Skillnaden mellan djursjukhus och djurklinik

Är ditt djur i behov av vård ska du vända dig till en djurklinik eller ett djursjukhus. Beroende på djurets tillstånd eller skador finns det olika alternativ för vart du kan vända dig. Här berättar vi mer om skillnaden mellan djurklinik och djursjukhus, och vilken typ av sjukvård som bedrivs.

Djurklinik - en avancerad vårdcentral

En djurklinik kan liknas vid primärvården: hit vänder du dig i första hand vid sjukdom eller skador som inte är omfattande. Merparten av vården sker efter tidsbokning. Många kliniker har även akuttider reserverade, som är bokningsbara samma dag.

På djurklinikerna arbetar djurvårdare, djursjukskötare och veterinärer för att ge bästa möjliga vård, hjälp och rådgivning. Hit kommer hundar, katter och andra sällskapsdjur för att genomgå hälsoundersökningar och besiktningar. Här är några exempel på tjänster som en djurklinik kan erbjuda:

Du kan nästan alltid vända dig till en djurklinik för att få en bedömning av olika sjukdomar och symtom. Om veterinären anser att ditt djur behöver akut vård, inskrivning på vårdavdelning, eller mer avancerade undersökningar, kan ditt djur bli remitterat vidare till djursjukhus. Många av de veterinärer som arbetar på djurkliniker har specialistkompetens inom olika områden. Ett flertal kliniker kan därför erbjuda ögonlysning, fertilitetsutredning eller hjärtultraljud mm, men inte alla. Detsamma gäller tillgång till röntgen och ultraljud.

Ta gärna reda på var din närmaste djurklinik ligger. Skulle behovet uppstå kan det vara skönt att veta vart du ska åka, hur lång tid det tar dit och vilket telefonnummer du ska ringa. Spara numret i telefonen och ha gärna all information lättåtkomlig också för resten av familjen. Har du aldrig besökt kliniken är du alltid välkommen att boka en tid för hälsoundersökning så att både du och ditt husdjur får möjlighet att träffa personalen på plats.

Djursjukhus - akutvård, inskrivning och utredning

Djur som är så svårt sjuka eller skadade att de inte kan gå hem efter veterinärbesöket behöver ofta skrivas in vid en vårdavdelning på djursjukhus. De flesta djursjukhus har dessutom intensivvårdsavdelning, IVA, med kontinuerlig bemanning och avancerad livsuppehållande utrustning. På djursjukhus finns resurser för såväl akut kirurgi, som till exempel vid traumatiska skador, akut livmoderinflammation eller kejsarsnitt, som för planerade operationer, som exempelvis olika ortopediska ingrepp. 

Till djursjukhusets akutmottagning kan du komma om ditt djur har en akut sjukdom eller skada, som inte kan vänta tills du får en bokad tid. Om du är osäker på hur bråttom det är att söka vård kan du kontakta sjukhuset direkt.

På djursjukhus har du tillgång till specialistvård inom olika områden. Det är inte ovanligt att en utredning av sjukdom eller hälta inleds på en djurklinik, men att du får en remiss till djursjukhus för att göra delar av utredningen.

Exempel på den vård som bedrivs på ett djursjukhus är:

  • akutmottagning
  • vård av inneliggande patienter
  • intensivvårdsavdelning, IVA
  • akut kirurgi
  • avancerad kirurgi
  • avancerad bilddiagnostik såsom MR eller CT
  • specialistutredning inom flertalet områden

Djursjukhusens laboratorier är ofta utrustade med maskiner för en större bredd av blod- och urinanalyser. De har även möjlighet att utföra diverse analyser på jourtid, då snabba provsvar är en viktig del av vården. 

Vård på djursjukhus kan kosta mer

Verksamheten på djursjukhusen har högre fasta kostnader för såväl avancerad teknisk utrustning, som bemanning för akutvård på jourtid, då patienttillströmningen inte går att planera. Därför brukar de behöva hålla högre priser än vad en mindre klinik gör.

Specialistområden

Specialistvård bedrivs på både djursjukhusen och flera av djurklinikerna. Ofta görs en utredning från början till slut hos veterinär på en djurklinik, men många gånger finns behov av utökade undersökningar eller en konsultation hos en specialist på djursjukhus, och då får djuret en remiss dit. I en del fall söker djurägaren direkt till specialist på djursjukhus, eller så tas patienten över helt av djursjukhuset efter remiss. Exempel på specialistmottagningar som erbjuds inom AniCura är:

  • gastromottagning, för mag-tarmpatienter
  • hudmottagning
  • diabetesmottagning
  • neurologimottagning
  • rehabilitering
  • hjärtmottagning
  • särskilda mottagningar för specifika djur, som kaniner, gnagare eller fåglar. 

Vi har många duktiga veterinärer som har stora kunskaper inom sina specialistområden. Tillsammans med djursjukskötare, djurvårdare, receptionister och andra medarbetare kan de erbjuda bästa möjliga vård om ditt djur är allvarligt sjukt. Vill du veta mer om våra tjänster och specialistområden är du välkommen att läsa om våra större verksamheter:

Skribent: Boel Sandros, Leg veterinär 2022

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.