Kloklippning hund

För många hundägare är kloklippning ett nödvändigt ont. Här ger vi våra bästa tips på hur du kan klippa klorna på din hund utan onödig stress. Om du känner dig osäker eller om din hund har svårt att acceptera att få klorna klippta är du välkommen att kontakta någon av våra kliniker, så hjälper vi dig.

Varför behöver man klippa hundens klor?

Kloklippning är en viktig del av hundens skötsel. För långa klor innebär en ökad risk för klobrott och kan göra det obekvämt för hunden att stå och gå. En svårt förvuxen klo kan dessutom växa in i trampdynan och orsaka fula och smärtande sår.

Hur ofta ska man klippa klorna på sin hund?

Hur ofta hunden behöver få klorna klippta varierar från hund till hund och beroende på vilken typ av underlag hunden går på. Hundar som går mycket på gräs, jord eller snö sliter inte sina klor lika mycket som hundar som mest går på asfalt. Det är ganska vanligt att det bara är framtassarnas klor som behöver klippas. Detta eftersom hundar bruka nöta klorna baktill lite mer när de går. Undantaget är klorna på sporrarna, som inte utsätts för nötning och därför behöver klippas hos de allra flesta hundar.

En del hundar behöver få klorna klippta någon gång i veckan, andra en gång i månaden. En del hundar behöver enbart få sporrarnas klor klippta regelbundet.

Hur ser man att klorna behöver klippas?

I början kan det vara svårt att avgöra hur långa klor hunden ska ha och när det är dags att klippa dem. Det du bör vara uppmärksam på är dels klornas böjning - ju längre klon är, desto mer kröker den sig neråt i en halvcirkel - och dels om den främsta delen av klon sticker ut som en lång, smal spets. Hos en del hundar går det även att se att de långa klorna orsakar att tårna trycks lite uppåt/bakåt och att tassens vinkel i förhållande till underlaget förändras.

Du är alltid välkommen att fråga vår djurhälsopersonal om hur din hunds klor bör se ut.

Tips för att klippa klorna på din hund

Hur gör man då för att klippa klor på hund? Det bästa är om du kan vänja hunden redan när den är liten valp så att kloklippningen blir en naturlig del av vardagen, men oftast går det utmärkt att lära också en äldre hund att få sina klor klippta.

Se till att ha en klotång eller klosax som är lagom stor för din hund. Tången eller saxen ska inte vara slö, eftersom det kan orsaka att klon kläms ihop på ett obehagligt sätt.
Det här är några steg som kan göra kloklippningen lättare att acceptera för hunden:

Hantera hundens tassar

Det är vanligt att hundar är rädda om sina tassar, särskilt framtassarna. Vänj hunden vid att du rör vid tassarna "i förbifarten", till exempel när ni sitter och myser i soffan. Tänk på att en del hundar är kittliga och försök anpassa beröringen därefter. Om din hund blir väldigt spänd och besvärad av att få sina tassar hanterade är det extra viktigt att ha tålamod och vara generös med berömmet. Träna i korta stunder och avsluta med lite lek och bus, eller en godisbit.

Klipp lite av en klo

Efter att hunden har vant sig vid beröringen är det dags för nästa steg - att klippa en klo. Du kan låta en liten hund sitta i ditt knä, en hund som är lite större kan stå eller ligga på golvet, på ett bord eller i soffan. Ta en tass i ett stadigt grepp och håll fast den tå som du tänker klippa klon på. Klipp av yttersta änden av klon. Det räcker med att ta en millimeter eller två. Ge hunden en liten godisbit efteråt. Om din hund verkar stelna till av hanteringen bör du nöja dig med att klippa en klo vid varje tillfälle till en början. Målet är att hunden ska kunna slappna av vid kloklippningen, först då kan du ge dig på flera klor vid ett och samma tillfälle.

Undvik att klippa i pulpan

Pulpan är den del av klon som innehåller blodkärl och nerver. Om du råkar klippa i pulpan kan det blöda mycket och göra ont för hunden. På ljusa klor går pulpan att urskilja som en rosa "kärna" inne i klon. På svarta klor går det inte att se pulpan utifrån.

Ett sätt att undvika att klippa i pulpan är att använda flera mindre klipp på klons spets och på sidorna, så att klon får en rundad form. Ta någon millimeter i varje klipp och arbeta dig successivt inåt på klon. När klovävnaden börjar se lite mer porös ut i mitten är det tecken på att du är nära pulpan.

Om du någon gång skulle råka klippa i pulpan är det sällan någon större skada skedd. Håll en bomullspinne med blodstoppande pulver (som finns att köpa hos veterinärer och apotek) mot pulpan tills det har slutat blöda. Kom ihåg att belöna hunden, men undvik att trösta och ömka den överdrivet mycket, eftersom detta kan förstärka hundens känsla av att något förfärligt har hänt.

Klipp flera klor - lite i taget men ofta

När hunden accepterar att du klipper klorna kan du höja ambitionsnivån och klippa flera klor åt gången. Om hunden visar tecken på nervositet eller otålighet bör du avbryta. Det är bättre att klippa lite och ofta än att ta en större bit av klon mer sällan. Försök att få in kloklippning som en del av vardagsrutinen.

Använda klotång eller klofil?

En del hundägare upplever att deras hundar har lättare att acceptera att få klorna filade än klippta. Du kan prova att fila lite med en vanlig nagelfil för att se hur din hund reagerar. Fördelen med att fila är att klon inte kläms ihop och att det är mindre risk att pulpan ska skadas. Idag finns det flera varianter av klofilar, även elektriska.

Vill du ha hjälp med att klippa hundens klor?

Ibland upplever djurägare att det är svårt att veta hur mycket man ska klippa utan att riskera att skada pulpan. Vi kan hjälpa till med regelbunden kloklippning. Vår djurhälsopersonal kan också visa djurägare hur de klipper klorna själva.

Om en hund är mycket stressad av hanteringen kan det i vissa fall vara mest skonsamt att ge den en lugnande spruta innan (sedering). På AniCuras kliniker erbjuds kloklippning under sedering. Ta kontakt med din lokala klinik för att boka en tid.

Vad kostar det att klippa klor på hund?

Hos AniCura tillämpas lokal prissättning. Priset kan också variera beroende på om det behövs hållhjälp eller sedering vid kloklippningen. Kontakta din veterinär för att få en prisuppgift. 

 

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.