Var försiktig med hunden när ormarna kryper fram

Nu är våren här och med den kommer även ormarna ut från sin vinterdvala. Om hunden råkar ut för ett ormbett bör man alltid uppsöka veterinär.

Varje vår blir tusentals hundar och katter bitna av ormar. Hundar blir vanligtvis bitna i nosen men även bett i tassarna förekommer vilket kan vara nog så allvarligt. Katter får oftast bett i tassarna. Även om katter många gånger klarar ormbett bättre än hundar kan både hundar och katter bli allvarligt och livshotande sjuka efter ett ormbett.  

De flesta ormbitna hundar blir ordentligt sjuka. Det som först visar sig som en kraftig svullnad vid bettstället kan snabbt utvecklas till ett livshotande tillstånd med skador på inre organ. Om man misstänker att hunden har blivit ormbiten gör man klokt i att bära den hem eller till bilen om man är på resande fot. Därefter bör man utan dröjsmål ta kontakt med veterinär, säger Sandra Douglas chefsveterinär på AniCura.

Hundägaren Amanda Lundwall delar med sig om vad som inträffade när hon var på en promenad med sin femåriga Siberian Husky Fräck.

-  Vi var på promenad och han gick bredvid mig i koppel, en bit från vägkanten där det var lite högre gräs. Sen blev han helt stilla och ryckte till och då förstod jag att han blivit biten. Sedan såg jag ormen, den var inte superstor. Så jag tror att han bara råkade gå på den, stannade upp och luktade och blev biten. Jag blev riktigt rädd och bar honom tillbaka till bilen. Fräck fick sedan spendera några nätter på djursjukhuset med dropp och noggrann observation, berättar hon.

Veterinärens tips vid ormbett:

  • Agera snabbt, men håll dig lugn.
  • Se till att hunden inte rör på sig mer än nödvändigt, det förhindrar att giftet sprids i kroppen.
  • Bär hunden hem eller till bilen. En större hund kan bäras över axlarna.
  • Kontakta veterinär direkt för rådgivning

Läs mer om ormbett på hund och katt, det är alltid bra att vara förberedd om olyckan är framme. 

Fler nyheter

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.