När kan en hund behöva få en medicinsk utredning?
När en hund har återkommande, långvariga eller allvarliga sjukdomssymtom kan en medicinsk utredning behövas för att fastställa vad som orsakar symtomen, så att hunden kan få rätt behandling.
Några tillstånd som kan behöva utredas är exempelvis:
- Ökad törst, ökat kissande
- Försämrad aptit
- Avmagring
- Mag-tarmsymtom, som kräkning eller diarré
- Nedsatt ork och kondition
- Muskeltapp
- Hosta och flåsighet
- Beteendeförändring
- Trötthet
- Feber
Hur går en medicinsk utredning på hund till?
Vanligtvis inleds utredningen med att djurägaren får redogöra för hundens symtom och sjukdomshistoria (anamnes). Veterinären gör en klinisk undersökning och beslutar därefter hur den fortsatta utredningen bör se ut. I de flesta medicinska utredningar ingår analys av blodprov och eventuellt urinprov. Blodprover tas för att man ska få en uppfattning om hundens blodvärden samt funktionen i olika inre organ. Urinprov kan ge information om tillstånd i urinorganen, samt en del kroppsliga sjukdomar. Om det exempelvis finns socker i urinen kan det vara tecken på diabetes eller njurskada. Det går också att göra utökade analyser på blod och urin, som till exempel hormonanalyser.
Planen för den medicinska utredningen ser olika ut för olika djur. Beroende på vad som har framkommit av anamnes, undersökning och provtagning kan olika bilddiagnostiska undersökningar ingå. Ofta handlar det om röntgen eller ultraljudsundersökning, ibland CT (datortomografi) eller endoskopi.
Vad händer sedan?
Resultatet av de olika undersökningarna ligger till grund för veterinärens beslut om hur hundens fortsatta behandling ska se ut. Om hunden mår tillräckligt bra för att vårdas hemma kan veterinären utfärda instruktioner för hundens skötsel, skriva recept eller ordinera foderbyte. Det är vanligt att man planerar in ett eller flera återbesök, för att kontrollera att hunden tillfrisknar som förväntat.
Ibland behöver man skriva in hunden på en vårdavdelning för att göra mer omfattande undersökningar, till exempel när man vill utreda olika ämnesomsättningsrubbningar. Hundar som är i dåligt allmäntillstånd skrivs in för att få vård samtidigt som man utreder vad som är den underliggande orsaken.
Den medicinska utredningen kan även visa att hunden behöver behandlas kirurgiskt. Tillstånd som kan behöva åtgärdas med en operation är bland annat livmoderinflammation, vissa urinstenar och vissa tumörer.