Viktminskningsprogram för hund

Övervikt är idag ett allt vanligare problem hos hundar. Extrakilon kan med tiden leda till negativa konsekvenser för hälsan och påverka både hundens livskvalitet och dess livslängd. Därför erbjuder vi individuellt anpassade viktminskningsprogram för överviktiga hundar.

Varför går hunden upp i vikt?

Hundar blir överviktiga av samma anledningar som människor blir det, nämligen att de får i sig mindre energi än de gör av med och överskottet lagras som extrakilon. De vanligaste orsakerna till detta är:

  • Lägre aktivitetsnivå. Vid sjunkande aktivitetsnivåer minskar energibehovet. Hundar kan bli mer inaktiva när de blir äldre, vid smärttillstånd som till exempel artros, och efter kastrering. Ändrade rutiner kan också leda till att hunden rör sig mindre. Till exempel kan förändringar i ägarens liv, såsom hälsoproblem eller byte av jobb eller bostad, föra med sig att det blir mindre utrymme för hundpromenader och aktivering.
  • Lägre ämnesomsättning. Ofta beror en minskad ämnesomsättning på att hunden är mindre aktiv, men det finns situationer då energibehovet minskar av andra anledningar. Ett exempel är i samband med kastrering. Valpar och växande hundar har också ett större energibehov än en vuxen hund. Det är ovanligt att det finns en sjuklig orsak till att ämnesomsättningen minskar, men en nedsatt funktion i sköldkörteln (hypotyreos/hypotyroidism) kan medföra att hunden lägger på hullet.
  • Hunden äter för mycket. Hundar med övervikt har som regel ett för stort energiintag. Det kan bero på att hunden är väldigt glupsk och tigger eller att ägaren trugar med "fel mat" för att få den att äta. Det är också vanligt att ägaren underskattar hur mycket kalorier det finns i belöningsgodis, tuggpinnar och mellanmål. Det är lätt att bli hemmablind när det gäller det egna djurets vikt. Hullet kan smyga sig på så gradvis att man helt enkelt inte är medveten om att det har övergått till att bli övervikt. Läs mer om övervikt hos hund här!

Hur kan jag hjälpa min hund att gå ner i vikt?

Om du hjälper din hund att nå och behålla en hälsosam vikt - även när den kommer upp i åren - kan den få många hälsovinster. Vi vet idag att risken för sjukdomar som diabetes och artros minskar om hunden är normalviktig. Vi vet också att hunden har större chans att leva länge och ha ett aktivt hundliv om den har en hälsosam vikt.

A och O för att få hunden att gå ner i vikt är att ge hunden mer motion och mindre mat. Den bör inte få något utöver sitt vanliga foder, det vill säga inga mellanmål, matrester, snacks eller godis. Här ger vi handfasta tips på vad du själv kan göra för att din hund ska gå ner i vikt:

https://www.anicura.se/for-djuragare/hund/fakta-och-rad/sa-hjalper-du-din-hund-att-ga-ner-i-vikt/

Viktminskningsprogram hos veterinär

Du är varmt välkommen att låta din hund inleda ett individuellt anpassat viktminskningsprogram hos din lokala klinik. Här hjälper vi dig fastställa hundens idealvikt och en lagom takt för viktnedgången. 

Det här är de viktigaste hörnstenarna i våra viktminskningsprogram:

Hullbedömning

Innan ett program inleds är det viktigt att en veterinär undersöker djurets allmäntillstånd. Hunden får en bedömning av hull och önskad målvikt.

Foderrådgivning

För att hunden ska återfå lämplig vikt krävs oftast att du ger ett dietfoder. Det är en viktig åtgärd i viktminskningsprogrammet. Du och din hund får träffa en kostrådgivare som berättar om foder och motion. Du får rekommendationer om matportioner, rutiner och motionsvanor.

Vägningar

Under viktminskningsprogrammets gång får du komma in och väga din hund med regelbundna intervaller. Kostrådgivaren hjälper dig så att djuret går ner i vikt i lagom takt.

Kontakta din lokala klinik för mer information samt priser!

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.