Så bygger du en stark relation med din valp

En stark relation är viktig för både dig och din valp. Bra samarbete ger dig en stabil hund med gott självförtroende, och innebär en trygghet för er båda.

Vad innebär en stark relation med valpen?

En stark relation mellan en hund och dess ägare ger ett ömsesidigt förtroende. Du som ägare kan lita på att din hund lyder i skarpa situationer, är uppmärksam på dig som ägare och håller sig lugn i en stressig miljö. Hunden känner en trygghet i att du är ledare för er lilla flock, den litar på dig och är lyhörd för det du kommunicerar. 

Arbetet med en stark och varm relation pågår hela tiden, men extra viktigt är det under valpens första månader, eftersom det är nu ert band etableras. Ju bättre grund ni lägger i detta skede, desto lättare kommer det vara att bibehålla och arbeta vidare med relationen genom livet.

All träning med valpen är relationsbyggande

Det finns många dagliga övningar som du kan göra med din valp för att stärka ert band. Men egentligen är all träning och samvaro med valpen relationsbyggande. Ju mer ni umgås, desto bättre lär sig valpen förstå dig och du i din tur lär dig att läsa av din hund. 

Det finns ändå några saker att tänka på, för att du ska vinna din valps förtroende, och för att den lättare ska förstå vad du förväntar dig av den. 

Sätt gränser och var konsekvent

Redan innan valpen kommer hem till dig så är det bra att fundera kring vilka gränser och regler som ska råda. Enligt den gamla skolans hunduppfostran var det viktigt att vara sträng gällande vissa saker, som att hunden absolut inte får vistas i säng eller soffa, måste vänta på sin mat tills efter att du har ätit, eller att du måste bestraffa valpen när den gör fel, för det skulle tiken ha gjort. 

I själva verket är det du som bestämmer vilka regler som ska gälla för just er två. Det viktiga är att du sedan är konsekvent med reglerna. Om valpen ena dagen får vara i soffan, andra dagen inte, kommer den att bli förvirrad och ha svårare att tolka dig som ägare. 

Gränser/regler är som sagt inte negativa - det är snarare hur vi lär ut reglerna som kan ha en negativ effekt. 

Positiv förstärkning - och mycket tålamod

Det effektivaste sättet att få valpen att lära sig vad den får och inte får göra är att belöna valpen när den gör rätt. När valpen gör något den inte får behöver du visa den vad den ska göra istället. Att enbart bestraffa ett felaktigt beteende utan att förklara vad som är rätt beteende skapar osäkerhet hos hunden, och den kan uppfatta dig som nyckfull, ja rentav lite läskig. 

Ett exempel:  Valpen hoppar upp i soffan trots att den inte får. Istället för att skälla ut den bör du leda valpens uppmärksamhet mot dess egen säng. Var helt neutral i ditt kroppsspråk och tonfall, medan du lyfter ner valpen från soffan och visar den tillrätta. Belöna valpen när den är i sin bädd. 

Fortsätter valpen att hoppa upp i soffan så upprepar du manövern och visar tydligt var den får ligga. Ge inte efter, men tappa inte heller tålamodet. Valpen kommer så småningom att lära sig och på vägen har er relation stärkts tack vare positiva upplevelser snarare än negativa.

Ibland kan det kännas tröstlöst att träna bort oönskade beteenden från en valp eller unghund. Det kan verka som att den inte lär sig någonting alls. Men var så säker - den lär sig och tar in allt det du visar den. En vacker dag kommer bitarna att falla på plats, och när du minst anar det kommer din hund att göra precis det du bett om. 

Skifta fokus

Avledning är en bra metod för att fånga hundens uppmärksamhet när den gör något du inte vill att den ska. Det gäller då att du är den som är allra mest intressant där och då, så att det “lönar sig” för valpen att avstå från det den tänkte göra. 

Ett exempel: Om din valp visar stort intresse för andra hundar eller människor ute på promenad kan du dämpa det intresset genom att visa eller göra någonting som bryter uppmärksamheten. Ett sätt är då att helt enkelt ställa dig i vägen, med en godisbit synlig i handen. Om du sätter dig på huk kan du ännu lättare få ögonkontakt med valpen. Prata med den och ge den ett enklare kommando, som t ex att sitta ner. När distraktionen har gått förbi eller försvunnit, kan du belöna valpen.

Att skifta fokus är en bra övning i situationer då valpen annars kan bli överexalterad. När den väl har blivit väldigt uppjagad är det svårt, för att inte säga omöjligt, att få tillbaka dess uppmärksamhet. Det är viktigt att ligga steget före och avleda valpen från störningen tidigt i händelseförloppet.

