14 juni utses Årets blodgivarhund 2023

För fjärde året i rad utser AniCura Årets blodgivarhund. Hundar över hela Sverige har nominerats och på den internationella blodgivardagen 14 juni utses årets vinnare.

Årets blogivarhund 2023

Årets Blodgivarhund är ett initiativ av AniCura för att uppmärksamma de hundar som idag lämnar blod och räddar liv, men också för att inspirera andra hundägare att låta sin hund lämna blod. I år är det fjärde året som tävlingen genomförs och vinnaren offentliggörs på den internationella blodgivardagen den 14 juni. Förra året vann Cane Corso tiken Fia. Läs mer om förra årets vinnare här. 

Kan min hund bli blodgivare?

Vi på AniCura är otroligt tacksamma för att vi har hundägare som är villiga att låta sina hundar donera blod. Vi har ett konstant behov av blodprodukter och behöver ständigt nya givare. Om du har en hund som du vill ska bli blodgivare är du varmt välkommen att kontakta oss!

Eftersom bloddonationer är en frivillig insats från djurägare med en önskan att hjälpa oss att rädda liv utgår ingen ekonomisk ersättning. Våra blodgivare får istället kompensation i form av en årlig hälsoundersökning inklusive blodprovstagning.

Läs mer om vad som krävs för att bli blodgivare:

De nominerade är: 

Aico
AniCura Regiondjursjukhuset Bagarmossen

Säg hej till den trogne och hängivne blodgivaren Aico. Sedan våren 2018 har vi haft turen att ha med honom i vårt gäng av blodgivarhjältar här på Bagarmossen och han har hunnit genomföra hela 14 blodtappningar, alla utan problem.Han har tagit sitt uppdrag som en riktig stjärna redan sin första blodtappning. Aico har alltid en positiv inställning till blodgivning och har både blivit inkallad akut och kommit på planerade besök för boldgivning. Han är en tjänstehund och även i sin yrkesroll briljerar han. Vid 4 tillfällen har vi kunnat skicka ett SMS till Aicos matte att hans blodprodukt har gått åt. Detta är något vi ganska nyligen har infört så han kan ha räddat betydligt många fler under sina år hos oss

Enjoy
AniCura Falu Djursjukhus

Enjoy är en 4 årig schäfertik som är en fantastiskt duktig blodgivare. Endast drygt ett år gammal lämnade hon blod för första gången och redan då klarade hon uppgiften med bravur. Sedan dess har Enjoy ställt upp som blodgivare åtta gånger. Hon har vid varje tillfälle skött sig exemplariskt och ligger alltid lugnt och väntar tills proceduren är klar för att sedan glatt ta emot sin belöning. Tillsammans med sin matte tränar de olika bruksgrenar, då kan Enjoy tända till, visa kamplust och en helt annan aktivitetsnivå än den vi får se på djursjukhuset vilket tyder på en stabil och fin mentalitet. När Enjoy lämnade blod i början av 2023 hjälpte hon oss att rädda livet på en blandrashund, bara ett år gammal, med svår anemi.

Kakan
AniCura Djursjukhuset i Jönköping

Kakan är en 6 år gammal flatcoated retriever som startade sin karriär som blodgivare 2019 - ett uppdrag som hon tar på största allvar! Egentligen är Kakan en lite blyg tjej, men när det gäller besöket på djursjukhuset är hon den gladaste som finns, för både människor och köttbullarna som finns till hands vid blodgivningen är ju det allra bästa som finns. På på plats på djursjukhuset hittar hon själv vägen till rummet - och belöningen 😄 Hittills har Kakan lämnat blod nio gånger och räddar liv varje gång! 

Karma
AniCura Djursjukhuset Hässleholm

Vi vill nominera vår blodgivarhjärte, Schäfern Karma. Karma har lämnat blod 9 gånger och räddat liv/givit sitt blod minst 4 gånger(både blod och plasma). Husse och Karma kommer med kort varsel om vi ringer och är alltid glada och trevliga. Karma är en arbetande, fantastisk hund som ser det här som ett jobb och är alltid redo för sin uppgift. Hon tycker att det är toppen att vara här på djursjukhuset, hoppar själv upp på bordet och äter gärna godis när hon är på plats. Älskar att jobba!

Nyle
AniCura Västra Djursjukhuset

Vi på Västra nominerar vår blodgivarhund Nyle. Han har varit i trogen tjänst sedan ung ålder och har en dedikerad matte som har hjälpt oss och lämnat blod både planerat och vid akuta tillfällen. Nyle är en vänlig och eftertänksam själ som alltid är lika glad och positiv vid sina besök. Nyle har blivit kompis med oss sköterskor i blodgruppen och svansen går lite extra när han får träffa just oss. Hittills har Nyle lämnat blod 9ggr och han är nu 7 år gammal. 

Sniper
AniCura Djursjukhuset Albano

Vi nominerar jaktlabradoren Sniper för att han från första tappning har haft en helt fantastisk inställning till sina regelbundna hjältedåd. Han har under sina 4 år som blodgivare tappats hela 14 gånger och det har alltid fungerat fint, då Sniper sedan allra första gången ligger alldeles blickstilla under hela blodtappningen, som att han är väl medveten om vilken viktig uppgift han har. Det sprider alltid lite extra glädje i hela huset när Snipers dansande svans svassar in genom receptionen och hela vägen in till Blodbankens rum – en sann charmör och glädjespridare helt enkelt. Vi ser fram emot att få fortsätta träffa Sniper på regelbunden basis under hans fortsatta år som blodgivare på AniCura Djursjukhuset Albano.

Uno
AniCura Läckeby Djursjukhus

Låt oss presentera Uno en 7årig flat coated retriever. Han är absolut våran gladaste blodgivare. Springer in så fort han kommer ut på parkeringen och hoppar upp och ska ge en massa pussar och sen direkt upp på bordet och lägger sig på sidan för då är det dags för jobb tycker han. När man ser honom överlycklig över att vara här så tror ingen att han kan ligga stilla och lämna blod men han är superduktig ligger helt stilla med en viftande svans. Han är en trogen blodgivare. Uno har lämnat blod i 6års tid, började när han var drygt 1,5 år gammal. Han har hunnit lämna blod 18 gånger och räddat hela 16 liv. Vinnaren utses av juryn, som består av:

Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura
Helena Skarp, chef för avel och hälsa på Svenska Kennelklubbens Kansli (SKK)
Bodil Ström Holst, Leg veterinär, docent, specialist i reproduktion hos hund och katt, Dipl ECAR och universitetslektor i sällskapsdjurens hälsa och sjukdomar, särskilt hund och katt, med rektors samverkansuppdrag

Vinnaren offentliggörs på den internationella blodgivardagen den 14 juni.

Fler nyheter

    Error

    Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.