen?

En bra grundförsäkring täcker den största delen av veterinärkostnader och eventuellt också läkemedel och rehabilitering. Majoriteten av försäkringarna har en fast och en rörlig självrisk, dvs. du betalar en fast summa och utöver det en viss procentsats av den resterande kostnad som är ersättningsbar i försäkringen.

Vid första anblick kan detta verka lite krångligt, men här följer ett räkneexempel där självrisken är 2000:- plus 20%:

Vi säger att din hund är försäkrad för 30 000 kronor per år. Den har precis genomgått en mindre operation med efterföljande vård, där summan för vården blev 25 000 kronor.

Av denna kostnad betalar du följande:

  • Fast självrisk 2000 kronor
  • Rörlig självrisk 20% på resterande belopp (23 000 kronor) = 4600 kronor
  • Din totala självrisk blir alltså 6600 kronor

Vad försäkringen omfattar - respektive inte omfattar - varierar från bolag till bolag. Detsamma gäller den fasta och den rörliga självrisken. Var noga med att läsa igenom villkoren för den försäkring du väljer. När du vet vad försäkringen omfattar kan du eventuellt addera tilläggsförsäkringar för ett bättre skydd. Läs mer om tillägg i din hundförsäkring.

Tänk på att billigast är inte alltid bäst när det kommer till försäkring. Ta din tid, var noggrann och fatta beslut baserat på försäkringens villkor snarare än priset för bästa möjliga omfattning.

Vad kan valpen råka ut för?

När du har fått hem din nya lilla valp så spenderar ni oändligt många timmar tillsammans. Du har uppsikt dag som natt, har valpsäkrat hemmet och gör ditt absolut bästa för att valpen ska må så bra som möjligt. Så vad kan egentligen gå fel som gör att du behöver en försäkring för valpen från dag ett?

Det är viktigt att komma ihåg är att valpar är otroligt nyfikna av sig. Allting är roligt att nosa på och tugga i sig! Hur mycket du som ägare än förbereder, städar och håller uppsikt, kan en olycka tyvärr ske. Att saker fastnar i magtarmkanalen på valpar är dessvärre inte helt ovanligt och många gånger slutar det med operation. 

Även om valpen är liten, väl omhändertagen och alltid under uppsikt, finns det ingenting som säger att en försäkring den första tiden är onödig på något sätt. Tvärtom! Precis som hos små barn är valpar ömtåliga och ibland lite för nyfikna för sitt eget bästa. Skulle valpen råka ut för en olycka eller ett sjukdomsfall innan du tecknat försäkring, kan det dessutom vara så att du får en reservation i din framtida försäkring så att du saknar täckning om hunden insjuknar på nytt och det på något sätt kan ha samband med tidigare olycka eller sjukdom. 

Contact a veterinarian

En digital valpskola för dig och din valp

I AniCuras digitala Valpskola hjälper vi dig som kommande eller ny hundägare med hur du skall ta hand om din nya familjemedlem. Här hittar du tips, råd och fakta som kan vara bra att ta del av innan valpköpet och när du väl fått hem din nya valp. De månatliga nyhetsbreven är anpassade efter valpens ålder. Anmäl dig och din valp kostnadsfritt idag så får du 20% rabatt på ett butiksköp samt vaccination!
Anmäl din valp till valpskolan här

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.