Årets blodgivarhund 2024

En blodtransfusion kan vara livsavgörande för en skadad eller akut sjuk hund. Därför är behovet av blodgivande hundar stort – och det behövs fler hundar som kan hjälpa till att rädda liv. AniCura utser för femte året i rad Årets Blodgivarhund för att uppmärksamma de hjältar som varje dag räddar liv.

Sören är årets blodgivarhund 2024

Juryns motivering: Sören är en trogen blodgivare som ställer upp i alla lägen, och har till och med tagit sig in till djursjukhuset från Gotland för blodgivning. Sören är alltid på gott humör när han utför sin livräddande insats. Han har under sina år som blodgivare lämnat blod 16 gånger och därmed bidragit till att ha räddat många hundliv. Med sitt långa och trogna engagemang som blodgivarhund är han en given vinnare.

För femte året i rad har AniCura utsett Årets Blodgivarhund i samband med den internationella blodgivardagen. Nominerade hundar från hela Sverige deltog, men det var den sjuåriga Engelska Springer Spanieln Sören som tog hem titeln. Sören hedrades med ett besök på TV4 Nyhetsmorgon idag, där hans fina insats uppmärksammades.

Utmärkelsen Årets blodgivarhund anordnas av AniCura för att uppmärksamma hundägare på hur viktig blodgivning är för svensk djursjukvård. Hundar från kliniker i hela landet har nominerats och idag dagen innan den internationella blodgivardagen, korades vinnaren. Sören, en Engelsk Springer Spanielhane från Hjorthagen blev juryns val och fick gästa TV4 Nyhetsmorgon.

- Det känns jätteroligt att Sören fått den fina titeln Årets Blodgivarhund och på så sätt kunna uppmärksamma fler på att hundar precis som vi människor kan vara blodgivare. Sören är lite av tryggheten själv vid blodtappningar. Han hoppar snabbt upp på bordet, lägger sig på sidan och ligger stilla under den tid som blodtappningen sker. Sen kommer den goda belöningen - KORVEN. Att komma till Bagarmossensdjursjukhus är något Sören verkligen gillar och han kollar direkt efter tjejerna i blodgivarteamet, Carro & Gizela. Sörens fina arbete som blodgivare är lite av en win-win. Samtidigt som Sören ges möjlighet att rädda andra hundars liv, så får vi också veta att Sören är frisk och mår bra. Har man en hund som är lugn & väger mer än 25 kg tycker jag verkligen att man ska fundera på att anmäla sin hund som blodgivare. Det är en viktig insats som räddar liv, säger Sörens matte Silja Hagström.

Juryn har utgått från ett antal kriterier när de utsåg vinnaren. Sörens engagemang och det stora antalet blodgivningar har vägt tungt.

– Som tidigare år har det varit tuff konkurrens och vi har haft många starka kandidater. Men Sörens långa erfarenhet och stora engagemang blev ändå avgörande. Tillsammans med sin matte har Sören till och med åkt tillbaka till Stockholm från semestern på Gotland för att lämna blod. Tack vare honom har vi lyckats rädda livet på många hundar, vilket gör honom till en riktig hjälte. Vi hoppas att han inspirerar andra hundägare att låta sina hundar bli blodgivare, säger Sandra Douglas, Juryordförande och chefsveterinär på AniCura.

Nominerade blodgivarhundar

 

AniCura Falu Djursjukhus

King, 5 år, Labrador retriver

Motivering: Den 5-åriga labradoren King har under de senaste två åren lämnat blod 5 gånger, och hans senaste donation räddade livet på en Cocker Spaniel-tik. King är alltid glad och positiv när han ska lämna blod och visar ett enastående tålamod och lugn under tappningen. 
Trots att Kings matte måste resa en bit till djursjukhuset ställer hon alltid upp på såväl akuta som planerade besök för blodgivning.
Det är värt att notera att Kings matte själv är blodgivare, och hela familjen, inklusive en annan labrador vid namn Toni, engagerar sig i att bidra till detta livsviktiga arbete.
Utöver sitt hjältemod som blodgivare har King också utmärkt sig som en arbetande hund genom att erövra både ett jakt- och spårchampionat, vilket visar på hans mångsidiga talanger.

 

AniCura Djursjukhuset Albano

Leija, 7år, Labrador

Motivering: Leija är hunden som med glädje kommer in till djursjukhuset och rusar genom korridorerna för att hoppa upp på undersökningsbordet innan personalen har hunnit blinka! Med fullt fokus på uppgiften ligger Leija snällt och stilla under hela blodtappningen, med svansen såklart glatt viftande. Med sig har hon "lillasyster" Juli, som naturligtvis följer i Leijas tasspår och även hon är blodgivare.
Leija har varit blodgivare på djursjukhuset sedan 2019 och har sedan dess lämnat blod 15 gånger. Som de livräddare de är, kommer Leija och Juli troget var tredje månad året runt - eller som en blixt när en annan hund behöver en akut blodtransfusion! Då ber Leija genast husse och matte om skjuts och kommer sedan med kort varsel för att snabbt kunna hjälpa en annan hund i nöd. Inte ens en egen livmoderinflammation kunde stoppa Leijas viktiga uppdrag som blodgivare, även om hon fick ta ett halvårs uppehåll för att hinna återhämta sig efter operationen. 

