Det är inte sällan retrievers och spanielhundar som råkar ut för vattensvans, men även andra vattenälskande hundar. Detta eftersom symtomen brukar utlösas av att hunden badar eller simmar.

Orsak

Orsaken till vattensvans är inte helt klarlagd. Det anses att symtomen orsakas av en inflammation i nerverna kring svansroten, eller möjligen en inflammation i musklerna i svansen. Symtomen utlöses av nedkylning och väta, som vid bad eller vid blött väder. Det kan inte uteslutas att överansträngning av svansmusklerna (som t ex hos en ovan simmare) bidrar till uppkomsten av tillståndet.

Symtom

Hunden får kraftigt ömmande svans, med både smärta vid beröring och när den försöker röra svansen. Pga smärtan kan hunden ha en annorlunda position när den sitter och en del tikar kan ha svårt att kissa normalt. Svansen hänger slappt rakt ner och hunden undviker att röra på den. Hunden kan ha nedsatt aptit och verka låg.

Diagnos

Ofta uppstår misstanken om vattensvans när typiska symtom ses i samband med att hunden har badat.  Förutom en vanlig klinisk undersökning kan veterinären vilja göra en neurologisk undersökning och/eller en röntgenundersökning för att utreda andra möjliga orsaker till symtomen, som t ex skada i bakre delen av ryggraden eller svansen. I en del fall görs analys av urinprov eller blodprov.

Behandling

Vattensvans brukar gå över av sig själv på 2-5 dagar. Behandlingen är symtomatisk och består av smärtstillande och antiinflammatorisk medicin.

Prognos och förebyggande

En hund som har haft vattensvans löper risk att få det igen om den utsätts för samma förhållanden. Förebygg genom att torka hunden efter att den blivit blöt av bad eller i regnigt väder. Använd gärna täcke om hunden har lätt att bli nedkyld. 

Kontakta en veterinär

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.