Diarré hos kattungar

Det är inte ovanligt att små kattungar drabbas av diarréer och andra magproblem. Foderbyten, parasitinfektioner och stress är sådant som kan leda till en trasslig mage. Eftersom en liten kattunge är känslig för både uttorkning och svält kan den bli allvarligt sjuk även om orsaken är harmlös. Kontakta alltid en veterinär om din kattunge blir dålig i magen.

Det kan finnas många orsaker till att en kattunge får diarré. Det viktigaste är att inte ignorera det, särskilt om det pågår i mer än några timmar. Kattungar kan bli mycket uttorkade och svaga när de har diarré.

Hur vet jag att min kattunge är dålig i magen?

För att kunna avgöra om din kattunge har mag-tarmproblem behöver du veta hur dess normala toavanor ser ut. Hur ofta använder den kattlådan? Hur ser avföringen normalt ut? Vilken konsistens? Vilken färg? Katters avföring ska vara fast och formad som en korv. Färgen kan skifta mellan ljusbrun och mörkbrun beroende på vad katten får att äta. Om katten behöver bajsa väldigt ofta, har lös avföring eller rentav vattentunna diarréer är det något som är fel. Illaluktande gaser kan också tyda på att matsmältningen inte fungerar som den ska. 

Vad kan diarré hos kattunge ha för orsaker?

Det finns mycket som kan leda till att avföringen tillfälligt blir lite lösare än normalt, däribland: 

Förändringar i miljön 

Kattungar kan bli stressade precis som människor. Det är ganska vanligt att magen krånglar när kattungen byter hem. Detta eftersom det innebär en stor stress att både lämna mamman och syskonen och att resa. För att göra övergången så stressfri som möjligt bör du se till att katten får en egen, trygg plats i sitt nya hem. Om ni har möjlighet att få med en filt, handduk eller tygbit från kattens gamla hem kan du bädda med den. Den välbekanta doften hjälper kattungen att känna sig hemma. Annars kan du prova syntetiska kattferomoner, Feliway, som finns att köpa hos djurkliniker och välsorterade apotek.  

Förändringar i kosten

En vanlig orsak till diarré bland kattungar är förändring av kosten. Plötsliga förändringar i form av nytt foder, godis, medicinering, näringstillskott eller ätbara leksaker kan lätt leda till en störd matsmältning. 

När du ändrar kattungens diet ska du vara försiktig och ta det steg för steg, på det sättet kan du undvika att kattungen får diarré. Blanda successivt in det nya fodret i kattungens tidigare foder. Övergången bör ta minst en vecka. Håll alltid ett öga på din kattunges avföring när du ändrar diet, om den blir väldigt lös bör du göra foderbytet ännu långsammare. Om det inte hjälper kan det vara något i den nya maten som din kattunge inte tål.

Förgiftning

Diarré kan ibland vara en följd av att kattungen har smakat eller tuggat på något olämpligt, som till exempel en krukväxt. 

Kontrollera regelbundet alla rum efter möjliga giftiga saker som din katt kan tugga på och lägg undan dessa saker. Det är det bästa sättet att hindra en kattunge från att äta något som den får diarré av. Läs mer om vad som är farligt för katter att äta

Parasiter

Hos unga katter är tarmparasiter en vanlig orsak till att diarré och lös avföring kommer och går. Parasitinfektioner kan upptäckas genom laboratorieanalys av avföringsprov och behandlas hos veterinär.

Virusinfektioner

Akut diarré kan ibland vara orsakad av en virusinfektion. Små kattungar har inte hunnit bygga upp samma immunförsvar som vuxna katter och är därför känsligare för många olika infektioner. Stress kan också öka sårbarheten för olika virus. 

Vad ska jag göra om min kattunge har diarré?

När en liten kattunge är dålig i magen bör du kontakta veterinär. Ofta finns det en enkel förklaring till besvären, men en liten katt som förlorar vätska genom diarréer kan snabbt bli mycket medtagen. Om kattungen äter och dricker sämre är risken ännu större för att den ska bli allvarligt påverkad. Vänta inte på att din kattunge ska bli synbart trött och sjuk utan ta kontakt med en veterinär om diarrén inte har gått över inom några timmar. 

Skribent: Boel Sandros, Legitimerad Veterinär
Publicerad: Augusti 2023

Kontakta en veterinär

Hjälpte den här artikeln dig?

Vänligen välj vad som passar din situation eller typ på egen hand. Vi uppskattar din feedback väldigt mycket.

Tack!

Vi uppskattar det verkligen

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.