Tandbehandling hund

Precis som vi människor behöver hundar få sina tänder omskötta. Tandvård för hund kan inbegripa alltifrån tandstensborttagning och polering av tänderna till utdragning (extraktion) av tänder.

Vad innebär tandbehandling för hund?

Tandbehandling brukar även kallas för professionell tandrengöring, PTR. Behandlingen innefattar en grundlig undersökning av munhålan, tänderna och tandköttet, samt borttagning av tandsten med hjälp av ultraljud. Tänderna poleras för att fördröja uppkomsten av ny tandsten. 

Eftersom tandsten även kan finnas på ytor som döljs av tandköttet räcker det inte med att skrapa bort synlig tandsten, utan hunden behöver sövas ner och få en djuprengöring även under tandköttskanten. 

Varför görs tandbehandling på hundar?

Många hundar får med åren en beläggning på tänderna (plack) som orsakar inflammation i intilliggande tandkött. Denna knappt synliga beläggning utvecklas senare till tandsten. Inflammationen i tandköttet, i kombination med beläggning och tandsten, leder på sikt till blottade tandhalsar och tandlossningssjukdom (parodontit). 

Tandrengöring behövs när det inte räcker med egenvård, det vill säga tandborstning, för att hålla plack och tandsten borta. 

Tecken på tandproblem är bland annat:

  • Hunden har dålig andedräkt (halitos).
  • Hunden har lättblödande, rött och irriterat tandkött.
  • Hunden verkar besvärad från munnen: gnider munnen mot möbler och mattor eller drar med tassarna mot munnen.
  • Hunden tuggar bara på ena sidan av munnen eller tappar mat när den äter. 
  • Hunden har slutat gnaga på tuggben, eller börjat rata viss mat (hårda kulor eller blöt mat som orsakar ilning i blottade tandhalsar).
  • Hunden dreglar mer än vanligt.
  • Hunden har lösa tänder eller har tappat tänder. 

Hundar som enbart har tandsten bör också få munnen undersökt regelbundet, även om de inte utvecklat andra symtom. Boka en tid för en munkoll (se nedan) för att få svar på om/när det är dags för tandbehandling. Läs mer om munkoll här!

Vilka hundar behöver tandbehandling? 

Tandsten och tandsjukdom är mycket vanligt hos hundar. Cirka 80 procent av vuxna hundar har någon form av tandproblem, men det kan vara svårt att upptäcka om hunden lider av tandvärk.

Tandsten har ofta en ärftlig bakgrund och behovet av tandvård varierar avsevärt från hund till hund. En del hundar behöver få tänderna rengjorda redan i ettårsåldern, medan andra kan klara sig undan tandsten större delen av livet.

Förutom ärftliga faktorer kan även skador i munnen leda till att plack och tandsten bildas. Till exempel kan hundar som tuggar mycket på tennisbollar få en uppruggad yta på tandemaljen, vilket bidrar till utvecklingen av tandsten. Ett annat exempel är när en hund av någon anledning (till exempel på grund av en smärtande tandfraktur) inte tuggar på ena sidan av munnen. Då kan plack byggas upp på tänderna på den sidan. 

Hundar som har tandresorptionssjukdom bör komma på tandundersökning regelbundet. Förutom att få tänderna rengjorda och röntgade kan de även behöva extraktion av en eller flera tänder. Läs mer och boka tid för tandextraktion här!

Hur kan jag förebygga tandproblem hos min hund?

Det bästa knepet för att behålla en god tandstatus hos din hund är regelbunden tandborstning. Om du dagligen borstar bort beläggning från tänderna kan du bromsa uppkomsten av tandsten och sjukdom i tänder och tandkött. Tuggben är förvisso till hjälp men inte på långa vägar så bra som tandborstning. Kosttillskott som uppges förebygga tandsten brukar bara ha begränsad effekt.

Se till att börja med tandborstning redan när hunden är en liten valp - då blir det en naturlig vardagsrutin för dig och din hund. Introducera tandborstningen gradvis. De första gångerna kan det räcka att bara röra vid mungipan eller utsidan av tandköttet i några sekunder. Öka tiden efterhand. Läs mer om hur du borstar tänderna på din hund här!

Det finns särskild djurtandkräm som gör tandborsten mer smaklig, men den viktigaste delen av rengöringen är den mekaniska, det vill säga själva borstandet. Använd aldrig tandkräm avsedd för människor till hund, eftersom den sorten inte ska sväljas. 

Hur går en tandbehandling till?

Alla tandåtgärder utförs under narkos. Hundar som är lite äldre eller har någon riskfaktor för sövning (till exempel övervikt) bör först komma på en tandkonsultation där man bland annat tar blodprover, lyssnar på hjärtat samt kontrollerar vilka åtgärder som behöver göras i munnen. 

På dagen för besöket ska hunden vara på fastande mage. På kliniken blir hunden nersövd och får en slang placerad ner i svalget. Slangen används både för att ge gasnarkos och för att skydda hunden från att andas in bakterier och partiklar som frigörs under tandstensborttagningen. Om sådana partiklar kommer ner i lungorna kan det annars finnas risk för att hunden får lunginflammation. 

Tänder och tandkött undersöks, och eventuella tandköttsfickor mäts. Om det finns misstanke om tandlossningssjukdom eller tandresorption röntgas tandrötterna. Tandsten avlägsnas med hjälp av ett särskilt ultraljudsinstrument, som är försett med en rundad metallspets som vibrerar mot tandstenens yta.  Efter tandstensborttagningen blir emaljen polerad för att bli så blank som möjligt. Detta fördröjer uppkomsten av ny tandsten. Äldre tänder kan dock ha missfärgningar som inte går att få bort.

Behandlingens omfattning avgörs av graden av tandsjukdom. Tidiga stadier av parodontit behandlas med tandstensborttagning och polering av tänderna under narkos, kombinerat med fortsatt egenvård (regelbunden tandborstning) hemma. 

Vid senare stadier behövs även tandutdragning och ibland tandköttskirurgi.

Även om det kan vara enkelt att ta bort lindrig förekomst av tandsten genom att skrapa på tänderna på en vaken hund är denna metod mindre lämplig. Nackdelen med att skrapa på detta sätt är dels att man inte kommer åt den beläggning och tandsten som finns innanför tandköttskanten, dels att skrapning innebär risk för emaljskador. 

Vad händer efter tandbehandlingen?

På eftermiddagen när hunden har vaknat till ordentligt efter narkosen får den åka hem. Efter en tandbehandling kan det hända att hunden känner ömhet i munnen och behöver äta mjukmat eller uppblött foder i några dagar. Om hunden har behövt dra ut tänder eller har svårare grad av tandköttssjukdom, får den vanligtvis smärtstillande läkemedel på recept. Du kan också få instruktioner om att spola rent sårområdet med ljummet vatten efter att hunden har ätit.

Om du är bekymrad över hur hunden mår i munnen efter en tandåtgärd är du alltid välkommen att kontakta kliniken för en extra koll.

Tandkonsultation - “munkoll”

Vid en tandkonsultation, även kallat munkoll, görs en första bedömning av tänderna. Om det finns behov av tandbehandling bokas en operationstid för detta. Före en tandbehandling undersöks hunden av en veterinär, som lyssnar på hjärtat och bedömer om det föreligger någon ökad narkosrisk. Ibland kan ett blodprov behöva analyseras för att veterinären ska kunna göra en riskbedömning inför narkosen.

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.