AniCura Regiondjursjukhuset Bagarmossen

Sören, 7år, Engelsk Springer Spaniel

Motivering: Engelska Springer Spanieln Sören har sedan 2018 lämnat blod hela 16 gånger. Han fick stafettpinnen överlämnad från sin hundkompis Ajax, som även han varit en trogen blodgivare i flera år.
Som nybörjare tyckte Sören att det var lite läskigt att lämna blod, men med matte kände han sig trygg under processen och tackade inte nej till belöningen efteråt. Idag är Sören tryggheten själv vid blodtappningar, som i blodbanksrummet är först upp på bordet, sitter fint och väntar på sin korv. Svansen far fram och tillbaka av exaltering. Liggandes på sidan genomgår han tappningen på knappt 5 minuter, och belönas därefter med något gott .
Det har aldrig varit några problem för matte att komma in med Sören och lämna blod. Behövs en akut blodgivare ställer Sören och hans matte givetvis upp på det. Även när hon har semestrat på Gotland har hon och Sören satt sig på båten för att komma på sin bokade tid. 

 

AniCura Djursjukhuset i Jönköping

Aila, 6år, Irländsk Setter

Motivering:Under sina tre år som blodgivare har Aila gjort en riktig hjälteinsats på djursjukhuset! Hon har med sitt lugna och fina sätt glidit in genom dörrarna på djursjukhuset och lämnat blod som har räddat flera hundliv. 
Vid blodgivningen är hon ett riktigt proffs, alltid oerhört snäll, lugn och så medveten om den viktiga uppgiften hon har. Aila och hennes ägare har ställt upp när det verkligen behövts och djursjukhuset är dom evigt tacksamma.

 

AniCura Västra Djursjukhuset (Göteborg)

Malte, 6år, Labrador

Motivering: Möt den 6-åriga labradoren Malte! När han kommer in till djursjukhuset för blodtappning, så förvandlas han till en superhjälte!
Med negativt blod i ådrorna och en positiv inställning till livet ger Malte mer till hundvärlden än han någonsin kommer att ta. Malte ger liv!
Malte har engagerat sig och lämnat blod ett tiotal gånger till blodbanken på djursjukhuset de senaste 5 åren. Tillsammans med sin husse ställer han alltid upp, oavsett om det är vardag eller helg, glada och engagerade för att kunna hjälpa behövande

 

AniCura Djursjukhuset i Hässleholm

Dacke, 7år, Flatcoated Retriever

Motivering: Dacke är en förtjusande Flatcoated Retriever som snart fyller 8 år. Han är alltid glad över att få lämna blod och viftar på svansen under hela tappningen.
Dacke bor nära djursjukhuset och kan kallas in akut när som helst. Han är alltid positivt inställd och sköter sitt jobb med bravur. Dackes matte berättar att den enda gången han 'skrattar' är när han kommer in till djursjukhuset för att lämna blod, eftersom han tycker det är så roligt att komma dit. Dacke är en erfaren blodgivare, och i hans familj tycker alla att det är viktigt att lämna blod. Han har lämnat blod många gånger och är mycket värdefull för djursjukhuset eftersom han är en pålitlig blodgivare.

Kan ditt djur ge blod?

Vi på AniCura är otroligt tacksamma för att vi har hund- och kattägare som är villiga att låta sina djur donera blod. Vi har ett konstant behov av blodprodukter och behöver ständigt nya givare. Om du har en hund eller katt som du vill ska bli blodgivare är du varmt välkommen att kontakta oss!

Eftersom bloddonationer är en frivillig insats från djurägare med en önskan att hjälpa oss att rädda liv utgår ingen ekonomisk ersättning. Våra blodgivare får istället kompensation i form av en årlig hälsoundersökning inklusive blodprovstagning.

Det finns lite olika krav för att bli blodgivare:

Fler nyheter

  • Årets blodgivarhund 2023

    För fjärde året i rad har AniCura utsett Årets Blodgivarhund. Hundar från olika AniCurakliniker i Sverige var nominerade och på blodgivardagen 14 juni utsågs den sjuåriga flatcoated retrievern Uno till vinnare och fick vara gäst i TV4 Nyhetsmorgon. Han har lämnat blod hela 18 gånger och kommer från Rockneby utanför Kalmar.
    Läs mer om detta

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.