I takt med att hunden blir äldre kommer den att ha högre krav för att tycka att du är intressantast i sådana här situationer. Du behöver alltså ständigt utveckla träningen och belönandet så att inte hunden tröttnar. 

Ställ lagom krav

Det är mycket som sker i huvudet på en liten valp under de första månaderna. De blir fort trötta och kommer att misslyckas med saker som de klarade av galant dagen innan. Du behöver inte bli orolig om vissa övningar inte funkar eller går trögt. 

Det är bättre att vänta med avancerade övningar än att försöka forcera eller stressa fram någonting. Koncentrera dig istället på de övningar som faktiskt fungerar: kanske är din valp jätteduktig på att komma när du ropar, eller har lärt sig ”sitt” väldigt tidigt? Fortsätt träna på och uppmuntra den för det som fungerar, för det bygger också en stark relation er emellan.

Kom ihåg att förtroendet mellan dig och valpen byggs jämt och ständigt, inte bara vid vissa tillfällen när ni gör speciella övningar. Att exempelvis träna valpen till att bli rumsren handlar framför allt om att lära den var den får kissa och bajsa, men även den träningen är förtroendebyggande. Valpen är exempelvis duktig och ska belönas när den kissar ute, men den är aldrig dum eller dålig om den råkar kissa inne. Den är inte heller dålig om den inte sätter sig vid första kommandot “sitt”, men den är duktig när den väl sätter sig. 

Det kräver tid och tålamod att bygga en stark relation, det är väl värt besväret. Det gynnar dig, valpen och tilliten mellan er i resten av ert gemensamma liv.

Jobbar du på en stark relation med din valp, kommer ni snabbt att skapa en stark vänskap. Det ger trygghet, respekt, tillit och självförtroende hos er båda.

Riktad träning och kurser

Riktad träning skiljer sig lite från allmän uppfostran i vardagen, men kan vara ett riktigt bra komplement för att stärka din och din hunds relation. Riktad träning är aktiviteter där du och hunden bildar ett team, eller ett ekipage. Exempel på sådan träning är agility, spårning i skog, avancerad apport samt lydnadsträning/dressyr.

Nyckelorden här är disciplin, kommunikation och ledarskap - och de är minst lika viktiga i din och valpens vardag tillsammans. Om du vill ha råd kring hur du förstärker kommunikationen med din valp är valpkurser och andra hundkurser en guldgruva. 

Sådana här typer av träning eller dressyr handlar om mer än bara godis eller belöning, inte minst om tydlig kommunikation så att hunden förstår hur den ska utföra en uppgift korrekt. Att få tänka, träna och leka samtidigt är många gånger belöning nog. När hunden dessutom klarar av en uppgift växer dess självförtroende, och det brukar även vara en källa till glädje för ägaren. 

Fundera gärna på om det finns någon träning eller aktivitet som du själv tycker verkar kul eller intressant. Har du ett intresse för något kommer det sannolikt att smitta av sig på din hund. Börja sedan smått. En valp älskar att leka och lära, men är ännu liten. Små doser dagligen ger bättre resultat än stora doser några få gånger.

Belöning - när och med vad?

Att använda godis som belöning eller positiv förstärkning är ett enkelt sätt att visa för valpen att den är duktig. Men förlita dig inte enbart på belöningar som uppfostran. Skulle valpen få godis hela tiden - både för att den gjort något bra, och för att få den att undvika att göra något dåligt - så kommer godis och belöning tillslut att förlora sin tjusning. Variera med berömmande ord, din egen entusiasm och ett glatt kroppsspråk, eller en stunds lek med en åtråvärd leksak. 


Belöning kan råka förstärka fel beteende. Till exempel kan en hund som är rädd eller osäker bete sig reserverat mot förbipasserande människor eller hundar. Om du som ägare då försöker lugna hunden kan ditt kroppsspråk eller tonfall verka som en belöning. Det hunden uppfattar är att den är duktig som skäller eller morrar.
Var också medveten om din egen reaktion i sådana situationer: om du utstrålar stress eller obehag inför t ex ett hundmöte kan hunden tolka det som att det mycket riktigt är en situation som är farlig eller otäck. Om du istället är lugn och trygg kommer din valp att slappna av och lita på att du tar befälet vid eventuella faror.

Kontakta en veterinär

En digital valpskola för dig och din valp

I AniCuras digitala Valpskola hjälper vi dig som kommande eller ny hundägare med hur du skall ta hand om din nya familjemedlem. Här hittar du tips, råd och fakta som kan vara bra att ta del av innan valpköpet och när du väl fått hem din nya valp. De månatliga nyhetsbreven är anpassade efter valpens ålder. Anmäl dig och din valp kostnadsfritt idag så får du 20% rabatt på ett butiksköp samt vaccination!
Anmäl din valp till valpskolan här

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.